Vágólapra másolva!
A nemzetközi Sportdöntőbíróság csütörtökön elutasította a gyorsaságimotoros-világbajnokság MotoGP kategóriájában éllovas Valentino Rossi beadványát, ami azt jelenti, hogy az olasz pilóta az utolsó helyről rajtol majd a hétvégi idényzárón, Valenciában.

A 36 éves, kilencszeres vb-győztes versenyzőt a másfél héttel ezelőtti, malajziai futamot követően megbüntették, mert miután nagy csatát vívott a címvédő spanyol Marc Marquezzel, a hetedik körben a lábával odébb tolta mellette haladó riválisát, aki emiatt felborult, a kavicságyba került és feladta a futamot.

A versenybírák hosszas tanácskozás után három büntetőponttal sújtották a harmadikként végzett Rossit, és mivel egy már volt neki korábbról, csak utolsóként indulhat vasárnap, a valenciai viadalon.

Ezért bűnhődik Rossi Forrás: Origo

Rossi azt hangoztatta, hogy az összetettben őt hét ponttal lemaradva követő spanyol Jorge Lorenzo, valamint Marquez összeesküvést eszelt ki ellene, hogy megakadályozzák végső sikerét. Emiatt fordult a CAS-hoz is, és kérte büntetése törlését.

Rossi világbajnok, ha

Az utolsó helyről startoló Rossi akkor nyeri meg a vb-t, ha Lorenzo győz, ő pedig második, vagy ha Lorenzo második, ő pedig harmadik. Spanyol riválisának harmadik helye esetén Rossinak legalább a hatodik helyen kell célba érnie, míg ha Lorenzo negyedik, akkor az olasznak minimum a kilencedik pozícióig kell előretörnie a leintésig.

Ha Lorenzo az 5-9. hely valamelyikén végez, akkor Rossinak a vb-cím megszerzéséhez arra van szüksége, hogy ne maradjon el több mint hat hellyel ellenfelétől. Rossi a helyezésétől függetlenül megnyeri 10. vb-címét, ha Lorenzo nem végez az első kilenc között.