Több ezer ember menekül Harkovból a bombázások miatt, Ukrajna összeomolhat

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.05.14., UkránOroszháború
Fotó: George Ivancsenko
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül26 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 811. napjáról.

 

04:55
május 14, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

04:58
május 14, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. május 13-án az ukrán-magyar határszakaszon 5480 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5335 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 24 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

05:01
május 14, 2024
Vágólapra másolva!

Folyamatos ellentámadások

"Harkov régióban az ellentámadásaink folyamatosan zajlanak, ezt a területet meg is erősítettük, különösen Vovcsanszkban és általában a határvidékeken. Mihajlo Drapatyi dandártábornok a helyszínen irányítja a műveleteket, és el van látva a szükséges hadianyagokkal és erőkkel. Egyre több eredményt érünk el, tönkretesszük a megszállók kiszorítására. Hálás vagyok minden harcosunknak, akik szigorúan követik a parancsokat, kitartanak a helyükön és mindent megtesznek a helyzet stabilizálása érdekében. Ugyanakkor megértjük az ellenség akcióit és az erőink eltérítésére irányuló tervüket" - mondta napi videójában Volodimir Zelenszkij, ukrán elnök.

06:30
május 14, 2024
Vágólapra másolva!

Svéd fegyverek

Újabb svéd védelmi csomag átadásáról egyeztetett az ukrán elnök és a svéd kormányfő. Volodimir Zelenszkij beszámolója szerint külön kitértek a fegyvergyártás finanszírozására, azon belül is a leendő közös projektekre.
Szintén téma volt a fegyvergyártás a luxemburgi miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetés során - mondta az ukrán elnök.

07:07
május 14, 2024
Vágólapra másolva!

Kanadai támogatás

A páncélozott járművek és a tüzérség területén számít újabb kanadai támogatásra Ukrajna - mondta a napi videójában az ukrán elnök, miután telefonon beszélt Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel.

08:07
május 14, 2024
Vágólapra másolva!

Az amerikai külügyminiszter Kijevben

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Kijevbe érkezett, hogy megerősítse az amerikaiak támogatását Ukrajnának az Oroszországgal folytatott háborúban.
"A miniszter küldetése, hogy segítsen megerősíteni az ukrán védelmet és lehetővé tenni Ukrajnának, hogy egyre inkább visszavegye a kezdeményezést a csatatéren" – mondta egy amerikai tisztviselő, aki szerint a múlt hónapban jóváhagyott tüzérségi eszközök, az ATACMS néven ismert nagy hatótávolságú rakéták és a légvédelmi rendszerek első darabjai már eljutottak a fronton harcoló ukrán katonákhoz.

08:49
május 14, 2024
Vágólapra másolva!

12 zónában harcolnak

Vovcsanszkban és környékén jelenleg 12 zónában folynak harcok, amelyek átterjedtek a várostól nyugatra lévő Startsa településre is. Oroszország igyekszik széthúzni a frontvonalat kis csoportos támadásokkal, hogy az átcsoportosuló ukrán erők között rést találjon.
 

10:03
május 14, 2024
Vágólapra másolva!

A morált rombolná

Bár a Harkovtól 74 km-re lévő Vovcsanszk jelentős város a régióban, nincs különösebb katonai jelentősége, elfoglalása azonban komoly csapást jelentene az ukrán morálra.

10:36
május 14, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz urántilalom

Joe Biden amerikai elnök aláírta azt a kétpárti törvényjavaslatot, amely megtiltja a dúsított urán Oroszországból történő importját. A tilalom körülbelül 90 napon belül kezdődik, bár a törvény lehetővé teszi, hogy az Energiaügyi Minisztérium ellátási aggályok esetén mentességet adjon 2028-ig.
Oroszország a világ vezető dúsított uránszállítója. A 93 amerikai atomerőműben felhasznált dúsított urán körülbelül 24%-a származik Oroszországból, az amerikai dúsítási kapacitás a szükségletek alig 30%-át fedezi.

11:43
május 14, 2024
Vágólapra másolva!

Ezreket evakuálnak

Hétfőn körülbelül 5700 embert evakuáltak Vovcsanszkból és környékéről, és további nagyjából 300 embert sürgettek a távozásra. Pontosan nem tudni, rajtuk kívül hány civil lehet még a városban.

