Ami az aranynál is többet ér

Horizontal
New Zealand's Nikki Hamblin (L) hugs USA's Abbey D'agostino after they competed in the Women's 5000m Round 1 during the athletics event at the Rio 2016 Olympic Games at the Olympic Stadium in Rio de Janeiro on August 16, 2016. / AFP PHOTO / PEDRO UGARTE
Vágólapra másolva!
Még az élsportban sem áll mindenek felett a győzelem, még ha időnként hajlamosak is vagyunk erről megfeledkezni. A fair play szellemisége létezik, eleven, amire tökéletes bizonyíték, hogy a nagyközönség gyorsan a szívébe zárja, aki képes kilépni a győzni bármi áron rideg, gépies szerepéből.

A nyári riói játékokon 306 versenyszámban osztottak ki aranyérmet, természetes, hogy még a győzteseknek is csak a töredékére emlékezhetünk, nem is beszélve minden dobogósról és pontszerzőről. Az a kép viszont felejthetetlen, ahogy a két koreai tornászlány, a déli I Undzsu és az északi Hong Undzsong mosolyogva közös szelfit készít.

- jegyezte meg találóan egy szurkoló.

Nyári olimpián az idén adtak át először Fair Play-díjat, noha a Nemzetközi Fair Play Bizottság 1963 óta létezik. Az elismerés nem a két ázsiai lánynak jutott, hanem két futónak. Kicsivel a női 5000 méter féltávja előtt az új-zélandi Nikki Hamblin megbotlott, elesett, és vétlenül magával rántotta az amerikai D'Agostinót. Az utóbbi hamar talpra állt, de ahelyett, hogy továbbfutott volna, felsegítette a térdsérüléssel küzdő Hamblint. Később D'Agostino bokája is megsérült, ekkor az új-zélandi segített, így végül

egymást támogatva értek célba.

"Amikor a földre estem, alig bírtam felállni, csak arra gondoltam, hogy valahogyan a célba érjek - mondta a 28 éves Hamblin. - Nagyon hálás vagyok Abbeynek, amiért segített."

Hamblin (b) átöleli D'Agostinót Forrás: AFP/Pedro Ugarte

Kapott egy díjat a norvég férfi kézilabda-válogatott is, amely még a januári Eb-n mutatott példát sportszerűségből. A németek nyolc emberrel voltak a pályán a végjátékban, amikor bedobták a győztes gólt, véget vetve a norvég olimpiai álmoknak. Az északiak óvtak ugyan, de némi tanácskozás után visszavonták az óvást, mert a kérdéses gólban nem játszott szerepet a pluszember.

Tényleg nem voltak kevesen Forrás: tv2.no

A riói díjátadó ceremónián Kamuti Jenő, a Magyar és a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke nagy elismerésnek nevezte, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal közös rendezésben adhatták át a kitüntetéseket. Tizennégy kandidáló közül esett a választás a futókra és a kézilabdázókra, a döntést egy négytagú zsűri hozta meg, kollektíven.

De hogyan dönthetünk két fair cselekedet közül? "Ha két nagyon hasonló sportszerű gesztus van egyazon versenyen, akkor mindkettőt díjazzuk - magyarázta Kamuti Jenő. - Máskülönben két szempont dönthet: egyrészt a verseny tétje, mert nem mindegy, hogy a sportoló edzésen, hazai versenyen vagy egy világversenyen fair, másrészt a spontán, nem tudatos gesztusok előnyt élveznek. A norvég kéziseké nem az utóbbi kategóriába tartozott, de ettől még méltányolandó, hogy nem a zöld asztalnál akartak nyerni."

