Vágólapra másolva!
Kedden a Budakörnyéki Járásbíróság tárgyalja Bárdosi Sándor ügyét, az olimpiai ezüstérmes, vb- és Eb-3. birkózót Lacza Ádám Illés, a Magyar Kempo Szövetség elnöke jelentette fel garázdaság miatt.

Bárdosi Sándort Lacza Ádám Illés, a Magyar Kempo Szövetség elnöke jelentette fel korábban. A vád szerint 2012. november 26-án egy budajenői általános iskola sportcsarnokának ajtajában hangos szóváltás után Bárdosi egy hirtelen mozdulattal leverte a sértett fejéről a sapkát, majd a lábáról éppen levett cipőjével egy alkalommal megütötte arcának jobb oldalát, idézte a bíróság közleményét a Bors.

A sydneyi olimpián a 85 kg-os kötöttfogású birkózók között ezüstérmet szerzett sportoló korábban úgy nyilatkozott, hogy Lacza hadjáratot folytat ellene.

Bárdosi Sándor Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Többször megfenyegetett, hogy tönkretesz, és elveteti az olimpiai életjáradékomat. Volt, hogy rendőrt kellett hívnom, hogy eltávolítsák az edzőteremből. Én nem tettem feljelentést ellene, ő viszont igen" - mondta tavaly a Blikknek Bárdosi.

A sportoló ügyét a Budakörnyéki Járásbíróságon tárgyalják, amennyiben elmarasztalják, elbukhatja havi 150 ezer forintnyi olimpiai életjáradékát. 2009 decemberében az Országgyűlés elfogadta a 2009. évi CXLIX. számú törvényt, amely szerint a sportoló pénzének folyósítását felfüggesztik, ha a kedvezményezettet hatósági eljárásban megbüntetik.

Az olimpiai életjáradék

Az olimpiai járadékról szóló 2004. évi I. törvény így rendelkezik: „a harmincötödik életévének betöltését követő év január 1. napjától kezdődően élete végéig olimpiai járadékra jogosult az a magyar állampolgár, aki a magyar nemzeti válogatott tagjaként akár egyéni számban, akár csapattagként a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által szervezett nyári vagy téli olimpiai játékokon, vagy a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) által szervezett sakkolimpián, illetve 1984-től kezdődően paralimpián vagy siketlimpián első, második vagy harmadik helyezést ért el, vagyis érmes.

A törvényt Lex Farkasként is emlegetik, hiszen a kábítószerügybe keveredett olimpiai bajnok birkózó, Farkas Péter lett az első, akitől megvonták az olimpiai életjáradékot. De Farkas nem tarthatta meg a Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét sem.

A járadék megvonása
Megrovás: három évig nem kaphat járadékot az ítélet jogerőre emelkedésétől számítva
Pénzbüntetés: három évig nem kaphat járadékot az ítélet jogerőre emelkedésétől számítva
Felfüggesztett (1 évre): a felfüggesztés ideje és további három év
Letöltendő börtönbüntetés (1 év alatt): a büntetés, a mentesítés 3 éve, plusz 5 év közjogi szankció
Letöltendő börtönbüntetés (1 év felett, 5 év alatt): a büntetés, 5 év mentesítési idő, plusz 5 év közjogi szankció
Letöltendő börtönbüntetés (5 év felett): a büntetés, 10 év mentesítési idő, plusz 5 év közjogi szankció