Vágólapra másolva!
Kivételesen nem a irányítókról, sokkal inkább a két vezetőedzőről szólnak a vasárnapi éjszakai Super Bowl felvezetői, először fordul elő ugyanis, hogy két testvér vezeti egymás ellen a csapatát az NFL nagydöntőjében. A Baltimore Ravensnél van olyan amerikaifocista, akinek életéről már Oscar-díjas filmet készítettek, egy másik játékost családi tragédia sújtott nemrégiben, a legendás Ray Lewist pedig doppingolással vádolják. A San Franciscónál viszont csak az egyik napról a másikra berobbant irányító kavarta fel az állóvizet.

A tengerentúli amerikaifutball-bajnokság történetében először fordul elő, hogy két testvér egymás ellen küzd a Super Bowlon. Világszerte a két vezetőedző, Jim Harbaugh (San Francisco) és John Harbaugh (Baltimore) összecsapásaként harangozzák be a meccset, aminek ők kevésbé örülnek. "Persze, én megértem, hogy ez szenzációnak számít, de nem rólunk, hanem a játékosokról kellene, hogy szóljon ez a meccs" - mondta a fiatalabb fivér, Jim, a 49ers edzője, aki játékosként a mostani ellenfélnél, a Baltimore-nál is szerepelt.

Jim Harbaugh visszavághat Ray Lewisnak

Irányítót játszott az NFL-ben 1987 és 2001 között, egyszer beválasztották a Pro Bowlra (az év végi gálameccs, ahol a szurkolók szavazzák meg a csapatokat), de Super Bowlt nem tudott nyerni, az Amerikai főcsoport döntőjéig jutott. Viszont 1996-ban, az Indianapolis Colts irányítójaként lépett pályára a Baltimore ellen, amelyben akkor mutatkozott be Ray Lewis, aki élete első sackjét (amikor szerelik az irányítót) pont Jim Harbaugh ellen mutatta be. A Ravensben Lewis azóta legenda lett, a 17 évvel ezelőtti sackért pedig a fiatalabb Harbaugh most edzőként vághat vissza a veterán védőnek.

Lewis pályafutásának első sackje, pont Jim Harbaugh ellen:

Bátyja, John soha nem játszott profi szinten, ebben többek között egy egyetemi sérülés is megakadályozta, viszont edzőként tapasztaltabb, mint a testvére, hiszen míg Jim 2011 óta irányítja a San Franciscót, addig John 2008 óta vezetőedző Baltimore-ban. Eddig egyszer találkozott a két testvér ellenfélként, 2011-ben egy alapszakaszmeccsen a Ravens 16-6-ra nyert. Az akkori és a mostani mérkőzésről nemrég megkérdezték Jackie Harbaugh-t, a fivérek apját, aki korábban legendás egyetemi edző volt.

"Amikor lementem Johnék öltözőjébe a meccs után, láttam, hogy mindenki ugrál, John elképesztően boldog volt, mondtam is magamnak, hogy itt nincs semmi keresnivalóm. Átmentem a San Francisco öltözőjébe, nem láttam sehol Jimet, majd megtaláltam egy szobában. Egyedül volt, letörten nézett maga elé, na, ott volt rám szükség. Ugyanez lesz a Super Bowl után is, de hogy melyiküket kell majd vigasztalnom, azt ne kérdezzék."

Forrás: AFP/Getty Images/Rob Carr
Jim Harbaugh, John Harbaugh, az apa, az anya és John kislánya

Hogyan hat Lewis doppingbotránya a Ravensre?

A két edzőn kívül rengeteg múlik a két védelmen is a vasárnap éjszakai meccsen, és nem túlzás azt állítani, hogy az elmúlt időszak legendás védelmei csapnak majd össze New Orleansban. A San Francisco oldalán a két legnagyobb kulcsfigura Patrick Willis és NaVorro Bowman, ez a középső linebackerkettős a szakemberek szerint minden kétséget kizáróan a legjobb most az NFL-ben, borzasztó nehéz rajtuk átmenni.