12:14
május 14, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország ma reggel ismét Harkovot támadta

Oroszország május 14-én, helyi idő szerint 6 óra 30 perckor UMPB D-30 bombákkal támadta meg Harkov Kijevszkij önkormányzati kerületét, óriási károkat okozva a városban – jelentette Oleh Szinjehubov kormányzó. 

12:45
május 14, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna 18 orosz drónt lőtt le

Az ukrán légvédelmi egységek május 14-én éjszaka lelőttek 18 orosz támadó drónt- közölte a légierő reggeli frissítésében. A drónokat a megszállt Krím-félszigetről indították útnak. 
 

13:14
május 14, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország Szumit támadta

Az orosz erők megtámadták Szumit. 166 robbanás történt a régióban – jelentette a Szumi megyei katonai igazgatás május 13-án. 

13:53
május 14, 2024
Vágólapra másolva!

Németország légvédelmi rendszert szállít Ukrajnának

Berlin májusban újabb IRIS-T légvédelmi rendszert biztosít Kijevnek – közölte Martin Jager ukrajnai német nagykövet május 13-án.

14:35
május 14, 2024
Vágólapra másolva!

Evakuálások Harkovban

Legalább 5900 embert evakuáltak Harkov megyéből azóta, hogy az orosz erők új offenzívát indítottak a térségben.

15:05
május 14, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna sebezhetővé vált

Ukrajna jelenleg a konfliktus kezdete óta a legsebezhetőbb helyzetben van - írja a The New York Times (NYT) az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) parancsnokainak és katonáinak elmondása alapján.

„Oroszország megpróbálja kihasználni ezt a lehetőséget azzal, hogy fokozza offenzíváját az ország keleti részén” – jegyzi meg a kiadvány.

Emellett új front nyílhat meg Ukrajnában Harkov irányában, ami – tekintettel az amerikai segítségnyújtás késedelmeire, az akut lőszerhiányra és a növekvő számú személyi veszteségre – aggodalomra ad okot az ukrán katonáknak.


 

15:41
május 14, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán erődítmények estek el Csasziv Jarnál

Az orosz TOS-1A Solntsepek nehéz lángszóró rendszerek legénysége megsemmisítette az Ukrán Fegyveres Erők megerősített erődítményeit Csasziv Jar város közelében – számolt be a RIA Novosztyi az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva.

16:21
május 14, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások Belgorodban

Belgorodban a rakétaveszélyt jelentettek be, majd több robbanást lehetett hallani – számolt be a TASZSZ.

Károkról vagy áldozatokról egyelőre nincs információ.

17:07
május 14, 2024
Vágólapra másolva!

Vovcsanszkot támadták az oroszok

Az észak-harkovi terület északi részén fekvő Vovcsanszk elleni orosz támadásban egy 80 és egy 83 éves civil meghalt - jelentette Oleh Szinyehubov kormányzó május 14-én.

17:48
május 14, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna szerint stabilizálódhat a helyzet a harkovi régióban

A Harkovi régióban "nem katasztrofális a helyzet", és vannak a stabilizálódás irányába mutató jelek - jelentette ki Kyrylo Budanov, Ukrajna katonai hírszerzésének vezetője május 14-én.

A katonai hírszerzés vezetője szerint az orosz csapatokat feltartóztatták. Ukrajna katonai művelete a helyzet további stabilizálására és az orosz csapatok határon túli visszaszorításának megkezdésére folyamatban van - mondta Budanov.

18:46
május 14, 2024
Vágólapra másolva!

A harkovi Buhruvatka bevételéről tett bejelentést az orosz védelmi minisztérium

Elfoglalta az orosz hadsereg a Harkov megyei Buhruvatka települést, miközben az elmúlt nap folyamán öt frontszakaszon előrenyomult, és 14 ukrán ellenrohamot vert vissza - közölte kedden az orosz védelmi minisztérium.

A Moszkvában kiadott hadijelentés szerint az ukrán hadseregnek a harci érintkezési vonal mentén mintegy 1360 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan. 

