Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott súlyos vereséget szenvedett az Európa-bajnokság középdöntőjének első fordulójában. A román válogatottat tökéletesen készítette fel a magyarok játékát betéve ismerő Ambros Martín, így a mieinknek szinte semmi esélye nem volt a Cristina Neagu által vezérelt Románia ellen. Nem játszik helyosztót az Eb-n a válogatott. 

Női kézilabda Eb, középdöntő, 1. forduló
Magyarország-Románia 21-29 (9-15) - élő közvetítésünk

a magyar csapat gólszerzői: Görbicz 3 (1), Klivinyi, Kovács A., Triscsuk 3-3, Erdősi, Hornyák, Lukács 2-2, Bódi, Mészáros, Schatzl 1-1

Montenegró legyőzése után újabb bravúrra készült a magyar válogatott a középdöntő első fordulójában. A Románia elleni mérkőzésen az a furcsa helyzet állt elő, hogy mindkét szövetségi kapitány jobban ismerte az ellenfelet, mint a saját csapatát, hiszen

a románokat irányító Ambros Martín még a magyar válogatottat juttatta ki az Eb-re,

Kim Rasmussen pedig a román kirakatcsapattal, a CSM Bucurestivel lett BL-győztes tavasszal.

Kisfaludy Anett a románok ellen Forrás: MTI/AP/TT/Bjorn Lindgren

A két csapat az Eb előtti utolsó felkészülési tornán találkozott, akkor a szervezetten játszó magyar csapat Kolozsváron győzte le a tartalékos románokat, de abból a meccsből nem lehetett kiindulni, hiszen az Eb-csoportkörben Martín csapata bizonyította, hogy a legjobbakkal is versenyben van.

Szétlőtte a kapunkat a románok klasszisa

Nem kezdődött jól a mérkőzés, arra ugyan lehetett számítani, hogy támadásban lesznek gondjaink (Románia 17 gólon tartotta Oroszországot, és a norvégoktól is csak 23-at kapott), de ezúttal a védekezésünk sem működött, így Ambros Martín csapata gyorsan magához ragadta a kezdeményezést. Görbicz Anita góljaival tartottuk a lépést, de a románok irányították a meccset az első percektől kezdve.

Cristina Neaguval nem bírtunk Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Kim Rasmussen kénytelen volt gyorsan kapust cserélni, mert Kiss Éva az első hét román lövést nem tudta védeni, de Szikora Melinda sem tudta megállítani a lendületesen játszó Cristina Neagut. A román klasszis góljaival, valamint a Denisa Dedu védéseivel magabiztosan vezetett Románia, Rasmussen pedig a 15. percben kénytelen volt időt kérni.

Tökéletesen érződött, hogy Martín nagyon jól ismeri a magyar csapatot, hiszen

az átlövőket szinte feladva, a betöréseket viszont minden áron megakadályozva védekezett Románia,

és erre nem volt válasza a mieinknek.

A védekezés még úgy-ahogy, időszakosan működött, de támadásban nem csak az volt a baj, hogy nagyon nehezen került helyzetbe a magyar csapat, hanem hogy a vért izzadva kiharcolt ziccerekkel is bőkezűen bántunk: sorra mentek mellé a lövések a szélekről, az átlövéseket pedig Dedu védte könnyedén.

Ez most más meccs volt, mint Kolozsváron Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Neaguval továbbra sem bírtunk, a Buducnost átlövője extraklasszis teljesítményt nyújtva növelte Románia előnyét. A szünetben hat góllal vezettek a románok, és nem mondhattuk, hogy ne lett volna még ilyen arányban is megérdemelt a rengeteg hibával kézilabdázó magyarok hátránya.

Nem hozott változást a szünet sem

A második félidő elején gyorsan eldőlt, hogy ezen a napon a győzelemre nincs esélyünk: Szekeres és Klivinyi kiállítását kihasználva Románia tovább növelte előnyét. Rasmussen újra kénytelen volt pár perc játék után időt kérni, mert

ezúttal már azzal fenyegetett a mérkőzés, hogy óriási verésbe szalad bele a magyar válogatott.

Ez az időkérés már hozott némi változást, Kiss Éva hetest védett, és néhány szép támadásból sikerült közelebb lopózni, de mielőtt nagyon reménykedhettünk volna, egy kimaradt ziccer és egy újabb Neagu-gól lehűtötte a kedélyeket.

Kovács Annának sem ment a játék Forrás: MTI/AP/TT/Bjorn Lindgren

A hajrához közeledve már csak az volt a kérdés, hogy sikerül-e megúsznunk tisztes vereséggel, vagy legázolják a mieinket. Az utolsó negyedórára beszálló Paula Ungureanu még kivédte a szemünket, így végül történelmi vereség lett a vége,

a magyar válogatott világversenyen még soha nem kapott ki ekkora különbséggel Romániától.

Kim Rasmussen csapata maradt nulla pontos, a két hátralevő meccsen, Norvégia és Oroszország ellen a tisztes helytállás lehet a magyar válogatott célja.

Mérgesen nyilatkozott Rasmussen

"Nem azt tettük, amit kellett volna. Nagyon passzívak voltunk az elején, nyomást kellett volna kifejtenünk" - értékelt Kim Rasmussen az M4 Sportnak. Kifejtette, tudták, hogy van olyan román játékos, aki lentről szeret lőni, készültek erre, mégis sok gólt kaptak ilyen szituációból.

Hozzátette, szerinte a második félidő elején

a játékvezetők néhány esetben a románoknak kedveztek döntéseikkel,

míg saját együttesének csak egy hétméterest ítéltek a mérkőzés végén.

További eredmények, csoportállás

középdöntő, II. csoport (Helsingborg):
1. forduló:
Norvégia-Dánia 22-20 (14-9)
Oroszország-Csehország 26-24 (14-12)

Az állás: 1. Norvégia 6 pont, 2. Románia 4 (72-61), 3. Dánia 4 (76-70), 4. Csehország 2 (80-81), 5. Oroszország 2 (64-69), 6. Magyarország 0