A másik oldalon ugyanakkor ott van a Ray Lewis vezette védelem, és bár a szezon végén visszavonuló linebacker a valaha élt egyik legjobb NFL-védő, ma már nincs olyan formában, mint a 2000-es évek közepén, ugyanakkor a legendás győzni akarása nagy hatással lehet a csapattársakra. Kérdés, hogy a tricepcszakadásból összedrótozott Lewist mennyire fogja megviselni a héten kirobbant botrány. A Sports Illustrated ugyanis azt írta, hogy a játékos szarvasagancs-kivonatot vásárolt, ami egy IGF-1 nevű hormont is tartalmaz, ennek pedig izomnövelő hatása van, és szerepel a doppinglistán is. Az újság egy videóra hivatkozik, amelyen Lewis személyesen megrendeli a cég tulajdonosától a szert, és közben azzal érvel, hogy a hétvégi Super Bowlra mindenképp meg kell gyógyulnia. A játékos azzal védekezett a vádak után, hogy az újság egy két évvel ezelőtt készült videóra hivatkozik, és arra is emlékeztetett, hogy minden doppingtesztje negatív lett a pályafutása során.

Lewison kívül sok múlhat a szélső linebacker Terrel Suggson és a Ravens hatalmas védőfalemberén, a 193 centi magas, 150 kilós Haloti Ngatán is.

Hegyomlás testőr védi Flaccót

A szakemberek azt mondják, hogy ha valamelyik csapat Super Bowlt akar nyerni, akkor tökéletes támadófallal kell rendelkeznie, vagy legalábbis, ha ez a csapatrész egy kicsit gyengébb, akkor nincs esély a győzelemre. A támadófala a San Franciscónak jobb, sőt, sokak szerint az egész ligában nem volt az idén jobb egyetlen együttes sem ebben a csapatrészben. Ez nagyban köszönhető annak, hogy a 49ersnek is van egy óriása, az amerikai-szamoai Mike Iupati személyében, aki Ngatához hasonlóan 150 kilót nyom, ehhez pedig 196 centis magasság párosul, szinte lehetetlen feladat elnyomni, megkerülni pedig talán még nehezebb.

Forrás: AFP/Getty Images/Christian Petersen
Ilyen testőrök védik a pályán a San Francisco irányítóját, Colin Kaepernicket (középen Iupati)

A Baltimore-nál a támadófal kulcsembere Marshal Yanda, aki a szezonban a liga egyik legjobb jobboldali guardjává nőtte ki magát, tökéletes mozgását és tiszta játékát tanítani kellene. Mellette a tight end Dennis Pitta is komoly fejtörést okozhat a San Franciscónak, már ha jó napot fog ki, ugyanis teljesen kiszámíthatatlan a játéka, olykor észre sem lehet venni, hogy a pályán van, máskor zseniális elkapásokat mutat be.

Rajtuk kívül mindenképp meg kell említeni a baltimore-i támadófalból Michael Ohert, akinek mesébe illő története van. Gyerekkorában elszakították a szüleitől, Memphis utcáin nőtt fel, egyik gyermekotthonból a másikba menekült, amikor találkozott egy nővel, aki végül befogadta őt, iskolába íratta, ahol amerikaifocizni kezdett, és egészen az NFL-ig jutott, most pedig Super Bowl-győztes lehet. Michael Oher életéről már filmet is készítettek, nem is akármilyet, a rengeteg díjat besöpört A szív bajnokai című alkotásban Sandra Bullock veszi a pártfogásába Ohert, a színésznő Oscar-díjat kapott a tényleg fantasztikus alakításért.

