Vágólapra másolva!
Örök dilemma, hogy egy sportkommentátor mennyire lehet szurkoló, ha magyar csapat játszik nemzetközi meccset. Sokszor a játékvezetőkre húzzák rá a vizes lepedőt, és bár a nézőket idegesíti a bírózás, az általunk megkérdezett riporterek szerint hiba lenne nem felhívni a figyelmet arra, ha látványosan valamelyik csapat ellen fújnak. Knézy Jenőben megszólal egy vészcsengő, ha túl sokat ekézi a bírót, Gundel Takács Gábor minősítés helyett kérdésekkel próbál egyensúlyozni. A szurkolóktól így is, úgy is megkapják, hogy részlehajlóak, dobták már meg őket szotyiszacskóval, és nem könnyű figyelmen kívül hagyni azt sem, amikor egy méterről üvöltik a fülükbe, hogy mekkora bunkók.

Az MKB Veszprém-Kiel kézilabda Bajnokok Ligája-meccs (28-29) után Nagy László, a veszprémiek klasszisa bírói csalást emlegetett, és a mérkőzést közvetítő Egri Viktor is többször jelezte, hogy rendre a magyar csapat ellen ítélnek a játékvezetők. A magyar sportközvetítésekben - tévében és rádióban - máskor is gyakori elem a bírók kritizálása, főleg a magyarokat sújtó vélt vagy valós tévedések váltják ki a kommentátorok keményebb megfogalmazásait.

Kérdés, hogy a meccs közvetítője mennyire engedheti meg magának, hogy szabadjára engedje a benne lakozó szurkolót, ha magyar csapat játszik nemzetközi meccset. Erről kérdeztünk három sportkommentátort.

A média képes manipulálni

Az MTVA-nál dolgozó Gundel Takács Gábor szerint óvatosan kell bánni a szavakkal, mert a médiának hatalmas ereje van. "A televízió, a rádió és az írott média is képes manipulálni, hangulatot kelteni, ezzel a felelősséggel minden újságírónak és kommentátornak tisztában kell lennie. Ezzel együtt óriási szakmai hiba lenne, ha nem hívnánk fel a nézők figyelmét arra, hogy a játékvezetők egyértelműen az egyik csapat ellen fújnak, hiszen akkor megkapnánk, hogy vakok vagyunk, hogy még ezt sem látjuk. Ez nagyon kényes terület, és nagyon vékony a határ."

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Gundel Takács szerint hatalma van a médiának, ezért nagyon kell figyelni minden kimondott szóra


Gundel Takács szerint belefér, hogy amikor magyar csapat vagy magyar sportoló játszik külföldivel, akkor szurkoló is legyen a kommentátor, de nem szabad csak annak lennie, bizonyos távolságot kell tartania, ha bírói ítéletekről van szó. "Ha bármilyen jelenség van egy meccsen, azt észre kell venni, és fel kell rá hívni a néző figyelmét. Én inkább felteszem a kérdést, és rábízom a nézőre a választ, a minősítés és az ítéletkimondás nem a kommentátor dolga" - mondta Gundel Takács. Szerinte egyébként is sok csalóka szituáció van egy-egy meccsen, amikor elsőre teljesen máshogy látszik egy eset, majd a lassítás után kiderül, hogy valójában az ellenkezője történt, mint amit a kommentátor először látott. Ezért is kell óvatosan fogalmazni.

Nem a csalózás a feladat

A SportKlub csatornán nagyrészt Németh Kornél közvetíti a kézimeccseket, így ő is nap mint nap találkozik téves bírói ítéletekkel. "Kiélezett szituációban soha nem csalóznám le a bírókat, nem is ez a feladatom. Persze a nézőnek szíve joga az anyázás, de egy kommentátor nem lehet elvetemült, ha a játékvezetőkről van szó, akkor sem, ha egyértelműen látja, hogy csalnak. Én egyébként nagyon jó viszonyban vagyok a magyar bírókkal, sokakkal rendszeresen beszélek telefonon magánéleti dolgokról is. Látványosan meg is szoktam őket dicsérni a közvetítés során, ha jól vezetik a meccset, de pályán kívül megbeszéljük azt is, ha nem fújtak jól egy-egy találkozót."

Az MTVA-s Knézy Jenő szerint is nagyon nehéz megtalálni azt az arany középutat, amin lavíroznia kell egy sportkommentátornak. "Ha egy külföldi ellenféllel játszunk, korrekt kereteken belül nyugodtan rá lehet lépni a szurkolói mezsgyére, sőt rá is kell. Persze nem a szurkolásról és a bírói ítéletek minősítéséről kell szólnia a közvetítésnek, de az nem baj, ha az ember elmondja a véleményét, főleg akkor, ha szemenszedett módon csalnak a bírók. Ugyanakkor nem szabad a játékvezetők nyakába varrni egy meccset, történjen akármi is, ahogy a Kiel ellen sem a bírók játszottak, hanem a veszprémiek. Az objektivitást azért nem szabad elveszíteni, de ehhez baromi nagy önuralom kell."

Idegesíti a nézőt

Knézy Jenőnek volt már olyan meccse, amely alatt érezte, hogy túl sokat foglalkozik a játékvezetéssel, de szerinte ez nagyon ritkán fordul elő vele. "Van magamban egy piros csengő, ami jelzi, hogy ne ekézzem annyira a bírót. Van két csapat, amely egymás ellen játszik, inkább ezzel kell törődjek, mert idegesíti a nézőt, ha bírózom. Persze előfordulhat ellenpélda is, ilyen volt Erdei Zsolt legutóbbi bokszmeccse."

