Vágólapra másolva!
Látott már a parkokban sétálva mászókának tűnő korlátokat, amelyeken izmos fiatalok tornáznak? Ez a street workout, a saját testsúllyal való edzés, amelynek Szarka Ákos személyében magyar világbajnoki bronzérmese van. A legjobb testű magyar férfiként is emlegetett sportoló mesélt az Origónak arról, hogy miután itthon kéthetente nyitnak új pályát, nem kell feltétlenül súlyokat emelgetni ahhoz, hogy nagy legyen a bicepszünk.
A fizika törvényei nem számítanak Forrás: Szarka Ákos

Gettógyúrás, fegyencedzés, utcai gyúrás - Magyarországon még nevet sem adtak az egyre jobban hódító street workoutnak, amelynek lényege, hogy a sportolók a saját testsúlyukkal végzik a különböző gyakorlatokat az erre a célra megépített szabadtéri pályákon. Ezek felnőtteknek szóló, játszótérnek kinéző konditermek.

Tavaly harmadik lett a vébén

"Ez egyfajta szabadtéri torna" - mondta az Origónak Szarka Ákos, a legjobb magyar street workoutos. Tavaly a világbajnokságon bronzérmet nyert, az idén pedig aranyérmes lett a zágrábi Világkupán, így kvalifikálta magát a novemberi, oslói Világkupa-döntőre, amely a sportág csúcseseménye, és ahol szintén éremeséllyel indul.

Az amerikai gyökerek

A sportágat az Egyesült Államokban találták ki, de Oroszországban is viszonylag régóta, a kilencvenes évek közepe óta űzik. Az amerikaiak főleg akrobatikus elemekben gazdag gyakorlatokat mutatnak be, Oroszországban pedig a szertorna erős hagyományai miatt az erőre helyezik a hangsúlyt.

A legjobb magyar street workoutos:

Tornázni akartam

"Eddig nálam is főleg az erőelemek domináltak, de az utóbbi időben elkezdtem akrobatikusabbakat is belevinni a gyakorlataimba" - mondta a 24 éves Szarka Ákos, aki eredetileg tornázni szeretett volna. "Tíz éve, 14 évesen akartam elkezdeni, de az már késő volt, ezért elkezdtem saját magamat edzeni. Két éve versenyzek, hetente négy napot, napi három órát edzek. Van külön erőedzésem és ügyességi edzésem."

Sokféleképpen lehet érvényesülni

Szarka szerint a sportág még annyira gyerekcipőben jár, és annyira kevés a szabály, hogy sokakból lehet jó street workoutos. "A nyersebb, zárkózottabb emberek az erőközpontú gyakorlatokban jók, a lazább, nyíltabb srácok, mondjuk a break dance-esek az akrobatikus elemektől lesznek jók, a hiphoposok pedig jól tudják összehangolni a zenével a könnyebb gyakorlatokat, szóval sokféleképpen lehet érvényesülni ebben a sportban. Persze versenyszinten már közelít a szertornához, hiszen több a szabály, és azért a nehezebb elemeket is elvárják a bírók" - mondta Szarka Ákos.

Szarka néha meghazudtolja a fizika törvényeit Forrás: Sport&Style/Lékó Tamás

Tornaruha nincs, cipő kötelező, matrac jó lenne

Pedig próbálják a sportág vezetői minél jobban elhatárolni a tornától a street workoutot. A versenyeken például nem indulhatnak tornadresszben a versenyzők, és kötelező cipőt viselni. Itt nincs tiltott elem, mint a tornában, általában nincsenek matracok, amelyek tompítanák a földet érést egy esetleges esésnél, noha a versenyzők szeretnék, ha biztonságosabb lenne a sportág.

"Szerintünk alapvető lenne, hogy legyen matrac alattunk, és néhány versenyen már be is vezették, de nem ez a jellemző. Az eszközök nálunk nem állíthatóak, merevek, nincs olyan rugalmasságuk, mint például a felemás korlátnak. A torna ugyanakkor annyival nehezebb, hogy jobban feszegeti az emberi határokat."