Beyoncé énekel a félidőben

A zenészek számára is hatalmas megtiszteltetés, ha a Super Bowl nagyszünetében, az úgynevezett Halftime Show-ban léphetnek fel. Madonnától kezdve Michael Jacksonon át az Aerosmithig csupa világsztár kapott eddig felkérést, az idén pedig a Grammy-díjas amerikai énekesnő, Beyoncé szórakoztatja majd a nézőket a New Orleans-i stadionban. A mérkőzés előtt az amerikai himnuszt a szintén Grammy-díjas Alicia Keys énekli majd, aki már harmadszor lép fel a Super Bowlon - korábban senki nem kapott még ennyi meghívást.

Beyoncé mindenkit meglepett, amikor a beharangozó sajtótájékoztatón elénekelte a himnuszt:


Beyoncé valószínűleg azért énekelte el a himnuszt, mert januárban Barack Obama amerikai elnök beiktatásán csak tátogott, a himnusz felvételről ment le. "Nem volt elég időm gyakorolni a zenekarral, ezért kényelmetlenül éreztem volna magam" - ismerte be később Beyoncé, hogy nem élő volt a produkció.

Természetesen a Super Bowlon is komoly szerep hárul a futókra és az elkapókra. Maradva a Baltimore-nál, a Ravens legendája, Ray Rice a támadások egyik kulcsfigurája, aki nemcsak futóként, hanem elkapóként is átlag felettit képes nyújtani, Joe Flacco előszeretettel is passzolja hozzá a labdát, futóként az egyik kedvenc célpontja lett. Rice-tól eltérően Bernard Pierce főleg futásokban jeleskedik, ami nem róható fel neki, hiszen running backként ez a legfontosabb dolga, ő pedig ezt annyira jól csinálja, hogy a rájátszásban már olyan fontos tagja lett a Ravensnek, mint a csapat sztárja, Rice.

Öccse halála megerősítette a Baltimore elkapóját

A baltimore-i elkapók közül az a Torrey Smith lehet az egyik nyerőember, akinek nehezen indult be a karrierje, de mára a hosszú átadásokat tekintve az egyik legbiztosabb kezű elkapó lett az NFL-ben. Tavaly szeptemberben Smith családjában komoly tragédia történt, motorbalesetben elhunyt ugyanis a focista 19 éves öccse. Aznap este rendezték a Baltimore-New England meccset, Smith vállalta a játékot, és a szezonban az egyik legjobb teljesítményét nyújtotta.


Forrás: AFP/Getty Images/Rob Carr
Smith-t vigasztalják a szurkolók a Patriots elleni meccs után

A Ravens másik klasszis elkapója, a rutinos Anquan Boldin megbízható és elegáns, mint egy Bentley, szenzációs egykezes elkapásokra képes, az idén csupán két labdát ejtett el. Játszott már egyszer Super Bowlt, de akkor kikaptak a Pittsburgh Steelerstől.

A San Franciscónál Frank Gore a liga egyik legmegbízhatóbb és legkomplettebb futója, külső és belső futások mellett az elkapásokban is fantasztikus, kiszámíthatatlanná teszi a 49ers támadásait. Ha Anquan Boldinra azt mondtuk, hogy a Ravens Bentleyje, akkor Gore a San Francisco Mercedese.

Michael Crabtree-t az egyik legtehetségesebb elkapónak tartották, de egészen addig nem tudott kibújni saját maga árnyékából, amíg a San Franciscónál Smith helyére nem került be kezdő irányítónak Colin Kaepernick. A két játékos között kiváló kémia alakult ki a pályán, talán ez a 49ers egyik legveszélyesebb fegyvere. A másik Randy Moss lehet, viszont nem biztos, hogy ő jövőre is focizni fog még. A 35 éves elkapó számtalan NFL-rekordot tart, például egy szezonon belül ő kapta el a legtöbb TD-t (2007-ben 23-at), ugyanez a csúcs az újoncoknál is az övé (1998-ban 17 TD-elkapás), az összes elkapást tekintve (156) pedig a második helyen áll az NFL örökranglistáján. Rutinja aranyat, azaz Super Bowl-győzelmet is érhet, ez eddig még hiányzik páratlan karrierjéből.

