Vágólapra másolva!
A Béres Csepp egyik összetevője csak most került fel, több ismert, vény nélkül kapható gyógyszer azonban már régóta a doppinglistán szerepel. Az egyiket egy későbbi olimpiai bajnok reklámozta, miközben több magyar sportoló bajba került miatta.

Elég meglepőt húzott a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) azzal, hogy felvette a tiltólistára az ártalmatlannak tűnő táplálékkiegészítőt, a Béres Cseppet és a Béres Csepp Extrát. Ezek egyik összetevője, a kobalt-klorid-hexahedrát ugyanis doppingszernek minősül.

A Béres Csepp távolról sem az egyetlen olyan jól ismert szer, amely rajta van a doppinglistán. A Magyar Antidopping Csoport honlapján 16 oldalon át sorolják a teljesítményfokozó hatásuk miatt doppingnak minősülő termékeket, és a listán jó néhány vény nélkül kapható, sokat reklámozott készítmény van.

Mindennapi doppingjaink

Ilyen, például, a Neo Citran, az Advil Cold, az Aspirin Komplex, a Nurofen Cold és a Rhinathiol Cold. Ezek mind a pszeudoefedrin nevű stimulánst tartalmazzák, amely eredeti funkciója szerint kitágítja az orrnyálkahártyát, ezáltal megkönnyíti a légzést. Vagy ott van az ugyan vényköteles, de szintén széles körben használt allergiagyógyszer, a Zyrtec-D is.

A Neo Citran miatt már több magyar sportoló került bajba (érdekesség, hogy később egy időre lekerült a listáról, de most megint ott van), sőt a Zyrtec-D-nek is ismert egy eltiltással bűnhődő áldozata.

Kerekes nem figyelt eléggé

A Debrecen csatára, Kerekes Zsombor 2000-ben egyéves eltiltást kapott, miután a doppingvizsgálat során teljesítményfokozó nyomaira bukkantak a szervezetében. Hogy mi volt a bűne? Leginkább az, hogy nem kérdezett utána, mit szedhet a megfázására, így jóhiszeműen Neo Citran-kúrába kezdett. A megfázása elmúlt, csakhogy a készítmény összetevői között szerepel a fenilefrin, amely doppingnak minősülő efedrinszármazék. Kerekes megbüntetése után a Debrecen sikerrel fellebbezett, így az egyéves eltiltásból három hónap lett.

Kerekes (balra) végül három hónapos eltiltást kapott Forrás: AFP

Majdnem hasonlóan járt a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a férfi válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya, Benedek Tibor, aki még az olasz Pro Reccóban játszott, amikor meccs előtti éjszaka bevett egy Neo Citrant.

Benedek óvatos volt

Ő korábban már volt eltiltva egy figyelmetlenség miatt: olyan kenőcsőt használt, amelynek egyik összetevője szerepelt a tiltólistán. A nyolc hónapos eltiltás miatt az 1999-es firenzei Eb-n így nem játszhatott, de a sydneyi olimpián már ott volt.

Benedek tanult a korábbi hibájából Forrás: AFP

Ezért tanult a korábbi esetből, és megkérdezte a csapatorvosát, hogy játszhat-e. Az összetevők átfésülésénél bukott ki a fenilefrin. Benedek a pólóválogatott orvosát is felhívta, aki megerősítette, hogy a szer tiltólistás, így a szélső végül kihagyta a mérkőzést.

Sportoló is reklámozta

Korábban szintén Neo Citran miatt került bajba az olimpiai bajnok Varga I Zsolt vízilabdázó is, őt két hónapra függesztették fel. Az egészben az a legfurább, hogy a gyártó eközben a későbbi olimpiai bajnok öttusázóval, Vörös Zsuzsával reklámozta a gyógyszert.

A MACS adatbázisából egyébként kiderül, hogy a többféle Neo Citran-fajtából csak a Cold and Sinus nevű port és szirupot fontos elkerülni. Az is csak versenyidőszakban veszélyes a sportolókra: ha valaki a felkészülési időszakban szedi megfázására, akkor nincs félnivalója, mert napi 240 mg-os alkalmazás esetén általában egy nap alatt kiürül a szervezetből.

Másban is lehet kobalt

A kobalt új szereplő a doppinglistán, és Tiszeker Ágnes szerint mostantól a sportolóknak is figyelniük kell rá, mert lehetnek még olyan vitaminkészítmények, amelyek tartalmazzák. "Fontos tisztázni, hogy egy üveg Béres Cseppel nem lehet olimpiát nyerni, nincs olyan mértékű teljesítményfokozó hatása. A kobaltot az ezzel való visszaélés lehetősége miatt tiltották be, ha ugyanis nagyüzemi módon használják, azzal már jogtalan előnyt lehet szerezni. Egyelőre nincs mennyiségi határ, és mivel évente adják ki a tiltólistát, egyelőre nem is várható változás, de biztos vagyok benne, hogy a tapasztalatok összegzése után módosítani fogják a mostani szabályt. Legalábbis meghatározzák, mekkora mennyiség bevitele után minősül doppingnak a kobalt" - mondta a MACS vezetője az Origónak.

A svéd hokis, Nicklas Bäckström is tudna mesélni arról, hogy milyen az, amikor egy figyelmetlenség miatt fennakad az ember a doppingvizsgálaton. Neki a kanadaiak elleni olimpiai döntőt kellett kihagynia Szocsiban, mert Zyrtec-D-t szedett az allergiájára. Ráadásul nem is ő hibázott, hiszen a svéd csapatorvos is rábólintott a gyógyszerre – mégsem játszhatott pályafutása talán legfontosabb meccsén.

Bäckström (balra) az olimpiai döntőt kényszerült kihagyni Forrás: AFP

Az orrdugulás megszüntetéséből még nem lesz baj

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője kérdésünkre azt mondta, fontos tudni, hogy a doppingszerek esetében mennyiségi meghatározás van. "A pszeudoefedrin esetében ez 240 milligramm, és ahhoz, hogy valaki megbukjon vele, hetekig kell használni a megfázás elleni készítményeket. Ha valaki csak azért szedi, mert el van dugulva az orra, az még nem gond, de az tény, hogy orrcseppet például az adott mennyiségi limitet figyelembe véve szabad csak használni" - magyarázta.