Vágólapra másolva!
Magyarországon ma több mint félmillió olyan ember él, aki rendszeresen eljár síelni. Első hallásra soknak tűnik ez az szám, azonban a szomszédos államok adatait nézve egyáltalán nem kirívó. A világon egyébként száz emberből minimum egy legalább hobbi szinten űzi ezt a sportágat. 

Svájcban csúsznak a legtöbben

Magyarországon mintegy 500 ezer olyan ember él, aki rendszeresen eljár síelni. Ezt több forrás is megerősíti – írja a sielok.hu. Egy svájci szakértő, Laurent Vanat hosszú évek óta kutatja a síturizmus alakulását. Nem csak Európában, hanem világszerte is. Több mint 100 oldalas tanulmánya alapján elmondható, hogy bár a fél millió magyar síelő első hallásra soknak tűnik, a szomszédos országok adataihoz képest egyáltalán nem az. Hazánk tízmilliós lakosságának ugyanis csak öt százaléka aktív síelő. Ez az adat tőlünk északra és nyugatra is mindenütt magasabb. A szlovákok 18, a szlovénok 15, a lengyelek 13, a csehek és a németek 18 százaléka síel. Ausztriában pedig minden harmadik ember űzi ezt a sportágat, ami mintegy hárommillió lakost jelent. A világcsúcsot azonban Svájc tartja. Ott a 8 milliós lakosság 37 százaléka síel.

Tőlünk keletre vagy délre haladva azonban jóval alacsonyabb a síelők aránya: Romániában és Szerbiában 3, Ukrajnában 2,5, Görögországban pedig csak a lakosság 2 százaléka síel.

Európa a síelés őshazája

Laurant Vanat tanulmánya mintegy 56 országra terjed ki, ami a Földön nemzetközileg elismert országoknak mindössze a 30 százaléka. A síturizmus szempontjából azonban elegendő ezeket az országokat megvizsgálni, hiszen a harmadik világbeli, fejlődő országokban, mint például Afrikában, a tűző napsütésben nyilván nem síeléssel töltik a szabadidejüket.

Síelés, Ausztria, Hochkar Forrás: Németh Sarolta

A számok alapján tehát kijelenthető, hogy a síelés hazája Európa. Az öreg kontinesen kívüli országok közül egyedül Kanada lépi túl a 10%-os határt. Ott több mint négymillióan szeretnek rendszeresen lecsúszni a hegyoldalakról.

Síelés a Magas-Tátrában Forrás: Gyémánt Balázs

Ha a százalékos arányokat nem nézzük, akkor a legtöbb síelő Németországban él. Pontosan 14,6 millióan. Őket követi az Egyesült Államok 13,6 millió síelővel.

TOP 10 a franciák nélkül

Az első tízbe bekerült európai országok átlagos síelőjeegy szezonban több mint négyszer megy el csúszkálni egy szezonban. Erre a listára azonban Franciaország nem került fel. Ott, meglepő módon a lakosság csupán 13 százaléka síel - tehát aránylag még a szlovénok közül is többen síelnek, a lengyelek közül pedig ugyanennyien. Ez persze Franciaország nagy népességének tudható be, hiszen még ez az arány is 8,5 millió embert jelent. Amiben viszont egyértelműen kiemelkedik Franciaország (Európában az első, világ szinten is csak az USA előzi meg), az a sílátogatások száma: egy szezonban kb. 56,2 millió sínapot regisztrálnak, melynek mintegy harmadát külföldi síelők generálják.

További táblázatokkal, és meglepő adatokkal is találkozhatnak a sielők cikkében.