Háttérbe szorulhatnak az irányítók

Nem véletlenül hagytuk a végére az irányítókat, de nem is azért, mert általában az irányítók csatája dönti el a Super Bowlt (a 47 eddigi nagydöntőből 25 alkalommal quarterbacket választottak a meccs legjobbjának, azaz MVP-nek). A szakemberek egyöntetű véleménye szerint ugyanis ezúttal nem az irányítókon fog múlni a siker, mert bár két jó kezű játékosról van szó (azért csak a Super Bowlba vezették csapatukat), de tudásban messze vannak a legendás quarterbackektől.

A Baltimore irányítója, Joe Flacco jóval rutinosabb a San Franciscó-i Colin Kaepernicknél, ez akár döntő is lehet. Flacco mellett szólhat még, hogy a rájátszásra rendkívül felszívta magát, egymás után három parádés meccset produkált, a nyolc TD-passz mellett egyszer sem adta el a labdát. Az Indianapolis Colts, a Denver Broncos és a New England Patriots ellen is győzelemre vezette csapatát, így a hatalmas tehetségnek tartott Andrew Luck (Colts) mellett két olyan legendás irányítót is kiejtett, mint Peyton Manning (Broncos) és Tom Brady (Patriots), mindketten voltak már Super Bowl MVP-k, most azonban csak kívülről figyelhetik a döntőt. Flaccót ennek ellenére a szakértők még a liga jelenlegi top 5 irányítója közé sem sorolják, és bár megbízható játékos, az a bizonyos plusz hiányzik belőle. Nem egy Bentley, nem is egy Mercedes, és hogy ne sértsünk meg senkit, fogalmazzunk úgy, hogy egy, a Mercedesnél kisebb kaliberű német autómárkához tudnánk hasonlítani.

Forrás: AFP/Getty Images/Kevin C. Cox
Colin Kaepernick, a San Francisco zöldfülű irányítója

Colin Kaepernick sztorija annál izgalmasabb és álomszerűbb. A San Francisco az elmúlt szezonban draftolta a fiatal irányítót, aki a liga egyik legpontosabban passzoló játékosa, Alex Smith mellett nem sok lehetőséget kapott, egészen tavaly novemberig, amikor a St. Louis Rams ellen döntetlenre végződött meccsen Smith agyrázkódást szenvedett, és Kaepernick állt a helyére. Élni tudott a lehetőséggel, meccsről meccsre jobban játszott, és amikor Smith felépült, Jim Harbaugh nem ültette vissza Kaepernicket a kispadra. Kapott is érte hideget-meleget a szurkolóktól, de konokul kiállt a döntése mellett, és most már kijelenthetjük, hogy kifizetődött a makacssága.

Kaepernick a bivalyerős karjával elképesztően pontosan lövi ki a 20 yardnál nagyobb passzokat, és emellett sokkal mobilisabb Smith-nél, sokat fut, így teljesen kiszámíthatatlan, igazi rémálom az ellenfél védelmének. Zseniális teljesítményére a Green Bay Packers elleni meccsen tette fel a koronát, amikor kiosztott két TD-passzt, valamint ő maga is futott két touchdownt, és összesen 181 futott yarddal zárta a meccset, amely új NFL-rekord az irányítók között. Egy alapvetően is erős motorral és jó futóművel felszerelt, majd feltuningolt sportkocsihoz tudnánk hasonlítani a quarter backek között zöldfülűnek számító Kaepernicket, de hogy mennyire lesz megbízható, és miként fog megküzdeni a rá nehezedő nyomással, az vasárnap éjszaka kiderül.

A 0.30-kor kezdődő Super Bowlt a Sport1 TV és az [origo] is élőben közvetíti.