Vágólapra másolva!
Tajti Mátyás 2014-ben szerződött a Barcelonához a Puskás Akadémiától, ahol a Juvenil A csapatában jut szerephez. A magyar U19-es válogatott középpályással a Nemzeti Sport készített hosszú interjút, amiben mesél a már a fiataloknál is érezhető csapatba kerülési harcról, jövőbeni terveiről és sérüléséről. 

Tajti elmondta, már a Barca ifjúsági csapatában is kemény harc megy a csapatba kerülésért, és a fiatalok egyáltalán nem segítik egymást, sőt néha kimondottan ellenségesek a társaikkal, emiatt a magyar játékos gyorsan ki is költözött a Barca híres akadémiájáról, a La Masia kollégiumából.

"Nem a legjobb közösségbe csöppentem, nehezen ment a beilleszkedés. Az első perctől érezhető volt a tét. Ilyen szinten már nincs haverkodás, nem fogadják el egymást a csapattagok,

- mondta az NSO-nak Tajti, majd hozzátette, előfordult, hogy rosszul ment a játék, de a csapattársak nemhogy biztatták volna, még nehezebbé is tették a helyzetét.

Sok a vadász, kevés a fóka

A játékos elmondta, a nyelvvel is vannak gondjai, hiszen spanyolul tanul ugyan, de a csapattársai katalánul beszélnek. Nem ez azonban az egyetlen, ami miatt komoly nyomás van rajta a Barcánál."Meglepő, de a kinti közeg olyan, hogy

ha egyszer hibázol, akkor tizenhat helyről kapod a lecseszést.

Az elején emiatt labdába sem mertem érni, szinte remegett a lábam. Próbáltam megtanulni, hogyan engedjem el, idővel lekerült rólam ez a teher, de még mindig rosszul érint időnként. Meg kell tanulnom, hogy a hiba a játék része."

Tajti Mátyás Forrás: Facebook/Tajti Matyi

Tajti a sérüléséig rendszeresen játszott a bajnokság 4. helyén végzett csapatban, de aztán megsérült, és mire visszatért, a klub igazolt a posztjára 5 játékost, így komoly konkurenciával kellett szembenéznie. " Döcögősen indult a visszatérés, teljesen jogosan ki is tettek a kezdőcsapatból, hanyagoltak kicsit, amit meg is értettem, mert tényleg nem ment jól a játék. Aztán ismét magamra találtam, de időközben a téli átigazolások után bővült a keret, és hatan lettünk a csapatban ugyanarra a posztra.

"Többször előfordult már, hogy egész héten jól ment az edzéseken, úgy éreztem, biztosan kezdő leszek, a mérkőzés előtt mégis azt mondták, a keretbe sem kerültem be. Hiába kérdeztem, miért, nem adtak választ. Aztán leültünk beszélni, és elmondták, hogy nem velem van a gond, most másokat kell játszatni" - mondta a játékos.

Az akadémiáról lehetetlen bekerülni a Barcába

Az első csapatba nagyon ritkán kerülnek fel játékosok a La Masiáról, hiszen a katalán sztárcsapat inkább kész játékosokat igazol, ezért

Tajtinak sem az a célja, hogy a Barca első csapatába kerüljön.

"Szóba jöhet a Barca B, amellyel szemben vannak fenntartásaim. Akadnak játékosok, akik már négy éve a tartalékcsapat tagjai. Futballoznak, kapják a pénzt, de nincs előrelépés, mégis meg vannak ezzel elégedve. Nekem mások az elvárásaim"

Tajti Mátyás az U19-es válogatottban Fotó: Bielik István - Origo

"Ha rajtam múlik, Magyarországra csak levezetni jönnék, reményeim szerint körülbelül húsz év múlva. Akkor lennék igazán elégedett, ha a Bundesligában, a Premier League-ben vagy a La Liga top nyolc csapatának valamelyikében folyamatosan tudnék játszani" - mondta Tajti, majd hozzátette, az olasz foci nem az ő világa.