Kis híján kiutálták, erre újra naggyá tette a Barcát

AS Roma's Spanish coach, Luis Enrique, g HORIZONTAL AS Roma's Spanish coach, Luis Enrique, gestures before the match against Cagliari for their Italian Serie A football match on September 11, 2011 at Rome's Olympic stadium. AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO (Pho
AS Roma's Spanish coach, Luis Enrique, gestures before the match against Cagliari for their Italian Serie A football match on September 11, 2011 at Rome's Olympic stadium. AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO (Photo credit should read ANDREAS SOLARO/AFP/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Barcelona május 17-én az Atlético Madrid legyőzésével megszerezte a bajnoki címet, és versenyben van a triplázás, sőt a Guardiola-időszak öttrófeás szőnyegbombázásának megismétléséért is. Pedig még néhány hónappal ezelőtt is azzal voltak tele a lapok, hogy Luis Enriquét fúrják az öltöző hangadói, a klubnál vezetési válság van, a FIFA büntetése miatt nem igazolhat, és éppen nagyjából 15 év börtönt kérnek egykori és jelenlegi elnökére. Akkor mégis hogy csinálta a csaknem kiutált, rutintalan edző?

Ahogy a Barcánál télen állt a helyzet, az nagyjából beleillett a szezon előtti várakozások által festett képbe. Egy rutintalan, egyetlen addigi komoly megbízatása során méreteset perecelő edző kinevezése nem sok jót ígért, ráadásul Luis Enriquéről pontosan lehetett tudni, hogy nem az a bratyizós fajta, és nem is tart a csapat sztárjaitól úgy, mint elődje, Tata Martino.

Guardiola esetében már egyszer nagyon bejött a rutintalan klublegenda kinevezése, de egészen 2015 tavaszáig Luis Enrique megízatása a kudarc minden jelét magán viselte. A katasztrofából aztán valahogy mégis szép szezon lett, és a Barcelonát most két meccs választja el a triplázástól.

Minden jel bukást ígért

Emlékezzünk csak, mit történt Rómában! Az új tulajdonos által alaposan kitömött klub hiába költött sok pénzt új játékosokra, Luis Enrique botrányosan gyenge szezont futott a csapattal. Nem sokat segített neki, hogy az első hivatalos meccsen, amikor sikerült elbuknia az EL-selejtezőben a Slovan Bratislava ellen, a hajrában lecserélte Francesco Tottit.

Kódolva volt a bukás, aztán mi lett belőle Forrás: AFP/Andreas Solaro


De ez is azt mutatta, hogy őt nem érdekli a sztárok egója, és ezt a filozófiát magával vitte a Barcához is. Kezdetnek mindjárt a legnagyobb fába vágta a fejszéjét, Luis Suárez személyében hozott egy középcsatárt oda, ahonnan Thierry Henrytól kezdve Samuel Eto’ón át Zlatan Ibrahimovicig sztárcsatárok egész sorát fúrta ki Lionel Messi. Kockázatos volt, és egyáltalán nem kizárt, hogy a Messi és közte kialakult feszült viszonynak részben ez is az oka, de hogy végül bevált, az nem kérdés.

Utólag könnyű látni a döntés értelmét, de ősszel még csak annyi látszott, hogy

a Barcát már nem érdekli sem a csapatra korábban jellemző brutális labdabirtoklási fölény, sem a minimum 4-500 kiosztott passz.

Luis Enriquét pedig a dohogó szurkolók, a hisztiző sztárok és klubot sújtó egyéb problémák.

Nem kell mindenáron a labda, csak terület

A Barcelona annyira erős csapat, hogy az utóbbi években látott erényei mellett számtalan olyanja is van, amelyek eddig kevésbé érvényesültek, pedig bőven lehet ütőképes csapatot építeni azokra is.

Messi és Suárez jól dolgoztak együtt Forrás: AFP/Lluis Gene


Luis Enrique elengedte a labdabirtoklási fölényt és a rengeteg passzt, hogy cserébe a Barca támadóalakzatának gyorsaságát és technikai képességeit szabadítsa az ellenfelek védelmeire.

A katalán csapat ebben az szezonban nem csinált presztízskérdést abból, hogy ha kell, visszahúzódik, sőt időnként tudatosan tette ezt, így ugyanis alaposan megnőtt a bejátszható szabad területek mérete. Ez pedig három szélvészgyors, a védőit egy az egyben bármikor megevő támadóval nem is olyan rossz üzlet.

Messivel vagy Neymarral szemben állni védőként a világ egyik legkellemetlenebb helyzete, csak egy rosszabb van nála: ha lendületből jönnek felénk.

Márpedig a Barca egyetlen középpályásának sem okoz gondot pontosan átrúgni a labdát a középpálya fölött, hogy a két szélső valamelyike, már csak a védelemmel szemben állva, megindulhasson a kapu felé.

