Csökkenhet a fertőzésveszély Rióban

riói karnevál 2016., Zika, Zika-vírus, turizmus, olimpia, Brazília
Rio de Janeiro, 2016. január 26. A Zika-vírust terjesztő tigrisszúnyogok elleni irtószert készül permetezni egy védőruhás dolgozó a 2016-os nyári olimpiai játékok íjászversenyeinek és a hagyományos riói karneválnak otthont adó Rio de Janeiró-i szambastadionban 2016. január 26-án, a karnevál kezdete előtt tíz nappal. (MTI/EPA/Marecelo Sayao)
Vágólapra másolva!
Az Egészségügyi Világszervezet egyik vezetője szerint az olimpia idejére csökkenni fog a Zika-vírus okozta fertőzésveszély Rio de Janeiróban.

Bruce Aylward pénteken annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Brazília fantasztikus olimpiát szervez, és hozzátette: a szúnyogok által terjesztett vírus augusztusra már visszaszorulóban lesz a térségben. A WHO ügyvezető igazgatója elmagyarázta: a fertőzést terjesztő szúnyogpopuláció várhatóan elhagyja Rio de Janeiro környékét, mivel addigra a déli féltekén beköszönt a tél.

A Zika-vírust terjesztő tigrisszúnyogok elleni irtószert készül permetezni egy védőruhás dolgozó Forrás: MTI/EPA/EFE/Marecelo Sayao

Hozzátette: az is megkönnyíti a hatóságok dolgát, illetve egészségügyileg ellenőrizhetővé teszi az ötkarikás játékokat, hogy a verseny- és egyéb helyszínek viszonylag kis területen találhatóak.

A WHO február elején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a Zika-vírus okozta megbetegedések száma az amerikai kontinensen, ahol a szúnyogok terjesztette kór 2014 februárjában ütötte fel először a fejét a lakosság körében.