Kamuti Jenő Kovács Kokó Istvánnak is adott már át Fair Play-díjat Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Sportszerű gesztusokra bőven futotta a hazai versenyzőktől is, a Magyar Fair Play Bizottság még a riói játékok előtt osztotta ki a díjakat. A legismertebb talán Sárosi Laura története, aki az áprilisi tollaslabda-Eb-n odaadta a váltócipőjét az ellenfelének, Karin Schnaasének. A szabályok szerint Sárosit kihirdethették volna győztesnek, ő azonban

inkább kisegítette a német játékost, veszélybe sodorva ezzel az olimpiai kvótáját.

Később a 23 éves sportoló a világranglista alapján kijutott az olimpiára, első magyar tollasozóként 1996 óta. Sárosi abba a különös helyzetbe került, hogy kicsit zavaróvá vált számára a Fair Play-díj, azt ugyanis sokan összemosták a kijutásával, még egy indiai tévéstáb is azt kérdezte tőle Rióban, hogy "milyen érzés ezért szabadkártyát kapni". Azért annyira nem rossz a helyzet, az ominózus cipőt jelenleg az édesanyja használja teniszezésre, de ha elkopik, "biztosan eltesszük emlékbe". Kamuti pedig megjegyezte: "Sárosi a kérdéses Eb-meccs után azt mondta, nem is érti, mi ebben a fair cselekedet, ami jó példája a belülről fakadó, spontán cselekvésnek."

Sárosi Laura játék közben Forrás: MTI/Illyés Tibor

Kevés publicitást kapott, hogy Orosz Beáta gyorskorcsolyázó januárban magyar bajnok lett. Pedig az arany háttere cseppet sem hétköznapi: Orosz még 2015 nyarán utazott egy budapesti buszon, amikor egy utastársa rosszul lett. A hölgy a buszról leszállva összecsuklott, Orosz a hátára vette, úgy indult el vele a kórházba.

Pedig a gyorskorcsolyázónak porckorongsérve volt, néhány héttel korábban csak rendszeres gyógytornával úszta meg a gerincműtétet,

az orvosa is figyelmeztette, hogy nem emelhet nagyobb súlyokat. Orosz számára mindennél fontosabb volt a segítségnyújtás, de ezért komoly árat fizetett: heteken át erős fájdalmak gyötörték, képtelen volt edzeni, az állapota csak lassan javult, sportorvos, masszőr és gerincspecialista segítségével. Ilyen előzmények után érkezett el Orosz az említett bajnoki címig.

"Az újságokat olvasva azt látjuk, hogy tízből nyolc hír negatív, de

– jegyezte meg Kamuti, aki szerint egy Fair Play-díj felérhet egy olimpiai arannyal. - Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus az 1978-as vb előtt meghívta magához az egyik jugoszláv ellenfelét, Matija Ljubeket. Szinte Wichmann készítette fel, itatta, etette, aztán a vébén pár centivel kikapott tőle. Wichmann viszont nemzetközi Fair Play-díjat kapott, és amikor átvette, azt mondta, ez az eddigi legnagyobb elismerése, nem utolsósorban azért, mert ezért nem járt pénz."

Megható veszprémi gesztus

Mivel novemberben történt, az idei fair play-díjról lemarad a veszprémi kézilabdacsapat gesztusa. Történt, hogy a nagy rivális Szeged busza elromlott, miközben a csapat Szlovéniából, egy győztes BL-meccsről tartott haza. A csapat és a kísérők próbáltak segítséget kérni, de senkit nem értek el. Végül a rivális Telekom Veszprémhez fordultak, amely rögtön elindította saját buszát két sofőrrel.
A két jármű Lentinél találkozott, és végül reggel 9-re érkezett vissza a csapat Szegedre. "A nehéz helyzetünkben a Telekom Veszprém az első telefonhívásra segített, ez egy olyan sportszerű cselekedet, amiért jár a nagy elismerés" - mondta Szűcs Ernő Péter, a Pick Kézilabda Zrt. igazgatóságának elnöke.

A Magyar Olimpiai Bizottság gondozásában megjelent, közel 600 oldalas Sport 2016 könyv 8490 forintért vásárolható meg.