Társoldalunk:

Törvénytelenül működik a MOB?

2015.01.17. 13:02

Török Ferenc állítja: a Fővárosi Ítélőtábla szerint törvénytelen volt a Magyar Olimpiai Bizottság működése az elmúlt három évben, a MOB azonban ezt cáfolja.

A kétszeres olimpiai bajnok öttusázó, Török Ferenc megtámadta a MOB 2012. február 26-ai közgyűlését, szerinte törvénytelenül hívták össze és hoztak meg ott határozatokat, így az alapszabály is érvénytelen.

Az volt a cél, hogy kiiktassanak

"Az a szomorú, hogy mindenki tudta azt, hogy minden szabálytalan, de csak az volt a cél az elmúlt három évben, hogy engem kiiktassanak. Belső érdemi vizsgálatra nem került sor azóta. Így három éve tulajdonképpen szabálytalanul működött a MOB. Próbáltam többször segítséget ajánlani Borkai Zsolt elnöknek, de ezt ő mindig elutasította. Szerintem neki most le kellene vonnia a konzekvenciát és le kellene mondania" – nyilatkozta a Népszavának Török Ferenc.

A MOB cáfolja, hogy törvénytelen lett volna a szervezet működése, és a MOB szerint a Fővárosi Ítélőtábla nem rendelkezett arról, hogy új közgyűlést kellene összehívni. A MOB arra hivatkozik, hogy a 2012-es februári és áprilisi közgyűlés határozatait a 2013. májusi közgyűlés megerősítette.

Le kellene mondania Borkainak?Forrás: MTI/Krizsán Csaba

"A Magyar Olimpiai Bizottság alapszabályát a Fővárosi Főügyészség megvizsgálta és azt mindenben szabályosnak találta. A MOB működése tehát törvényes, megfelel a jogszabályi követelményeknek" - áll a közleményben.

Egyéni érdekeit helyezte előtérbe Török Ferenc

A MOB vezetése állítja: az elmúlt években többször egyeztetett Dr. Török Ferenccel a peren kívüli rendezés lehetőségéről, feltételeiről, de az egykori SZDSZ-es országgyűlési képviselő olyan, az egyéni érdekeit előtérbe helyező követelésekkel állt elő, amelyek a MOB vezetői számára vállalhatatlanok voltak.

"Dr. Török Ferenc az elmúlt években is állandó résztvevője volt a MOB közgyűléseinek, azokon rendszeresen felszólalt. A Magyar Olimpiai Bizottság vezetése a pereskedés ellenére mindig az olimpikonoknak, az olimpiai bajnokoknak kijáró tisztelettel figyelt a véleményére" - írja a MOB közleményében.

Próbáltunk érdeklődni a Fővárosi Ítélőtáblánál, de egyelőre nem értük el az illetékeseket.