Vágólapra másolva!
A statisztikák néha furcsa képet festenek egy mérkőzésről, nem véletlenül mondják sokan, hogy számokkal nem leírható egy focimeccs. Antoine Griezmann mindenesetre minden statisztika szerint világklasszis teljesítmény nyújtott. 

Ha csak a statisztikákat böngésszük a Németország-Franciaország elődöntő után, a számok alapján kevesen tudnák pontosan megtippelni, mi lett a meccs végeredménye. Gyakorlatilag az összes lényeges mutatóban a németek voltak a jobbak.

Németország több, mint kétszer annyit passzolt, mint Franciaország

(643-302), és lényegesen hatékonyabb is volt az átadások terén (88 vs. 78 százalék). Hosszú passzokban, beadásokban és azok hatékonyságában is Joachim Löw csapata volt a jobb. A németeknél volt többet a labda (60%), ők nyerték a párharcok csaknem kétharmadát (61 vs. 39 százalék), és több szögletet is rúgtak. Toni Kroos látványosan sokat passzolt.

Ez alapján döntő fölényben voltak a németek, de azért van olyan statisztika, ami árnyalja a képet. A fejpárbajokat jobbára a franciák nyerték, és bár jobbára kontrákra rendezkedtek be (az első félidőben kényszerből, a másodikban tudatosan),

csaknem ugyanannyi lövést küldtek kapura (16), mint a németek (18),

ráadásul a kaput eltaláló kísérletekben döntetlenre hozták a meccset (10-10).

A kontrajátékból adódóan inkább középen próbálkoztak, csak 11 beadással próbálkoztak az egész meccsen, és

pontosan 0 pontos labdát küldtek a kapu elé.

Az is a franciák harcmodorából adódott, hogy egyszer sem voltak lesen. A németek próbálták széthúzni a francia védelmet, többször is levitték a labdát a szélekre, 23 beadásuknak 22 százaléka volt sikeres, ami nem is olyan rossz arány.

Griezmann a védekezésből is kivette a részét Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Matthias Hangst

Szerelésekben és labdaszerzésben szintén jobbak voltak a németek, az azonban nem meglepő, hogy felszabadításokban sokkal jobbak voltak a franciák (16-43). Hogy mekkorát dolgoztak a francia védők, azt egyénekre lebontva is láthatjuk: Koscielny (11), Umtiti (9), Sagna (7).

A franciák második félidei hőtérkép is mutatja, jobbára elégedettek voltak a meccs állásával.

A meccs hőse az UEFA szerint, a statisztikák alapján, és ránézésre is Antoine Griezmann volt. Az Atléti csatára 7 kapura lövéssel próbálkozott (ez majdnem a fele a franciák összes kísérletének), ebből négyszer pontos volt, adott két kulcspasszt és négy sikeres csele is volt.

A két góljával a meccset eldöntő csatár

a védekezésből is alaposan kivette a részét,

két szerelése és két labdaszerzése is volt, ezzel mindkét kategóriában csapata legjobbjai közé tartozott: csak Sissoko szerelt nála többször, labdalopása pedig senkinek nem volt több nála. Ahogy a térképen is látszik, Griezmann mindenhol ott volt:

Világklasszis teljesítményt nyújtott, ráadásul az Aranycipő felé is hatalmasat lépett, hat gólja legalább kétszer annyi, mint amennyi bármely más játékos szerzett a tornán. Griezmannról bővebben itt olvashat egy helyszíni tudósítást.