Vágólapra másolva!
Németh Dorottya 18 évesen, Malajziában lett először fitneszvilágbajnok, majd mindent elért a sportágban, és edzősködni kezdett, de közben felszedett 30 kilót. Aztán eldöntötte, hogy ismét a csúcsra szeretne jutni, és a nagy fogyás után élete formáját mutatva lett a legjobb a múlt heti, budaörsi vb-n. Nála hiába kopogtatna Johnny Depp, ugyanis a szakmában megtalálta álmai férfiját, aki tudja róla, hogy csak a szénhidráthiány miatt üvöltözik zokogva a porszívóval.

Mennyit változott Magyarországon a fitnesz Béres Alexandra óta?

Ő hozta be a sportágat nemcsak Magyarországra, hanem – talán mondhatjuk, hogy - Európába is. Én tizenegy évesen az ő egyesületében kezdtem el a gyermekfitneszt, azóta sokat változott a sportág, jóval elemerősebbek lettek a gyakorlatok. A fitneszben a koreográfiát a rokonsportágak – torna, aerobik, ritmikus gimnasztika, balett, tánc - teszik ki, és ma már ott tartanak a fiatal lányok, hogy helyből nyújtott testű hátra szaltót képesek ugrani. De nem tornásztalajon, hanem parkettán.

Mindent megtesz, hogy ne legyen egysíkú a fitnesz. Hogyan?

Létrehoztuk a fitgenerationt (a WBPF Hungary gyermek fitnesz szakosztálya), ezzel együtt kiadtunk egy felnőttekre is vonatkozó, 111 oldalas szabálykönyvet. Ennek a része, hogy nem elég, ha valakinek van egy nagyon szépen kidolgozott, nagy izomtömeggel rendelkező teste, ha mellette csak fekvőtámaszokra és cigánykerekekre képes, és nem tud rendes gyakorlatokat bemutatni. Azt szeretnénk bevezetni, hogy a test legyen nőiesebb – bár a széles vállizom, a széles hát, kockás has igenis kell -, de mellette a gyakorlat minősége is ugyanolyan fontos. De azt is szeretnénk, ha a gyakorlatokban nem csak mi, magyarok lennénk erősek, hanem a 118 tagország mindegyike.

Kattintson és nézze meg Németh Dorottya edzésén készült képeinket! Fotó: Mudra László - Origo

Hogyan került közel a fitneszhez?

Hároméves koromban kezdtem el sportolni ovis tornával, majd általánosban jött a ritmikus sportgimnasztika, 11 évesen váltottam aerobikra, de ahhoz túl hajlékony voltam. Aztán édesapám találta meg nekem a fitneszt, amely ötvözte mindkét sportágat, mégis egy kicsit új volt. 2003-ban gyerekfitneszben Eb-bronzérmes lettem, majd 16 évesen indultam el az első felnőtt magyar bajnokságon, és rögtön első lettem. 2005-ben Malajziában lettem először világbajnok, majd 2006-tól 2009-ig minden évben magyar bajnok lettem. A sportág őshazájában, Amerikában a Miss Fitness Worldön lett egy harmadik és egy ötödik helyezésem, utána jött a három év szünet.

Miért hagyta abba?

Mivel mindent elértem, választanom kellett, hogy kimegyek Amerikába, vagy maradok itthon. Az teljesen kizárt volt, hogy elmenjek a másik szövetséghez, mert a hazai IFBB viselkedésével nem tudtam megbarátkozni: szerintem a versenyzők elismerést és tiszteletet érdemelnek. Inkább úgy döntöttem, hogy nem versenyzek, mert konzervatív típus lévén nem szerettem volna úgy kimenni Amerikába, hogy közben itthon hagyom a családomat. Hívtak Kanadába, hogy eddzek együtt a négyszeres világbajnokkal - aki egyébként Romániából költözött ki -, de inkább maradtam.

Kattintson további képekért Németh Dorottyáról! Fotó: Mudra László - Origo

Mennyiben volt más 18, majd 26 évesen vb-címet nyerni?

Mivel kimaradt három év, és egy 30 kilós oda-visszát is megcsináltam, az idei világbajnokságon nagyon izgultam, nagy teher volt rajtam. Az utolsó egy hónapban szinte már nem tudtam aludni, és csak a gyakorlat részletei jártak a fejemben. Nagy volt az elvárás, a jó- és a rosszakaróim egyaránt dörzsölték a tenyerüket, de sikerült életem legjobb formájába lendülnöm. Rengeteg elismerést kaptam, és mivel itthon volt a verseny, mindenki eljött a versenyemre, a barátaim, a tanítványaim, a családom, még a 80 éves nagymamám is Budaörsön szurkolt nekem. A kezdőpózban egy emberként hördült fel a csarnok, én pedig könnybe lábadt szemmel próbáltam magam összeszedni, hogy megcsináljam a gyakorlatot, és ne sírjak. Más volt a két vb-győzelem, de a második előtti út sokkal rögösebb volt.