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Knézy soha nem varrna a bírók nyakába egy meccset sem Pályi Zsófia [origo]


Knézy szerint ha valaki hétről hétre NB I-es focimeccseket közvetít, nem csoda, ha elengedi magát, és felszabadultabban kommentál például egy olimpián, vagy egy olyan meccsen, ahol magyarok játszanak külföldiekkel. Két magyar vagy két külföldi csapat meccsét nehezebb közvetíteni, hiszen itt semmilyen részlehajlás nem megengedett.

"Előfordul, hogy ugyanazon a meccsen mindkét tábortól kapok üzenetet, hogy miért szurkolok az ellenfélnek" - mondja Gundel Takács. "A fradisták szerint Újpest-szurkoló vagyok, az újpestiek szerint pedig fradista. A kommentátorok munkájának megítélése teljesen szubjektív. Ez ugyanolyan, mint amikor az edzők és a játékosok nyilatkoznak a meccs után, és homlokegyenest mást mondanak, olyan, mintha teljesen már találkozót néztek volna" - tette hozzá a műsorvezető-riporter, aki élőben is megtapasztalta már a drukkerek haragját.

Gundel Takácsot meg is dobták

"Volt, hogy két vidéki csapat meccsén odafordultak hozzánk a szurkolók, és megkaptuk tőlük, hogy budapesti cigányok vagyunk. Egy MTK-Fradi bajnokin pedig egy szurkoló megdobott egy zacskó szotyival, de nyilván nem azért, mert akkor, ott mondtam valamit, mert ő azt nem hallja, hanem biztos egy korábbi megnyilvánulásomért. Ennél komolyabb atrocitás nem ért még, noha néhány stadionban csupán egy-két méterre ülünk a szurkolóktól, az Üllői úton például a fradisták olyan közel voltak a közvetítőfülkéhez, hogy tőlünk kérdezgették, hogy a visszajátszás alapján les vagy tizenegyes volt-e egy-egy szituáció."

Knézy Jenő szerint az ő esete abból a szempontból speciális, hogy az apja, idősebb Knézy Jenő is sportkommentátor volt, ennek valamikor az előnyét, valamikor a hátrányát érzi. "Abból a szempontból hendikepem van a kollégáimmal szemben, hogy már több tíz évvel ezelőtt beépült a szurkolóknál a 'hülye Knézy' rigmus. Ugyanakkor én ebben a közegben nőttem fel, láttam az apámon, hogy milyen jól tudja ezeket a helyzeteket kezelni, hogy egyik fülén be-, a másikon pedig kiengedi. Persze vannak rázósabb esetek, amikor nehéz figyelmen kívül hagyni a szurkolókat. Például amikor tőled egy méterre üvöltenek diósgyőriek, hogy mekkora bunkó vagy. De legutóbb a Haladás-Győr meccsen is történt hasonló eset, amikor gólt lőtt a Győr, nyilván kicsit hangosabban felkiáltottam, hogy gól, erre vagy húsz szombathelyi szurkoló megfordult, és elküldött melegebb éghajlatra. Ilyenkor nem könnyű függetleníteni magunkat a helyzettől."

Németh Kornélnak ebből a szempontból könnyebb dolga van, hiszen - mint mondja - a kézilabda közege nagyon különbözik futballstadionok atmoszférájától, de persze őt is vádolták már részlehajlással.

Forrás: Németh Kornél
Németh Kornél szerint szerencséje van a kéziközeggel


"Legalább hét-nyolc Veszprém-Szeged kézirangadót közvetítettem, és nem volt olyan, amely után ne kaptam volna meg a vesztes csapat drukkereitől, hogy az ellenfélnek szurkoltam. Egyszer egy ötvenes éveiben járó férfi meg is állított, és határozottan, de nyugodt hangnemben elmondta, hogy mi nem tetszett neki a közvetítésemben. Ennél komolyabb atrocitás szerencsére még nem ért, de ez azért is van, mert Szegeden és Veszprémben például a szurkolóktól teljesen elkülönítve ülünk. De kézilabdameccsre járni amúgy is teljesen más, mint focira. Érden például egy tornateremben játszik a helyi csapat, és amikor onnan közvetítettem az Érd-Győr női bajnokit, a nézők között ültem a lelátón. Egy idősebb férfi oda is jött hozzám, hogy leülhet-e a mellettem lévő székre, mert ahol én épp ülök, oda szól az ő bérlete."

Nyíltan vállalja, hogy Barcelona-drukker

Németh Kornél azon kevés sportriporterek közé tartozik, akik nyíltan felvállalják, hogy fociban melyik csapatnak szurkolnak. A SportKlub kommentátora gyerekkora óta hatalmas Barcelona-rajongó, amikor a katalánok játszanak, minden egyes gólt külön kiír a Facebook-oldalára, és bár rendszeresen közvetít Barcelona-meccseket, ebből a szempontból is szerencsés helyzetben van.

"Mi ugye a Barca TV meccseit adjuk felvételről, ezt főleg Barcelona-szurkolók nézik, így egy kicsit lehetek részlehajló, de persze csak az egészséges kereteken belül. Emlékszem, amikor a Barcelona 6-2-re legyőzte a Real Madridot, akkor egy kicsit be-beszólogattam a közvetítés alatt a realosoknak, de csak a jó ízlés határain belül. De amikor legutóbb négy napon belül kétszer is megverte a Real a Barcát, nem isteníthettem a kedvenc csapatomat, mert csak saját magamat tettem volna nevetségessé."