Vágólapra másolva!
Csúcsmeccsel rajtol a Bajnokok Ligája, az angol és a spanyol bajnok csatája mellett három újonc is bemutatkozik, és nagy visszatérők is lesznek. A fociba milliárdokat pumpáló mágnások kísérlete folytatódik, a Manchester City máris a végső győzelemre tör, a PSG még a korai szakaszban jár, a Málaga pedig lehet, hogy félútig se jut.

Már az első játéknapon csúcsrangadót rendeznek a Bajnokok Ligájában, a Real Madrid vendége a Manchester City lesz. Túl azon, hogy az angol és a spanyol aranyérmes játszik egymással, a két edző személye még érdekesebbé teszi a párosítást. José Mourinho ugyanis annak idején a Manchester City mostani edzőjét, Roberto Mancinit követte az Inter kispadján, és neki sikerült az, ami az olasznak nem, megnyerte a Bajnokok Ligáját.

A portugál előszeretettel kritizálja az elődeit, de Mancinival kapcsolatban szokatlanul visszafogott volt, és a City edzője is próbálta hűteni a kedélyeket: "Ez nem Mourinho harca lesz Mancini ellen, hanem a Real Madrid csatája a Manchester City ellen."

Forrás: AFP
Mancini szerint nincs értelme nagy ügyet csinálni a Mourinho elleni csatájából

A Realhoz képest a Citynek elsősorban a hagyományok hiányoznak, amit az angolok is elismernek, ennek ellenére a BL esélyesei közé sorolják magukat. A Citynek ez a második Bajnokok Ligája-szereplése, és a Chelsea példája is jól mutatja, hogy az újgazdag kluboknak is idő kell ahhoz, hogy felérjenek a csúcsra. A londoniak nyolc évvel az után nyerték meg a BL-t, hogy Roman Abramovics megvette az egyesületet.

A bivalyerős D csoport másik meccsén viszont két nagyon gazdag múlttal rendelkező csapat csap össze, a Borussia Dortmund az Ajax Amsterdamot fogadja. A németek egyszer, a hollandok négyszer nyerték már meg a legrangosabb európai trófeát.

Sovkovszkij már 16 éve is a PSG ellen védett

A BL mostani kiírásában a Cityn kívül még két, hasonló módon felvirágoztatott klub indul, bár a Málagánál máris kezd elfogyni az arab tulajdonosok pénze. Az andalúz csapat most debütál a Bajnokok Ligájában, és nem is sorolják a favoritok közé, ellentétben a Paris Saint-Germainnel.

A párizsi együttes azt a receptet próbálja követni, ami a Chelsea-nek bejött, vagyis a sztárigazolásokat egy olasz edző próbálja győztes csapattá formálni. A PSG mestere, Carlo Ancelotti ráadásul már nyert is BL-t, és a klubnak is van BL-rutinja, igaz, utoljára nyolc évvel ezelőtt volt ott a mezőnyében.

A nyáron 100 millió eurónál is több pénzt költő klub eredményessége eddig mintha túlságosan is Zlatan Ibrahimovicon múlna, de a Dinamo Kijev elleni nyitányon hazai pályán ez is elég lehet. A két csapat a BL 1994-95-ös kiírásában is találkozott, és a kijevi kapuban már akkor is Olekszandr Sovkovszkij állt. Akkor 19 éves volt, most 37.

A francia bajnokságot a PSG mellett a Montpellier képviseli, amely a Ligue 1-ben az előző idényben megelőzte a párizsiakat, a mostani szezonban viszont pocsékul szerepel, öt forduló után csak négy pontja van. Pedig a csapat nagyjából együtt maradt a nyáron, ám a gólkirály Olivier Giroud-t eladták, mégpedig az Arsenalnak, amely kedden éppen a Montpellier vendége lesz. A csatár állítólag megfogadta, ha gólt szerez, akkor nem ünnepel. Az Arsenal keretében egyébként még hét olyan játékos van, aki megfordult a francia Ligue 1-ben.

Forrás: AFP/Franck Fife
Giroud-nak (balra) még túl korai lenne a Montpellier elleni gólöröm

Az Anderlecht jó kabala a Milannak

A Montpellier, akárcsak a Málaga, először játszik a BL-ben, a Juventus pedig három év után tér vissza a Bajnokok Ligájába. A torinóiak rögtön a címvédő Chelsea ellen kezdenek idegenben, ami duplán rossz előjel a számukra. Egyrészt Angliában 11 mérkőzés óta nyeretlenek, ráadásul az utolsó párharcukat éppen a londoniak ellen veszítették el a sorozatban, még a 2008-2009-es kiírásban.

A csoportban még a Sahtar Donyeck és a harmadik BL-újonc, a dán FC Nordsjaelland szerepel, utóbbitól így már az is bravúr lenne, ha pontot szerezne. A negatív BL-csúcsot azonban nehéz alulmúlni, a hat vereség mellett ehhez mínusz 19-es gólkülönbségre lenne szükség, a rekordot előző idényben a Dinamo Zagreb érte el, amely pont nélkül és 3-22-es gólkülönbséggel végzett.

A Milan drukkerei felemás érzésekkel várhatják az Anderlecht elleni hazai rajtot. Csapatuk a bajnokságban eddig mindkét otthoni meccsét elveszítette 1-0-ra, a Sampdoria és az Atalanta is nyert a Giuseppe Meazza stadionban. Az viszont jó előjel a milánóiaknak, hogy történetük során két alkalommal kerültek egy csoportba a brüsszeliekkel, és mindkétszer megnyerték a trófeát. Az elmúlt három évben azonban nem megy nekik a BL-ben, hiszen 24 találkozóból mindössze ötöt nyertek meg.

Forrás: AFP/Giuseppe Cacace
Boatengnek és csapatának eddig nem sok oka volt az örömre a most futó szezonban


A keddi program (a mérkőzések 20.45-kor kezdődnek)
A csoport:
Dinamo Zagreb (horvát) - FC Porto (portugál)
Paris Saint-Germain (francia) - Dinamo Kijev (ukrán)

B csoport:
Montpellier (francia) - Arsenal (angol)
Olimpiakosz Pireusz (görög) - Schalke 04 (német)

C csoport:
Málaga (spanyol) - Zenit (orosz)
AC Milan (olasz) - Anderlecht (belga)

D csoport:
Borussia Dortmund (német) - Ajax Amsterdam (holland)
Real Madrid (spanyol) - Manchester City (angol)

A szerdai program
E csoport:
Sahtar Doneck - FC Nordsjaelland
Chelsea FC - Juventus FC.

F csoport:
Lille OSC - BATE Boriszov
Bayern München - Valencia CF.

G csoport:
FC Barcelona - Szpartak Moszkva
Celtic FC - Benfica

H csoport:
Manchester United - Galatasaray
Sporting Braga - CFR Cluj.

www.globalsoccerapp.com