Vágólapra másolva!
Nem jutott döntőbe a magyar motokrossz-válogatott a hétvégén Teutschenthalban. A háromfős csapat tempója megvolt a továbbjutáshoz, ám a  technika közbeszólt, így maradt a 28. hely. Több esélyest is sújtott a balszerencse, végül az outsider belgák nyertek.

A Team Hungary a legjobb húsz csapatot felvonultató A döntőbe jutást tűzte ki célul a vébé előtt, ennek megfelelően Németh Kornél és Szvoboda Bence komoly tempót diktált szombaton, legjobb köridejük a 12. helyre volt elég az MX1-es, illetve az Open kategóriában. Csakhogy Németh nem látta meg a kockás zászlót, motorjának bezinpumpája idő előtt feladta a küzdelmet. Szvoboda hiába motorozott fantasztikusan, a csapat legifjabb tagja, a 18 éves Firtosvári Gábor nem tudta pótolni Németh rutinját, a vigaszág maradt utolsó továbbjutási lehetőségként.

A reményfutamból csak egy nemzet juthatott tovább, ám a magyarokat újabb technikai hibák sújtották: Szvobodánál a hátsó fék, Némethnél a váltókar makacsolta meg magát, megpecsételődött a válogatott sorsa. Végül a lettek jutottak tovább, a magyarok 41 nevező ország közül a 28. helyen fejezték be a vébét.

Firtosvári hozzáállása pozitív maradt Forrás: Team Hungary

"A várt eredmény ugyan elmaradt, de nagyon sokat tanultam ezen a versenyen" - gondolkodott pozitívan Firtosvári. "A magyar csapatban nekem volt talán a legnehezebb dolgom, hiszen ez volt az első felnőtt válogatottságom. Ez a verseny nagy lelki lökést adott nekem, világossá vált számomra, hogy ezt akarom csinálni, ebben a mezőnyben szeretnék motorozni a későbbiekben. Remélem lesz rá alkalmam."

Németh Kornél viszont éppen most búcsúzott a válogatottól: "Sajnálom, hogy nem tudtam hozzásegíteni a csapatot az A döntőhöz az utolsó szereplésemen a nemzeti válogatottban. A tempóm elegendő volt a továbbjutáshoz, a balszerencse viszont egész hétvégén üldözött. A kvalifikációs futamon a benzinpumpa, a reményfutamban a váltó tréfált meg. Bízom benne, hogy a rengeteg magyar szurkolónak így is nagy élmény volt ez a hétvége."

Több menő csapatot is üldözött a balszerencse Forrás: Team Hungary

Szvoboda Bencét magával ragadta a hangulat: "Hátborzongató érzés ennyi néző előtt motorozni, a pálya egyik kanyarjában akkora volt a hangzavar, hogy a saját motorom hangját nem hallottam. Rendkívül inspiráló volt számomra a csapategység, és a rajongók támogatása. Mindent megtettünk, hogy lehető legjobb eredménnyel háláljuk meg a belénk vetett bizalmat. Nekem sikerült a legjobban ez a hétvége, világbajnokokkal voltam versenyben, de mindez nem ér semmit, hiszen a csapat nem jutott be az A döntőbe."

Nem csak a magyarok voltak balszerencsések a hétvégén: a hazai pályán motorozó németek mutatták a leghullámzóbb teljesítményt, címvédőként csak a hetedik helyen végeztek. A franciákat egy első defekt fosztotta meg a dobogótól, a kvalifikáción brillírozó ausztrálok pedig a rajtok áldozatai lettek. A legletörtebben a Team USA távozott Németországból, amely a hírnevéhez képest beleszürkült a mezőnybe, ezüstérmes lett, amit a csapattagok rendkívül sportszerűtlenül vettek tudomásul: nem vették le a sapkájukat a himnusz alatt, nem pezsgőztek a győztesekkel, és azonnal levonultak a dobogóról. Az amerikaiak szó szerint elbukták a győzelmet, Eli Tomac esésével:

A végig kiegyensúlyozott, esélytelennek tartott belgák 85 ezer őrjöngő néző előtt arattak parádés győzelmet, amivel 2004 után hódították el újra a Peter Chamberlain vándorserleget. Jövőre Lettország lesz az esemény házigazdája.

Végeredmény:
1. Belgium
2. USA
3. Olaszország
4. Ausztrália
5. Franciaország
6. Nagy-Britannia
7. Németország
8. Oroszország
9. Svájc
10. Észtország
...
28. Magyarország