Vágólapra másolva!
Az Anzsi Mahacskala 11 forduló után kétpontos előnnyel vezeti az orosz labdarúgó-bajnokságot. A dagesztáni klub Guus Hiddink érkezése, egyúttal Dzsudzsák Balázs távozása óta remekel, az Európa Ligában is csoportelső, a vezetők szeretnék is meghosszabbítani a 65 éves holland edző szerződését.

Dzsudzsák Balázs 2011 júniusában nagy tervekkel igazolt az újgazdag orosz csapathoz, az Anzsi Mahacskalához, ám az első fél év nem sikerült jól a balszélső számára. Mindössze nyolc meccsen lépett pályára, és januárban a sokkal jelentősebb futballmúlttal rendelkező Dinamo Moszkvához igazolt. Az Anzsi a szezont felemásan kezdte, az alapszakaszban csak nyolcadik lett, aztán a rájátszásban - immáron Dzsudzsák nélkül - felküzdötte magát az ötödik helyig, így az idén elindulhatott az Európa Ligában.

Európában jól kezdett a csapat, a februárban érkezett új edzővel, a holland Guus Hiddinkkel többek között a Honvédot is búcsúztatta, a csoportkörben pedig idegenben 1-1-re végzett Olaszországban az Udinesével, otthon pedig 2-0-ra megverte a svájci Young Boyst. Az előbbit jobb gólkülönbséggel megelőzve vezeti is az A csoportot.

Ha lehet, még ennél is jobban megy az Anzsinak a bajnokságban: 11 forduló után a második CSZKA Moszkvát két ponttal megelőzve az élen áll, úgy, hogy a közel százmillió euróért két játékost, a belga Witselt és a brazil Hulkot is megszerző, címvédő Zenit csak negyedik. (Dzsudzsák Dinamója közben a pocsék kezdés után a kiesőhelyről elkerülve már nem utolsó, a magyar szélső pedig három gólt is rúgott).

A rutinos sikeredző, Hiddink az idén februárban lett az Anzsi vezetőedzője. Az együttműködést fél évre tervezték egyéves opcióval, amelyet májusban érvényesítettek is, így az orosz válogatott korábbi edzőjének 2013 nyaráig biztosan lesz munkája. De lehet, hogy még tovább, Hiddink hivatalos képviselője, Cees van Nieuwenhuizen ugyanis megerősítette az Izvesztyijának adott interjújában, hogy a klub és a szakvezető hosszú távon is szívesen együtt maradna.

Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev
Diarra leigazolása telitalálat volt

"Hiddink hatalmas munkát végzett az Anzsinál, magasabb szintre emelte a csapatot" - nyilatkozta Nieuwenhuizen. "Guus nagyon elégedett a csapat vezetésével, de a többi dolog is kielégíti, nem riasztják az országon belüli hosszú utazások sem. Igen, hamarosan 66 éves lesz, de lélekben még mindig fiatalnak érzi magát. Az esetleges szerződéshosszabbításáról csak később tisztulhat ki a kép."

Az Anzsiban a 203 centis elefántcsontparti Lacina Traoré és a volt Barcelona-csatár, a kameruni Samuel Eto'o parádés kettőst alkot elöl, együtt már 13 gólnál járnak, és jól megértik egymást. A Mahacskala védekezése magabiztos, ami nagyrészt a volt realos védekező középpályás, Lassana Diarra megszerzésének köszönhető, a 27 éves játékos klubváltását az orosz futball valaha volt egyik legsikeresebb üzletének tartják. A három legdrágább igazolás Diarra (ötmillió font), Ewerton (5,4 millió font) és Lacina Traoré (18 millió font) volt.

A légkör jó a csapaton belül, és az orosz sajtó szerint jelenleg kétségkívül Hiddinké a bajnokság legstabilabb együttese, de az eredmények is önmagukért beszélnek: a Honvéd elleni EL-meccstől számítva 14-szer nyert, négyszer ikszelt, és csak egyszer kapott ki az orosz együttes.

Forrás: AFP/Bas Czerwinski
Hiddinkkel a vártnál hamarabb lett élcsapat az Anzsiból

Mihail Gerskovics, az Orosz Futballedzők Egyesületének a vezetője szerint Guus Hiddink szakmai tudása az Anzsi sikerének a záloga. "Kétségtelen, hogy Hiddink nagyszerűen megbirkózik a feladatával, és bátran állítható, hogy a mahacskalai csapat nem tévedett az ő szerződtetésével. Guus a nagy tekintélyével vasfegyelmet teremtett a csapatnál. A holland edzőnek nincsenek gondjai a csapat sztárjaival, ami az egyik legfontosabb megoldandó feladat egy edző számára. De az is említést érdemel, hogy a jól játszó idegenlégiósok mellett Hiddink épít a fiatal orosz játékosokra is, akik egy ilyen csapatban nagy ütemben fejlődni képesek. Úgy vélem, hogy a neves külföldi szakemberek a munkájukkal nagy lökést adnak az orosz foci fejlődésének, de emellett tartom magam ahhoz a véleményemhez, hogy a nemzeti válogatottat orosz edzőnek kell irányítania."

Hiddink erről csak annyit mondott, nem gondolta volna, hogy 11 kör után az első helyen áll majd a csapata.

Mindeközben néhány napja az orosz és az angol sajtó arról írt, hogy az Anzsi következő célpontja Nemanja Vidic, akit elképesztő, heti 250 ezer fontos fizetéssel csábítana el az orosz listavezető a Manchester Unitedtől. Pedig azt sem tudni, milyen formában van a szerb védő, ugyanis hónapok óta nem játszott sérülés miatt.