Vágólapra másolva!
Los Angeles, Párizs és Róma után a negyedik pályázó város, Budapest is bemutatta a 2024-es olimpiai és paralimpiai pályázatának logóját, amelynek központjában a szabadság és a víz áll, és igyekszik kifejezni a magyar főváros nyitottságát.

Egész napos, több olimpikont is bevonó sportfesztivál keretében mutatják be csütörtökön Budapest 2024-es olimpiai és paralimpiai pályázatának logóját.

Megváltoztak a körülmények, így az esélyek is – utalt az Agenda 2020-ra a főpolgármester a Hello Budapest 2024! eseménysorozat nyitórendezvényén. Tarlós István Thomas Bach NOB-elnököt idézve azt mondta, hogy az olimpia ne 20 megapolisz privilégiuma legyen.

Budapest épül és a sportban is elindul a fejlődés

Az eddigiekben, úgy a jövőben is igyekszünk minden lehetőséget megadni az olimpiához, mondta a főpolgármester.

– közölte Tarlós István, aki szerint nincs is észnél az a polgármester, aki nem örül ennek. Mint mondta, nem szabad elhamarkodott kijelentéseket tenni, az olimpiarendezés még nincs zsebben.

Borkai Zsolt, a MOB elnöke Forrás: MTI/Illyés Tibor

Borkai Zsolt is az Agenda 2020-ra hívta fel a figyelmet. Szerinte Budapestnek e nélkül nem lenne esélye Los Angeles, Párizs és Róma ellen. A MOB elnöke szerint

csak akkor szabad pályázni, ha ebben konszenzus van,

és a gazdasági számítások alapján a rendezés költségei megtérülnek. Budapest is épül, szépül, és a sportban is elindult a fejlődés, mondta Borkai Zsolt.

Az Agenda 2020-at Budapestre szabták

„Ha innen letekintünk, a legszebb arcát mutatja Budapest" – mondta Fürjes Balázs a Citadellán, a Szabadság-szobortól néhány méterre. A budapesti pályázat vezetője szerint a szabadság eszméje köré építik fel a pályázatukat.

„Álmokat és terveket szőni szép dolog" – jelentette ki Fürjes Balázs, aki szerint ezzel kapcsolatban három kérdés is felmerül:

  • Képesek lehetünk-e arra, hogy ebben a városban legyen az olimpia?
  • Jó-e ez nekünk, mit nyerünk az olimpiával?
  • Mik az esélyeink az olimpiarendezésre?

A pályázat vezetője szerint az Agenda 2020-at „Budapestre szabták", emiatt a magyar főváros esélyt kap. „Magyarország fantasztikus fejlődési pályát fut be 2004 és 2024 között" – mondta Fürjes Balázs, aki szerint

20 ezer milliárd forint uniós forrást tudunk ehhez felhasználni.

2024-re az ország természetes, az olimpiától független fejlődési pályája szinte alkalmassá teszi az országot a rendezésre. Harmadszor pedig, „olimpiai nemzet vagyunk".

Budapest mellett még az szól a pályázat vezetője szerint, hogy „megbízható partnerek vagyunk, tartjuk a szavunkat".

Vigyázz, kész, rajt!

A pályázat vezetője szerint öt dologra van szükség, hogy megnyerjük ezt a csatát:

  • Bizalomra, hitre: bízni kell önmagunkban, mert ha mi nem bízunk ebben, akkor mások miért bíznának?
  • Összefogásra: csak együtt sikerülhet!
  • Kemény munka: hiába a szép szavak, ha nem dolgozunk keményen.
  • Kell egy jó csapat!
  • Jó szerencsére: bátraké a szerencse.

„Vigyázz, kész, rajt! Öt karika, három a magyar igazság, egy cél: hajrá Budapest!" – zárta beszédét Fürjes Balázs.

A kétkedőket kell legyőzni

Veres Amarilla paralimpikon szerint egy budapesti olimpiával lehetőségünk lenne arra, hogy olyan sportolókkal találkozhassunk, akikkel egyébként erre nem lenne esélyünk.

– mondta Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Olimpia Mozgalom (BOM) elnöke. Azt szeretnék, hogy ez a pályázat meghatározza Budapest jövőjét 10-20-30 évre.

