Gyárfás elárulta, kik lettek Európa legjobb úszói

Gyárfás Tamás; TUSUP, Shane; Hosszú Katinka
Doha, 2014. december 1. A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) által közreadott képen Hosszú Katinka világbajnok úszó az év legjobb női úszójának járó elismeréssel, mellette Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke (b) és Shane Tusup, az úszónő férje és edzője a nemzetközi sportági szövetség, a FINA díjátadó gálaestjén a dohai Grand Hyatt szálló báltermében 2014. december 1-jén. MTI Fotó: Músz / Szaka József
Vágólapra másolva!
A Magyar Úszó Szövetség elnöke, Gyárfás Tamás azt szeretné, hogy végre nyugodt, egészséges légkörben készüljenek az úszók az előttük álló nagy feladatokra, különös tekintettel a riói olimpiára.

A világ- és Európa-bajnok Hosszú Katinka december 22-i sajtótájékoztatóján több kérdésben is bírálta a szövetséget, hiányolva a megfelelő szakmai háttér biztosítását, leszögezve ugyanakkor, hogy észrevételeit nem a MÚSZ elleni támadásnak szánja. Kiss László szövetségi kapitány ugyanakkor hétfőn arról panaszkodott, hogy nem tud egyeztetni Hosszú Katinkával sem az úszó kéréseiről, sem például az edzőtáborozásokról, mert hetek óta hiába keresi telefonon, képtelen elérni.

"Határozott véleményem, hogy a megoldást meg lehet találni, ha valamennyi érdekelt ennek szellemében jár el" - nyilatkozta az MTI-nek Gyárfás Tamás. "Értelmetlen és semmilyen szempontból nem előrevivő, ha oda-vissza repkednek az állítások és viszontválaszok."

Gyárfás Tamás nyugodt felkészülést szeretne (középen Hosszú Katinka, jobbra Shane Tusup) Forrás: MTI/Músz / Szaka József

Hozzátette, hogy

egyetért Hosszú Katinka decemberi véleményével,

mely szerint a párbeszéd a megoldás.

"Mind Kiss László szövetségi kapitány, mind Hargitay András utánpótlás-kapitány és a MÚSZ valamennyi munkatársa hasonlóképpen gondolkodik" - mondta a sportági szövetség első embere.

A MÚSZ elnöke nyomatékosította, azért szokatlan és különös a kialakult szópárbaj, mert a magyar úszósport eredményei világszínvonalúak, amit nem pusztán a kazanyi világbajnokság három aranya, három ezüstje, négy bronza, és a netanyai Eb pazar éremtermése, a tizenegy arany, három ezüst, egy bronz igazol, hanem az a hamarosan megjelenő hír is, mely szerint

Hosszú Katinka lett Európa legjobb női, Cseh László pedig a kontinens legjobb férfiúszója

- árulta el az európai úszószövetség gazdasági vezetőjeként is tevékenykedő Gyárfás.

A világszövetség, a FINA január 31-én, a Budapesten zajló ünnepi gáláján jelenti be hivatalosan, hogy kik érdemelték ki az év legjobbjai címeket.

"Bár a FINA-vezetők által már ismert eredményt nem szabad közzétenni, annyit elmondhatok, ott sem lesz okunk a szégyenkezésre" - közölte Gyárfás Tamás.

Megrendelték a kamerarendszert

Kiss László hétfői nyilatkozatában Hosszú felvetéseire kitérve többek között elmondta, hogy tudomása szerint a januárban átadandó Tüskecsarnokban beszerelik majd a szövetség által a hollandoktól megrendelt 73 millió forintos víz alatti kamerarendszert, amely segít az úszóknak a technika elemzésében.

Emellett a Komjádi uszodában is rendelkezésére áll Hosszú Katinkának a kért külön helyiség - tudatta Kiss László. Ezt kiegészítette azzal, hogy Hosszúnak a sajtótájékoztatón elhangzott panaszát - amely szerint kénytelen volt a medence partján átöltözni - nem érti, hiszen ő maga már jóval korábban átadta neki a Komjádiban levő sportorvosi szoba kulcsát.

"Mi mindenkor mindent megteszünk, hogy a lehető legtökéletesebben felkészülhessen az olimpiára, de úgy nehéz ilyen kérdésekben dűlőre jutni, ha - bár Katinka a sajtótájékoztatóján a párbeszédet ösztönözte - a megbeszélésektől elzárkózik" - nyilatkozta hétfőn a kapitány.