Vágólapra másolva!
Roberto di Matteo mindössze hat nappal volt több ideig a Chelsea vezetőedzője, mint elődje, André Villas-Boas, ő már az Abramovics-éra nyolcadik távozó trénere. Az orosz tulajdonosnak a BL-győzelem sem elég, Rafa Benítezt is csak az idény végéig nevezte ki - a nagy álma ugyanis Josep Guardiola szerződtetése.

A Bajnokok Ligája megnyerése nem sokáig biztosított védelmet Di Matteo számára: kevesebb, mint fél évvel a trófea elhódítása után menesztették. Az olasz edző a nyáron kétéves szerződést írt alá, de már akkor is úgy tűnt, hogy Abramovics csak azért választotta, mert nem tudta megszerezni azt, akit igazán szeretett volna.

Már a nyáron is Guardiolát akarták

Az elmúlt évek megmutatták, hogy Roman Abramovics türelme véges, hiszen José Mourinho távozása óta (2007. szeptember) mindössze egyetlen edző dolgozhatott végig egy szezont. De Carlo Ancelotti is hiába duplázott első idényében, vagyis nyerte meg a bajnokságot és a kupát is, a másodikat követően kirúgták.

A helyére érkezett Villas-Boastól a tulajdonos azt várta, hogy generáció- és szemléletváltást hajt végre, ami meg is kezdődött, de az eredmények elmaradtak a várttól, ráadásul a klub nagy öregjei sem kedvelték a fiatal portugált, akit Abramovics idén március 3-án menesztett. Az új tréner az a Di Matteo lett, aki a szezon kezdete óta Villas-Boas asszisztense volt, és csak ideiglenes megbízást kapott az idény végéig. A bajnokságban nem is javultak a Chelsea eredményei, azonban Di Matteónak sikerült az, ami még Mourinhónak sem: megnyerte a Bajnokok Ligáját.

Ráadásként még az FA-kupát is begyűjtötte, de ez korántsem jelentette automatikusan azt, hogy véglegesítik a kispadon. Majd egy hónapba telt, amíg eldőlt, hogy Di Matteo kétéves szerződést kap - az angol lapok szerint ugyanis Abramovics a BL-diadal ellenére sem benne gondolkodott, hanem a Barcelonától távozó Josep Guardiolát szerette volna leigazolni. A katalán edző azonban komolyan gondolta, hogy pihenőre van szüksége, így aztán "ha nincs ló, szamár is jó" alapon Di Matteo maradt a megoldás.

Egy hónapja még minden rendben volt

Ami eleinte kifejezetten jó húzásnak tűnt. Az Európai Szuperkupa döntőjében a Chelsea ugyan 4-1-re kikapott az Atlético Madridtól, de a bajnokságot remekül kezdte, nyolc forduló után veretlen volt, és az élen állt, négy ponttal megelőzve a Manchester Unitedet. A kilencedik fordulóban azonban veszített az Old Traffordon, és azóta szinte semmi sem sikerül: a Premier League-ben négy meccsen csak két pontot szerzett, a Bajnokok Ligájában pedig kikapott Doneckben és Torinóban is, így sorsa már nem a saját kezében van. Címvédő korábban még sohasem esett ki a csoportkörben.

Forrás: AFP
Abramovics gyorsan dönt, ha valami nem tetszik neki a csapatnál

"A csapat legutóbbi teljesítménye és eredményei nem voltak elég jók, és a tulajdonos, illetve a vezetőség úgy érezte, hogy váltásra van szükség annak érdekében, hogy a klub a megfelelő irányba haladjon a szezonnak ezen életbevágóan fontos részében" - állt a Chelsea hivatalos közleményében. A BL-eredmények valóban nem túl jók, ugyanakkor arról aligha Di Matteo tehet, hogy a klub az egyik legkeményebb csoportba került, ami pedig a bajnokságot illeti, a MU elleni vereség érdekes körülmények között született (a Chelsea-ből két játékost is kiállítottak, a győztes gól pedig lesről esett), és éppen ez a meccs indította el a lejtőn az együttest. Az olasz edzőnek a sérülésekkel sem volt szerencséje, hiszen a Juventus ellen például John Terry és Frank Lampard sem játszhatott, korábban Ashley Cole is több meccsről hiányzott.

Di Matteo hat napot vert elődjére

Di Matteo így összesen 262 napig mondhatta magát a Chelsea edzőjének, ami pontosan hat nappal több, mint amennyi ideig Villas-Boas irányíthatta a csapatot, de az olasz így is megelőzte Guus Hiddinket, Luiz Felipe Scolarit és Avram Grantot is. Mint a névsorból is látszik, Abramovics hajlamos gyors döntéseket hozni, ami az edzőket illeti, és az angol médiában általánosan elterjedt az az álláspont, hogy a klub tulajdonosa mindenképpen Guardiolát szeretné megnyerni. A Barcával sikert sikerre halmozó tréner azonban ragaszkodik ahhoz, hogy legalább egy évet ki akar hagyni, ami azt jelenti, hogy jövő nyárnál előbb nem érkezhet a Stamford Bridge-re.

Forrás: AFP
Guardiola még pihen, de jövőre ismét munkát vállal - lehet, épp a Chelsea-nél

A keret Barcelona-mintára átalakítása mintha már a mostani idény előtt megkezdődött volna. A klub nem hosszabbított szerződést Didier Drogbával annak ellenére, hogy az elefántcsontparti támadó még a BL-döntőben is a mezőny legjobbja volt - a kívánt játékához nincsen szükség olyan típusú erőcsatárra, mint ő volt. Annál inkább apró termetű, technikás, jól passzoló középpályásokra - mint például Marko Marin, Oriol Romeu, Juan Mata vagy éppen Eden Hazard. Az sem lehet véletlen, hogy a Di Matteo utódjának kinevezett Rafa Benítez is csak az idény végéig kapott szerződést - úgy tűnik, Abramovics még mindig Guardiolára vár.

www.globalsoccerapp.com