Kovács Ágnes olimpiai bajnok nagyon örült, hogy a Citadellát választották az olimpiai pályázat logójának bemutatójára, mert innen látni azt az uszodát is, ahol megtanult úszni. A kitartást, a küzdeni tudást, a rendszerben való gondolkodást tanulta meg az élsporttól, mondta Sydney olimpiai bajnoka. „A kandidálás egy nagyon nagy dolog, ugyanakkor egy nagyon nagy felelősség is."

Szekeres Pál paralimpikon arról beszélt, hogy sokszor a cél felé vezető út sokkal izgalmasabb, mint maga a cél. „Ha mindent megteszünk a sikerért, csak akkor lesz esélyünk nyerni. Vannak kétkedők, őket kell meggyőzni.

– mondta a paralimpikon.

Leleplezték a logót

Ez lesz a harmadik olyan logója Magyarországnak, amelyen hivatalosan is használhatjuk az olimpiai öt karikát. Az emblémát Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke, Tarlós Istvánnal, Fürjes Balázzsal, Szabó Lászlóval, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökével, Chris Mattheisennel, a pályázat szponzorának, a Magyar Telekomnak a vezérigazgatójával, valamint a logót tervező grafikusokkal közösen leplezték le.

Budapest 2024 olimpiai pályázat logója Forrás: Origo

Az olimpiai pályázat logóját a Lánchídról is lelógatták, a nagy szél miatt azonban ebből nem sokat lehetett látni.

Optimizmus, vitalitás, újszerűség

A logó meghatározó elemei a víz, valamint a szabadság univerzális értékét üzenő Szabadság-szobor.

Az olimpiai pályázat logóját egy fiatal designstúdió, a Graphasel Design Stúdió készítette. Tervüket közel kétszáz pályázat közül választotta ki a szakmai zsűri. Szerintük

a logó tökéletesen megjeleníti a budapesti pályázat értékeit:

az optimizmust, a vitalitást, az újszerűséget és a fiatalos, kreatív megközelítést. Budapest nem nemzetközi ügynökségre bízta a logó elkészítését, hanem nyílt pályázat keretében választotta azt ki.

Sokaknak ismerős lehet a Graphasel neve, ugyanis Ördögh László, a stúdió vezetője a KREA Kortárs Művészeti Iskolában tanít, ahol egyik diákja, Hetsch Ferenc iskolai feladatként azt választotta, hogy megtervezi a vizes vb arculatát, a levélfejlécektől a karszalagokon át egészen a plakátokig. Azt a pályaművet itt találja.

Ezeket a plakátokat is a Graphasel tervezte Forrás: Origo

A pályázat logójának bemutatása mellett csütörtökön elindul a Budapest 2024 pályázat hivatalos weboldala is, és már aktívak a Facebook- és Instagram-oldalak is.

A bemutató mellett egész napos sportrendezvényekkel is készültek a szervezők: Budapest nyolc pontján próbálhatják ki magukat a sport iránt érdeklődők – a részletes programról az esemény Facebook-oldalán tájékozódhat.

Az olimpiarendezésről egyébként csak jövőre, 2017 szeptemberében döntenek majd Limában.

A pályázás menetrendjének fontosabb, még hátralévő állomásai

2016. június: A NOB lezárja az első pályázási szakaszt, megerősíti a kandidáló városokat.
2016. október 7.: A pályázati dokumentáció második részének benyújtása – irányítás, jogi háttér, finanszírozási tervek.
2016. december: A NOB lezárja a pályázat második szakaszát, ismét megerősíti a pályázó városokat.
2017. február 3.: A pályázati dokumentáció harmadik részének benyújtása – lebonyolítást érintő kérdések.
2017. február–június: A NOB elemzi a dokumentációt, és ellátogat a pályázó városokba.
2017. július: Közzéteszik az értékelő bizottság jelentését.
2017. július: A pályázó városok reagálnak az értékelésekre, valamint tájékoztatják a NOB-tagságot és az olimpiai sportágak nemzetközi szövetségeinek képviselőit.
2017. szeptember: A végrehajtó bizottság a NOB-tagság elé terjeszti a pályázók névsorát, majd Limában kiválasztják a 2024-es játékok házigazdáját.