Vágólapra másolva!
Talmácsi Gábor korábbi menedzsere, Stefano Favaro szerint a világbajnok motorversenyző nem tudta, hogy milyen kemény munka folyik a háttérben, amikor szakított vele, ezért is kerülhetett olyan helyzetbe, hogy nem tud elindulni az idei világbajnokságon. Favaro az elválásuk óta nem tartja a kapcsolatot Talmácsival, akiben nagyot csalódott, de szerinte nem ért még véget a magyar motoros karrierje.

Talmácsi Gábor vasárnap jelentette be, hogy nem indul a gyorsaságimotoros-világbajnokságon, miután nem sikerült megegyeznie a G22 csapattal sem. Stefano Favaro, a Talmácsival korábban tíz évig együtt dolgozó menedzser szerint a 2007-ben a 125 kcm-esek között világbajnoki címet szerzett versenyző hibázott, akárcsak a sorozat szervezői.

Rossz irányba változott a MotoGP szemlélete

"Szomorú, hogy amit Gábor tíz év alatt letett az asztalra, hogy világbajnok lett, az kevés ahhoz, hogy szerződéshez jusson" - mondta az [origo]-nak Favaro.

"Másfél éve már több helyen elmondtam, hogy szerintem rossz irányba halad a MotoGP, hiszen a csapatoknak már nem az a fontos, ami két-három évvel ezelőtt volt, azaz, hogy legyen két jó versenyzőjük, és minél jobb eredményeket érjenek el. Ma már egy pilótának legalább félmillió euróval be kell szállnia egy csapatba, amelynek körülbelül 1-1,2 millió az éves költségvetése, ez tehát a két versenyző pénzéből meg is van. Nem akarom bántani azt a lengyel motorost, akit szerződtetett a G22 istálló, amellyel Gábor is tárgyalt, de a legutóbbi teszten nyolc másodperccel volt elmaradva az éllovastól, holott az első húsz helyezett egy másodpercen belül volt. Megalázó ez az eredmény a versenyzőre és a csapatra nézve is. Ilyen alapon mondhatnám én is, hogy van félmillió euróm, hadd versenyezzek, de valószínűleg az első kanyarban a kavicságyban találnám magam."

Forrás: EPA/Majama Kimimasza
Stefano Favaro a háttérben komoly munkát végzett

"Megoldottam volna a problémát"

Stefano Favaro biztos abban, hogy tudott volna segíteni Talmácsinak, ha tavaly nem szakítanak, szerinte az önmenedzselésre váltó magyar világbajnok nem tudta akkor, hogy milyen kemény munka folyik a háttérben. "Amikor mellette voltam, csak a motorozással kellett foglalkoznia, levettem minden terhet a válláról. A mostanihoz hasonló helyzetben voltunk 2009 végén, amikor az Aprilia kiszállt a MotoGP-ből, november huszonnegyedikén motor nélkül maradtunk, ám elkezdtem tárgyalni, elutaztam Angliába, Olaszországba, minden követ megmozgattam, majd egy olasz kapcsolatomnak köszönhetően építettünk egy motort, amellyel Gábor december hetedikén már Valenciában tesztelt. Valahogy megoldottam volna a mostani problémát is."

Talmácsi korábbi menedzsere szerint az a legfontosabb ilyenkor, hogy a teszteken ott legyen valamilyen motorral a versenyző, mert akkor találkozhat olyan emberekkel, akiknek segítségével könnyebben juthat szerződéshez. "Gábor azt hitte, hogy telefonon és e-mailen keresztül lehet csapatot és szponzorokat találni, de ez nem így működik."

Decemberben komoly ajánlat érkezett, hiba volt visszautasítani

Világbajnokként Talmácsi Gábor nem szeretett volna gyenge csapathoz igazolni, de kérdés, hogy 30 évesen megengedheti-e magának, hogy egy teljes szezont kihagyjon. "Decemberben befutott egy ajánlat egy új Moto2-es csapattól, továbbítottam Gábornak, aki azonban elutasította. Nagy hibát követett el, mert ebben a sorozatban mindenki ugyanazzal a motorblokkal versenyez, és biztos vagyok benne, hogy a leggyengébb vázzal is a legjobb tíz között tudott volna végezni. Olvastam a vasárnapi közleményében, hogy lelkileg összetört, most azonban fontos, hogy mentálisan és fizikailag is rendben legyen, mert ha be kell ugrani valaki helyére a világbajnokságon, akkor tökéletes állapotban kell lennie" - mondta Stefano, aki szerint korai lenne még temetni Talmácsit, ám nagyon nehéz helyzetbe került azzal, hogy kihagyja az idei szezont.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Amikor még barátok voltak

"Mégsem a legjobb barátom volt"

Ahogy Stefano Favaro beszél, olyan, mintha még mindig a szívén viselné Talmácsi sorsát, ám mint mondja, nem tartják már a kapcsolatot, mert nagyot csalódott benne. "Azért nem haragszom rá, mert a szakmai kapcsolatunk megszakadt, előfordul az ilyen, ám emberileg sokat változott. Amíg együtt dolgoztunk, mindig hangoztatta, ahogy én is, hogy a legjobb barátok vagyunk, ám egy barát nem bánik úgy a másikkal, ahogy ő bánt velem. Az egyik teszt után, egyik napról a másikra közölte, hogy már nem vagyok a menedzsere. Ha nekem valami problémám van a barátommal, akkor leülök és megbeszélem vele, ő nem ezt tette. Ezek szerint mégsem a legjobb barátom volt. Azóta ő sem hív engem, és én sem hívom őt, különváltak az útjaink."