Hogyan érezte magát, amikor közel 90 kilós volt?

Nem éreztem magam szépnek egyáltalán, teljesen lemondtam magamról, akkor tájt nem nagyon készült rólam fénykép. Úgy voltam vele, hogy én már voltam világbajnok, már voltam csinos, ezért fontosabb dolgokkal kell foglalkoznom. A változás oka, hogy hirtelen leálltam az élsporttal, elkezdtem 15 órában, főállásban dolgozni edzőként, és már nem volt időm arra, hogy naponta hatszor táplálkozzam és kétszer edzek. Úgy gondoltam, hogy szeretnék hosszú, egészséges életet élni, szeretnék anya lenni, ezért álljon vissza a szervezetem a homeosztázisába. Ha ehhez az kell, hogy felszalad húsz kiló, akkor szaladjon, majd ha megnyugszik a testem, akkor úgyis el fogja engedni. És ez így is történt, négy hónap alatt az első húsz kilótól meg is szabadultam. Persze ez nem volt ennyire egyszerű.

Látványos videó a bajnoknő edzéséről:

Hogy tudott így edzősködni?

Az első évben négy tanítványomból három Európa-bajnok lett, szóval olyan eredményeket értünk el, amelyek feledtették az emberekkel, hogy kockás-e a hasam vagy nem. Én teljesen háttérbe vonultam, igyekeztem a megszerzett tapasztalataimat továbbadni, és csak a versenyzőire figyeltem. Edzőként talán jobban örültem az ő sikereiknek, mint a sajátomnak, és ugyanúgy zokogtam, mint a saját győzelmemkor.

Azért akart lefogyni, hogy ismét világbajnok legyen?

Nem. Buranits Ildikó (a WBPF fitnesz szervezet európai főtitkára, a budaörsi vb főszervezője) volt az, aki beleültette a bogarat a fülembe, és biztos bástyaként mindig ott állt mögöttem, de aztán nekem is el kezdett hiányozni a versenyzés. Amikor eldöntöttem, hogy visszatérek, onnantól már csak a célra koncentráltam. Aztán fél éve megismerkedtem életem szerelmével, aki athletic világbajnokként ugyanebben a világban mozog, ő állította össze az étrendemet. Neki nem kellett magyarázni, hogy miért üvöltözöm zokogva a porszívóval, ő pontosan tudja, hogy azért, mert nincsen bennem szénhidrát, és ilyenkor az ingerküszöböm teljesen lecsökken.

Akkor mégsem Johnny Depp az álomférfi?

Nem, pedig nagyon szeretem. Eddig talán nem voltam tisztában vele, hogy milyen a férfiideálom, de most tényleg megtaláltam a tökéletes férfit, Johnny Depp is hiába állna most itt.

Nem tart attól, hogy a mostani vb-cím után ugyanúgy leereszt, mint nyolc éve?

Nem, az soha többé nem fog megismétlődni. A vb után volt két nap lazázás, amikor hamburgert és cukros süteményeket is ettem, de most már újra tilápiát eszem kígyóuborkával. Most még lehet gyümölcsöt is enni, mert az Eb-ig még fél év van.

Kattintson a képre Németh Dorottya edzésén készült képgalériánkért! Fotó: Mudra László - Origo

Hogyan fogyott le?

Sokan úgy tekintenek a fogyásomra, mintha vízen jártam volna, pedig nem csináltam drasztikus diétát. Nagyon jó dolgokat ettem, csak nem mindegy, hogy ezeket hogyan készítjük el. Nem az a diétázás, hogy sanyargatod önmagad. Ez egy olyan életmódváltás, amiben igenis benne van a csúsztatott palacsinta és a sajttorta is, de nem mindegy, hogy mikor, nem mindegy, hogy miből, és az sem mindegy, hogy mellette mennyit sportolsz. A legfontosabb, hogy türelmes legyél önmagaddal, mert amint stresszben van a szervezet, bármit csinálsz, nem fogja elengedni a felesleget. Ha adsz magadnak időt, jól érzed magad, akkor pillanatok alatt, gond nélkül leugranak a kilók mindenkiről.

Amikor közel a cél, bárki ehet bármit, nem érdekel. A páromnak, aki hollandként imádja a magyar ételeket, ugyanúgy főztem a kolbászos lecsót, a fasírtot, mintha magamnak is főznék, de soha nem akartam megkóstolni – bár így egy kicsit nehéz volt elkészíteni -, én már az illatokkal is telítődtem. Ilyenkor a legkisebb csalás sem jut eszembe. Volt, hogy 20 gramm mandulát kellett esténként ennem, és előfordult, hogy ha egyet hozzátettem, akkor 21 volt, ha elvettem, akkor 19. Inkább 19-et ettem, nem 21-et, mert ilyenkor csak a cél lebeg a szemeim előtt, és nincsen félreevés.