Vitalij Gancsev, Harkov megye Moszkva által kinevezett elöljárója a Pervij Kanal orosz állami tévécsatorna adásában azt mondta, hogy az orosz hadsereg ellenőrzése alá vonta Vovcsanszk város északi és nyugati részét és hogy hamarosan megkezdi Lipci "felszabadítását". Állítása szerint a Kraken "neonáci" ukrán alakulat több mint hatvan tagja esett orosz fogságba.

19:30
május 14, 2024
Vágólapra másolva!

Az EU véglegesen jóváhagyta Ukrajna 50 milliárd eurós támogatásának kifizetéseit

Az Európai Unió Tanácsa véglegesen jóváhagyta az Ukrajnának szánt, 50 milliárd eurós, hosszú távú pénzügyi támogatás rendszeres kifizetéseit - tájékoztatott az uniós tanács kedden.

A brüsszeli közlemény szerint az uniós tagállamok pénzügyminisztereiből álló tanács pozitívan értékelte az úgynevezett Ukrajna-tervet, amely összesen 50 milliárd eurós támogatást tesz lehetővé Ukrajna számára a 2024 és 2027 közötti időszakban. A terv rögzíti az ukrán kormánynak az ország helyreállításával, újjáépítésével és korszerűsítésével kapcsolatos szándékait, valamint azokat a reformokat, amelyeket az ország uniós csatlakozási folyamatának részeként a következő négy évben tervez végrehajtani.

A finanszírozást vissza nem térítendő támogatások, hitelek és garanciák formájában bocsáthatja rendelkezésre az EU, hogy segítse Ukrajna helyreállítását, újjáépítését és modernizációját.

20:22
május 14, 2024
Vágólapra másolva!

Az EU meghosszabbította az igazságügyi együttműködést segítő ukrajnai misszió megbízatását

Az Európai Unió Tanácsa 2027. május 31-ig meghosszabbította az ukrajnai polgári biztonsági ágazat reformjával foglalkozó uniós tanácsadó misszió (EUAM Ukrajna) megbízatását, hogy megkönnyítse Oroszország Ukrajna elleni agressziója során elkövetett nemzetközi bűncselekmények kivizsgálását és büntetőeljárás alá vonását - közölte az uniós tanács kedden.

Az EUAM Ukrajna stratégiai tanácsadást és képzést nyújt az ukrán igazságügyi hatóságoknak az Oroszország által elkövetett bűncselekmények elszámoltathatóságára, valamint gyakorlati támogatást nyújt a reformintézkedésekhez az uniós normákkal, valamint a jó kormányzás és az emberi jogok nemzetközi elveivel összhangban, többek között Ukrajna uniós csatlakozásával kapcsolatos kötelezettségvállalásainak támogatása érdekében.

 

20:58
május 14, 2024
Vágólapra másolva!

Lettország 10 millió euróval járul hozzá a lőszerbeszerzési kezdeményezéshez

Lettország 10 millió euróval (3,8 milliárd forint) járul hozzá ahhoz a cseh kezdeményezéshez, amelynek keretében 800 ezer tüzérségi lövedéket terveznek beszerezni az Európai Unión kívüli országokból Ukrajna számára - közölte kedden Evika Silina lett miniszterelnök és védelmi minisztere, Andris Spruds.   

Hozzátették, hogy a balti ország júniusban nagyjából ezer drónt is átad a kijevi vezetésnek.

Kijev hónapok óta tüzérségi lőszerek hiányára panaszkodik.

21:40
május 14, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán elnök még két Patriot rendszert kért az Egyesült Államoktól

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel folytatott keddi kijevi megbeszélésén közölte, hogy két további Patriot légvédelmi rakétarendszerre van szükség a kelet-ukrajnai Harkov és térsége védelméhez.

Zelenszkij a megbeszélésen - amelynek az elején tett nyilatkozatok idején jelen volt és beszámolt műsorában a TSZN ukrán hírtelevízió - jelezte Blinkennek, hogy Ukrajnának a legnagyobb hiánya éppen a légvédelemben van és ez egyben a legnagyobb problémája. 

"Jelenleg tényleg szükségünk van két Patriotra Harkovnak és régiójának a védelmére, mert ott az embereket támadások érik, és nagyon aggódnak emiatt" - magyarázta az államfő.

04:44
május 15, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.