Vágólapra másolva!
A Broncos szurkolói felemásan fogadták Peyton Manning szerződtetését, ezzel párhuzamosan máris emelkedtek a jegyárak Denverben, és nőtt a kereslet is a bérletek iránt. A csapat egycsapásra az egyik legnagyobb esélyese lett a tengerentúli amerikaifutball-bajnokság (NFL) következő idényének, bár drasztikusan át kell alakítani a Broncos eddigi játékát, aminek az Egyesült Államok kedvenc sportolója, Tim Tebow lehet az áldozata.

Hétfőn az ESPN amerikai csatorna számolt be először arról, hogy az Indianapolis Coltstól 14 év után távozó Peyton Manning a Denver Broncosban folytatja páratlan pályafutását. Minden idők egyik legjobb irányítója öt évre ír alá, és vélhetően 90-95 millió dollárt fog keresni.

"Peyton Manning a legnagyszerűbb sportoló John Elway óta, aki megfordult Denverben" - írta Steve Herz, az IF Management ügynökség alapítója. Manning Broncoshoz szerződésében pedig valószínűleg Elwaynak volt a legnagyobb szerepe, aki a Denver irányítója volt a csapat eddigi két Super Bowl-győzelme alkalmával (1997 és 1998), ötször játszott nagydöntőt, jelenleg pedig a klub ügyvezető alelnöke.

"Jelenleg Peyton Manning dob a legjobban az NFL-ben, nekünk pedig hatalmas dobás, hogy sikerült megszereznünk őt" - írta Elway a Twitter-oldalán.

A fogadóirodáknál is nagyot fordult a világ, eddig 50-1-hez adták a Denver Super Bowl-sikerét, az Indianapolisból érkező 35 éves irányító szerződtetésével ez az odds 10-1-re változott. A Broncos ezzel egycsapásra a negyedik legesélyesebb lett a ligában a végső győzelemre a Green Bay Packers, a New England Patriots és a New Orleans Saints mögött. A denveriek az elmúlt szezonban 8-8-as alapszakaszt produkáltak, és 2005 után ismét megnyerték a csoportjukat, a rájátszásban azonban hosszabbításban kikaptak a Pittsburgh Steelerestől.

Manning leigazolásával A jegyárak azonnal jelentősen megemelkedtek, egy pennsylvániai férfi néhány napja 750 dollárért vett bérletet a denver hazai meccseire, Manning szerződtetésének híre utána ugyanez a jegy 25 százalékkal többe, 1000 dollárba került. Ennek ellenére egy óra alatt 50 plusz igénylés érkezett erre a típusú bérletre.

Kérdés, hogy a mezeladásoknál is hasonló növekedés várható-e. Az elmúlt szezonban berobbant denveri irányítót, Tim Tebow-t tavaly az ESPN amerikai csatorna egyik szavazásán az aktív sportolók között a legnépszerűbbnek választották (Manning a negyedik helyen végzett itt). Aaron Rodgers (Green Bay Packers) mögött Tebow mezét vették meg a legtöbben, ezzel párhuzamban Peyton Manning ebben a mutatóban csupán a 18. volt a ligában, nyilván ez annak tudható be, hogy nyakműtétje miatt egyetlen meccsen sem lépett pályára. Két éve a negyedik legtöbbet vásárolt mez volt a Peyton Manning nevével ellátott trikó.

Népszerűsége ellenére Tebow-nak szinte biztosan távoznia kell, és a Denver csapatjátéka is teljesen megváltozhat. Tebow passzhatékonysága a kezdő irányítók között a legrosszabb volt a tavalyi szezonban, viszont meccsenként átlagosan 164,4 yardot futott, ez pedig a legtöbb volt a quarterbackek között a ligában.

"Totálisan át kell szervezni a játékukat. A labdatartásos, futásokon alapuló támadások helyett át kell állniuk a Peyton Manning féle, passzokra épülő játékra. És persze ez azt vonja maga után, hogy teljesen máshogy kell megvédeni is az irányítót" - mondta Warren Sapp, korábbi Super Bowl-győztes védőjátékos, aki jelenleg az NFL Network szakértője.

Forrás: AFP/Getty/Doug Pensinger
Manning és Tebow egy Colts-Broncos meccsen

A szurkolók vegyesen fogadták, hogy a különböző celebeseményeken is szívesen megjelenő Tebow-t vélhetően nem fogják már látni az idén kedvenc csapatukban. A Denver Broncos honlapjának fórumhozzászólásai közül emeltünk ki egy-egy véleményt.

tbofan: "Nem is értem, minek kellett Manninget idehozni. Egy év alatt többször is megműtötték, már közelebb van a negyvenhez, mint a harminchoz, lassan vissza kellene vonulnia. Eldobjuk miatta Tewbót, aki előtt fantasztikus évek vannak, csak sajnos már nem a mi csapatunkban fog parádézni."

Utahfishman: "Tim egy remek sportoló, nagy szíve van, az egyetemi bajnokságban az ő tudása elég is lenne, de a NFL-hez ez kevés. Ha Super Bowlt akarunk nyerni, akkor egy Peyton Manning kell hozzá."

Neandrthal29: "Tebownak nem szabadna elmennie Denverből. Nagyon fiatal még, és végre kapott egy mentort, aki megtaníthatja őt, hogy hogy kell passzolni. Peyton Manningnek már csak néhány éve van az NFL-ben, mellette pedig Tebow a legjobb irányítók közé emelkedhet."

A rendkívül vallásos Tebow egyébként minden pontja után leggugol, a térdére teszi a kezét és ráhajtja a fejét, ezt Amerikában már el is nevezték tebowingnak, ráadásul az a legenda terjed az Egyesült Államokban, hogy a 24 éves játékos hiába rajongják körül a nők, még mindig szűz, ennek is köszönhető a hatalmas népszerűsége. A Denver Broncos még nem nyilatkozott hivatalosan, hogy elengedi-e őt, de vélhetően nem csereirányítónak igazolták le a liga eddigi legjobban kereső játékosát, Peyton Manninget.

Március 7-én jelentették be, hogy Manning és az Indianapolis útjai elválnak. Elküldésében minden bizonnyal szerepet játszott az is, hogy legutóbbi szerződésében volt egy olyan záradék, amely kikötötte, hogy ha március 8-án még a keret tagja, akkor egy 28 millió dolláros bónusz illeti meg, a Colts pedig ezt nem akarta kifizetni.