A Fradi-sas testvére lesz az atlantai NFL-stadion sólyma

Orosz Pál
Budapest, 2014. augusztus 9. Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója a Ferencváros új stadionja, a Groupama Aréna előtti Sas-szobor avatóján, Budapesten 2014. augusztus 9-én. Az alkotás Szőke Gábor Miklós szobrászművész munkája. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Szőke Gábor Miklós magyar szobrászművész tervezheti és építheti meg az Atlanta Falcons amerikaifutball-csapat totemállatát - olvasható a Magyar Nemzet csütörtöki számában.

Mint írják, a sólymot ábrázoló szobor az új, kétmillió négyzetméteres Mercedes-Benz Stadium főbejáratánál kap helyet. Az Egyesült Államok egyik legnagyobb NFL-csapata, az Atlanta Falcons 53 nemzetközileg elismert művészt keresett meg, hogy egy-egy alkotással díszítsék a másfél milliárd dollárból épülő gigantikus stadiont.

"Nagy dicsőség, de ezzel együtt óriási felelősség is a projekt.

Megkaptam a tervrajzokat, a stadion háromdimenziós videóját, ezek alapján kezdtem vázlatokat készíteni" - mondta el a lapnak Szőke Gábor Miklós, hozzátéve, hogy a stadion legyező alakban kinyíló tetőszerkezete inspirálta az alkotását, amelynek karakterisztikájában tetten érhető a csapat logójában szereplő sólyom is.

Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója a Sas-szobor avatóján Forrás: MTI/Marjai János

Hangsúlyozta: "a munkafolyamatok tavaly ősszel kezdődtek el, a szobrot a stúdiómban készítjük el, több mint száz ember dolgozik az irányításom alatt". A Groupama Aréna előtti Fradi-sast is elkészítő Szőke Gábor Miklós monumentális köztéri szobrai a világ több pontján megtalálhatók: repülő puliját például a Smithsonian Folklife Festival felkérésére állította fel Washingtonban, de moszkvai égő medveinstallációját még Vlagyimir Putyin orosz elnök is megcsodálta.