Putyin a sportvezetést okolja a doppingbotrányért

Marija Sarapova, tenisz
Russia's Maria Sharapova serves during her women's singles match against Serena Williams of the US on day nine of the 2016 Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 26, 2016. AFP PHOTO / PETER PARKS--
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán Moszkvában az ország sportvezetését tette felelőssé az orosz sportolók körül kirobbant doppingbotrány miatt.

"Sportvezetőink arról tettek tanúbizonyságot, hogy nem értették meg ezen kérdések aktualitását, nem bővítették idejében a listákat az új adatok alapján, amelyeket az illetékes nemzetközi szervek előterjesztettek. Nem tájékoztatták idejében sportolóinkat és edzőinket a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek arról a döntéséről, hogy a testület több készítményt betilt" - mondta Putyin az orosz kormány ülésén.

Az orosz elnök szerint a doppingbotrányba nem kell belekeverni a politikát, és összeesküvés-elméleteket gyártani, hanem időben kell reagálni a WADA ajánlásaira. Mint mondta, ha az orosz fél nem rendelkezett aktuális adatokkal a Mildronat elnevezésű készítmény hatásáról, amelynek szedését több orosz sportoló is beismerte, akkor el kellett volna végezni a szükséges feladatot, kapcsolatba kellett volna lépni a nemzetközi szervezetekkel, és azokkal mindent idejében meg kellett volna vitatni, nem pedig utólag reklamálni.

A meldonium leghíresebb áldozata: Marija Sarapova Forrás: AFP/Peter Parks

Vlagyimir Putyin a WADA-val és a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB) való fokozottabb együttműködésre szólított fel a jövőbeni doppingbotrányok elkerülése érdekében. Egyúttal szorgalmazta, hogy sújtsák szigorúbb büntetéssel a doppingellenes szabályok megsértőit. Utasította az orosz kormányt, hogy dolgozzon ki programot a doppingellenes küzdelem hatékonyságának fokozására.

Putyin hangsúlyozta, hogy Oroszország a nemzetközi sportközösség fegyelmezett, nagy tekintélyű tagja, és az orosz sportolók túlnyomó többségének nincs semmilyen köze a doppingoláshoz. Ezért, mint mondta, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy karrierjükben ne okozzanak törést a doppingbotrányok.

Vlagyimir Putyin Forrás: AFP/Sergei Karpukhin

"Joggal vagyunk büszkék a sportolóink által elért eredményekre, ezeket semmilyen botrány sem vonhatja kétségbe. Ez teljesen nyilvánvaló" - fogalmazott az orosz vezető.

Vitalij Mutko sportminiszter a válaszában kijelentette, hogy az általa vezetett tárca elfogadja a bírálatot. Ígéretet tett arra, hogy a minisztérium nagyobb hangsúlyt fog fektetni a felelősség kérdésére, különösen azok esetében, akik tiltott szerek használatára veszik rá a sportolókat.