Itt még nincs akkora befolyása a sportdiplomáciának

Egy-egy komolyabb versenyen minimum négy, maximum nyolc bíró van, mindenkinek megvan a saját területe, amit figyel - van, aki az erőt, más az akrobatikát vagy az elemek összekötését, és van, aki csak a zenével való összhangot pontozza. Szarka szerint egyelőre nem a jó sportdiplomáciával lehet érvényesülni, mint más pontozásos sportágakban, bár lehet, hogy ez csak addig lesz így, ameddig nem lesz benne sok pénz.

Szarka Ákos verseny közben:

Jöhet az olimpia?

"A tavalyi világbajnokság után volt egy konferencia, amelyen a nemzetközi szövetség vezetői már arról beszéltek, hogy egészen hamar felkerülhet a street workout az olimpia műsorára. Ahhoz persze még szigorúbban kell szabályozni, mert látványosnak látványos, de egyelőre elég szabad a mi sportágunk" mondta Szarka Ákos. A hazai viszonyokat jelzi, hogy a vb-bronzérmes civilben egy magazinnál segédszerkesztőként dolgozik, hiszen ebből a sportból itthon nem lehet megélni.

Magyarország lenne a tesztország

Azért vannak olyanok is, akik egy-két év után meglátják a pénzszerzés lehetőségét, és máris edzőnek vallják magukat, noha papírjuk persze nincs róla. Nem is lehet, hiszen nincs még ilyen képzés sem Magyarországon, sem egész Európában. "A nemzetközi szövetséggel már együttműködöm egy ideje, azon dolgozunk, hogy elindítunk egy edzői képzést, várhatóan jövő tavasszal el is tudjuk kezdeni. Magyarország lenne a tesztország, és ha itt beválik, akkor máshol is bevezetnék."

Szarka Ákos indíthatja az első edzőképzést Európában Forrás: Facebook/Szarka Ákos Workout

Erre már csak azért is szükség lenne, mert rohamosan nő a street workoutosok száma (jelenleg 60-80-an lehetnek), és szinte kéthetente építenek valahol egy új street workout-pályát. Az eddigieket gyorsan megszállták, és aki már haladónak mondhatja magát, annak a parkok nagy része elég kezdetleges, ezért szükség volna komolyabb felszereltségűekre.

Soha nem késő folytatni

És hány évesen lehet elkezdeni? Szarka több 40-50 éves férfit is látott már a magyar parkokban, szerinte ők vagy korábbi tornászok, akiket a "soha nem késő folytatni" gondolat vezérel, vagy egyszerűen csak azokban az időkben nevelkedtek, amikor még a testnevelésórát az iskolában komolyabban vették, és a diákok kaptak egy alapvető tornaképzést. "Ők amolyan nosztalgiaként élik meg, ha lejönnek mozogni. Persze akiktől világ életükben távol állt a sportolás, azok 50 évesen nehezen tudják ezzel kezdeni."

Nem ülni kell a padon és súlyokat emelgetni

Több internetes oldalon a legjobb testű magyar férfiként emlegetik Szarka Ákost, aki szerint jelentős különbség van a street workout és a konditermi edzések között, de azért nem állítaná szembe a kettőt. "Én például soha nem figyeltem a táplálkozásomra, egyszerűen ez a mozgás olyan terhelést ad, hogy nem kell számolnom a kalóriákat. A street workout sokkal átfogóbb, mint a konditermi edzés, az embernek a testtudata is jobb lesz, és észrevétlenül fejlődik a hasznos izomzata. Ahhoz, hogy leülj egy szupermodern géphez, nem kell különös tehetség, de itt szükség van az ügyességre is. Nem ülni kell egy padon és súlyokat emelgetni, miközben nézed, hogy mennyit nő a karod. Itt elkezdesz egy gyakorlatot, és mire megtanulod, azon kapod magad, hogy megnőtt a bicepszed."