Szilágyi Áron sérülten is megnyerte az Európa-bajnokságot

Szilágyi Áron
Budapest, 2014. március 9. Szilágyi Áron a dél-koreai Kim Dzsung Hvan elleni asszóban a Gerevich-Kovács-Kárpáti budapesti férfi kard Grand Prix döntőjében a WestEnd bevásárlóközpont Millennium udvarában 2014. március 9-én. A londoni olimpia győztese, a tavalyi, budapesti világbajnokság bronzérmese a fináléban 15-13-ra kikapott dél-koreai ellenfelétől, így a második helyen végzett. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
Nagyszerű vívással aranyérmet nyert a kardozó Szilágyi Áron a montreux-i Európa-bajnokságon.

A 2012-ben olimpiai bajnok magyar vívó a fehérorosz Szjarhej Sacsanyin 15-6-os, a belga Seppe van Holsbeke 15-14-es, a francia Vincent Anstett 15-7-es és az orosz Alekszej Jakimenko 15-13-as legyőzésével jutott el a döntőig, ahol a német Max Hartungot verte 15-11-re.

Szilágyi Áron egész nap pazarul vívott Forrás: MTI/Beliczay László


Sérülten is megnyerte a döntőt

Utolsó asszójának elején mindkét oldalon akadtak szép akciók, aztán 6-5-ös vezetésénél Hartung akciójánál Szilágyi leszorult a pást végére, ahol el is csúszott. A német egyenlített, őt pedig ápolni kellett. Jobb bokáját tíz percig kezelték, majd a folytatásnál a német két gyors tussal meglépett. 6-8-nál következett az egyperces szünet, de a pihenő utáni első találatot is a német adta.

Aztán ismét bátrabbá vált Szilágyi, nem kímélte magát, s amikor mert dinamikusan vívni, újabb szép akciókat mutatott be, aminek meg is lett az eredménye: 10-10-nél egyenlített. Aztán onnan már csak egy találatot kapott, miközben ötöt adott. Holott - amint az a nemzetközi szövetség közvetítéséből kiderült - továbbra sem volt rendben a bokája, egy-egy akció után sántikálva ment vissza a vonalra.

A magyarok eddig négy érmet szereztek

Szilágyinak korábban egyéniben egy harmadik helye volt Eb-n még 2011-ből. Emellett világbajnokságon is állhatott a dobogó harmadik fokán, mégpedig londoni olimpiai győzelmét követően 2013-ban, Budapesten.

A svájci kontinensviadalon a magyar küldöttség negyedik érmét szerezte. Előzőleg bronzot nyert a párbajtőröző Szász Emese és Boczkó Gábor, valamint a tőröző Mohamed Aida.

Eredmények
a 32 között:
Szilágyi Áron-Szjarhej Sacsanyin (fehérorosz) 15-6
Szatmári András-Andrij Jagodka (ukrán) 15-10
Luca Curatoli (olasz)-Decsi Tamás 15-11
Nyikolaj Kovaljov (orosz)-Iliász Nikolász 15-11
a 16 között:
Szilágyi-Seppe van Holsbeke (belga) 15-14
Aljakszandr Bujkevics (fehérorosz)-Szatmári 15-11
negyeddöntő:
Kovaljov-Matyas Szabo (német) 15-9
Max Hartung (német)-Bujkevics 15-10
Alekszej Jakimenko (orosz)-Aldo Montano (olasz) 15-11
Szilágyi-Vincent Anstett (francia) 15-7
elődöntő:
Max Hartung (német)-Kovaljov 15-11
Szilágyi-Alekszej Jakimenko (orosz) 15-13
döntő:
Szilágyi-Hartung 15-11

A végeredmény: 1. Szilágyi Áron, 2. Max Hartung, 3. Nyikolaj Kovaljov és Alekszej Jakimenko, ...14. Szatmári András, ...19. Iliász Nikolász, ...23. Decsi Tamás