Verseny után sem?

A döntő után, vasárnap legördült a vállamról 15 mázsa stressz, és arra gondoltam, hogy megcsináltam, igen, lemehetek a pékségbe, és vehetek egy croissant-t. Azt gondolják rólunk, hogy sohasem eszünk ilyesmit, pedig a legtöbben a verseny után a legrosszabb lisztes, cukros dolgokat tömik magukba két napig, de utána telítődik a szervezet. Én már most is azt érzem, hogy nem akarok több csokis muffint látni. Nem érzem magam jobban attól, hogy sok ilyen szemét kaját ettem.

Milyen szempontok alapján dől el, hogy ki lesz a fitneszvilágbajnok?

Nagyon fontos, hogy egy egészet alkosson a versenyző kisugárzása a megjelenéssel. Hiába van valakinek tökéletes szobrászteste és begöndörített haja, ha nem olyan a kisugárzása, akkor csak egy üres szépséget látunk. Amikor már nem lehet enni és inni, akkor fáradtan nagyon nehéz úgy állni a színpadon, hogy az ember igazán ragyogjon, ez mégis fontos. Ugyanígy a koreográfia, nekem ez jelenti az önkifejezést, olyan számomra, mint egy festőnek a festménye.

A szép arc mennyire számít?

Sok testépítő nőnek már nem olyan szép az arca, a fitneszben ezért ez egy fontos irány, hogy igenis szépek legyen a versenyzők. Ne a testépítők legyenek azok, akik eljönnek versenyezni, csinálnak két fekvőtámaszt, és fitneszvilágbajnokok lesznek. Azt szeretnénk, hogy számítson a nőies kisugárzás a szép arcban, az izomzatban egyaránt.

Németh Dorottya edzés közben - kattintson a fotóra és nézze meg a többi edzésen készült képet is! Fotó: Mudra László - Origo

A vb előtti magyar válogatón közel volt ahhoz, hogy feladja. Mi történt?

Konkrétan az életemért küzdöttünk. Az utolsó napokban, a vízhajtás időszakában nem szabad inni, sózni és fűszereket enni, ami nálam olyan jól sikerült, hogy három literre besűrűsödött a vérem, a vérnyomásom 80/40 volt 120-as nyugalmi pulzussal. A fürdőruhás fordulónál majdnem elájultam a színpadon, de még sikerült leevickélnem, és utána dőltem csak be a molinók mögé. Volt három-négy órám, hogy összekapjam magam, mindenem begörcsölt a színpadon, az orvos azt mondta, örüljek, hogy a szívem nem görcsölt be. A gyakorlatomban vannak rizikós ugrások, így attól tartottam, hogy egyszer csak elájulok ugrás közben. Az orvos kevert egy olyan – káliumból, kálciumból és magnéziumból összerakott – koktélt, amely helyre tett, és félholtan megcsináltam a gyakorlatot. Szerencsére még így is tetszett a közönségnek.

A döntőre másképp készült?

Teljesen. Nem vettük el a sót, de a talpam ugyanúgy begörcsölt, noha nekem arra szükségem van az ugrások miatt. Ekkor a párom azt mondta, igyak kólát. Nem szeretem, most azonban két kortytól elmúlt a görcs. Ha rám néz, rögtön tudja, mire van szükségem. A verseny előtti két napon, késő este 300 gramm bélszínt ettem, mert tudtam, hogy az jól tölt. A verseny előtti diéta 16 héten át tart, az utolsó héten a fehérjézés, a vízhajtás és a töltés célja, hogy kimenjen teljesen a bőr alól a víz. Pufinak tűnhet az, akin sok víz marad. Számomra a legnagyobb kihívás az volt, hogy nagy izomtömeget kellett magamra szednem ahhoz, hogy helytálljak a vb-n. Ez azért volt nehéz, mert nagyon hajlékony vagyok, és nagyon lazák az izmaim, amelyek szinte csak akkor látszanak, ha ráfeszítek. Nehéz volt, de nagyon sokat tömegeltünk. Másfél év alatt öt-hat kiló izmot sikerült magamra szednem, de a koszovói Eb-re még mindig szeretnék egy kicsivel többet magamon tudni. Aztán jön majd életem legnagyobb projektje.

Németh Dorottya edzésen készült képeit a fotóra kattintva nézheti meg Fotó: Mudra László - Origo

A gyerekvállalás?

Igen, azt szeretném.

A fitneszen kívül más is érdekli?

Edzőként, versenyzőként, szövetségi tagként az egész életemet ez teszi ki, de ha nem itt vagyok az edzőtermemben, akkor szeretek sétálni a szabadban, imádom a jó időt, és akkor lennék igazán boldog, ha tengerpartos országunk lenne, mert vízi gyerek vagyok - persze a Balatont is nagyon szeretem. De a fitnesz a hobbim, a munkám. Ez az életem. Uncsi, mi?