Szegény Boatengből még mém is lett Forrás: AFP/Lluis Gene


A visszatámadásból ugyanakkor Luis Enrique sem engedett, a Barcelona labdavesztés után ugyanúgy használta a magasra feltolt presszinget, mint Tata Martino vagy Pepe Guardiola csapata. Az üzlet tehát beindult, Lucho pedig pléhpofával tűrte az ellenszelet, még akkor is, amikor a lehető legrosszabb helyről fújt az arcába.

Barcelonának csak egy királya van

Luis Suárez október végéig eltiltását töltötte, és a csapatnak is idő kellett, mire megszokta egyrészt Xavi hiányát, másrészt Andrés Iniesta visszafogottabb játékát. A Barca 3-1-re elbukta a madridi clásicót, a BL-ben pedig a PSG győzte le, de amikor Ivan Rakitic belelendült, és visszatért az uruguayi csatár, lassan kezdtek a helyükre kerülni a kirakós darabjai.

Önmagában még ez is kevés lett volna a sikerhez, mert közben történt egy és más. Eljött az első látványosabb összecsapás Messivel, és Luis Enrique nem habozott megmutatni, ki az úr a háznál: egy edzésen kitört durva vita után kitette a csapatból az argentint, mire az önkényesen kihagyta a következő edzést. Ekkor indultak el a korábban elképzelhetetlennek tartott pletykák arról, hogy Messi esetleg távozna.

Egy mára klasszikussá vált kép Forrás: AFP


Eközben a Barca megszakította a kapcsolatot a FIFA-val, miután az érvényben hagyta a büntetését. Josep Bartomeu elnök egy vita során kirúgta Luis Enrique egykori csapattársát, egyúttal közeli barátját, Andoni Zubizarreta sportigazgatót. Bartomeu a Neymar-ügyben vádlott lett (azóta tudjuk, hogy börtönbüntetést kért rá az ügyész), a Camp Nouban pedig megdőlt a negatív nézőcsúcs: az Elche elleni Király Kupa-meccsen csak 27 ezren voltak a stadionban.

Annyian azért összejöttek, hogy kifeszíthessenek egy „Csak egy király van: Messi” feliratú transzparenst, de Luis Enrique megingathatatlan maradt, és néhány héttel később még tovább ment: lecserélte Neymart, aki emiatt konkrét hisztigörcsöt kapott.

Gólrekordok elöl és hátul

Miközben a spanyol sajtó arról cikkezett, hogy Luis Enrique az öltöző és a lelátó után a klubvezetők bizalmát is elveszítette, a Barcelona szép lassan ötödikbe kapcsolt, és tavasszal elkezdett kapaszkodni a Real Madrid után. Márciusban simán kiverte a BL-ből a Manchester Cityt, majd hazai pályán legyőzte a Realt (igaz, csak 2-1-re, így az egymás elleni összevetésben a madridiak maradtak jobb helyzetben).

Suárez bombaigazolás lett Forrás: AFP/Lluis Gene


A hazai clásicó idején azonban a Real botladozása miatt – a 10. forduló óta először – már a Barca állt az élen. A katalánok védelme betonbiztossá vált, a szezon során mindössze 19 gólt kapott (ez abszolút rekord a húszcsapatos spanyol ligában), és Luis Enrique megoldotta a pontrúgásokból kapott gólok problémáját is, miközben a Messi-Suárez-Neymar hármas egészen elképesztő mennyiségben ontotta a gólokat, minden sorozatot számolva már most

110 fölött járnak, és még van hátra egy bajnoki forduló, egy BL-, és egy Spanyol Kupa-döntő.

Azt a fordulót azonban már bajnokként várja a csapat. A hamis kilences posztjáról a szélre visszakerült Messi 54 meccsen 54 gólnál tart, Neymar 37 gólja mellett kiosztott 9 gólpasszt, Suárez pedig 24 góljához 12 asszisztot tett hozzá. Az adatok azt mutatják, ennél jobban már nem is állhatnának a dolgok a Barcelonánál.

Lehet utálni, de igaza lett

Bár a szezon elején még döcögött a játék, 2015-re összeállt Luis Enrique rendszere. A sikereihez kellett szerencse is, például a Real Madrid lépéstévesztése és a Bayern München sérüléshulláma, de komoly ellenszélben dolgozva, új stílust implementálva, fiatal edzőként mindenképpen nagy dolog, amit a csapattal csinált.

A bajnokcsapat! Forrás: AFP/Cesar Manso

Luis Enrique nem egy Guardiola-szerű filozófus, nem is taktikai zseni, viszont nagyon bátor, kitartó és elvhű szakember, aki azzal érte el sikereit, hogy úgy viselkedett, mint egy jó tanár: