A sport adja vissza Magyarország önbecsülését

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a DVTK labdarúgó-edzőközpontjának átadásán
Miskolc, 2016. április 10. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a DVTK labdarúgó-edzőközpontjának átadásán Miskolc Diósgyőr városrészében 2016. április 10-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A sport és az önbecsülés fontosságáról beszélt Orbán Viktor a Diósgyőri Vasgyárak Testgyakorló Köre új edzőközpontjának átadásán Miskolcon, a diósgyőri labdarúgó stadion szomszédságában megépült edzőközpont átadásán vasárnap.

A miniszterelnök több száz miskolci-diósgyőri, egri és salgótarjáni gyerek és fiatal, valamint szüleik és nagyszüleik előtt úgy fogalmazott: a sport adja majd vissza Magyarország önbecsülését," ha összefogunk, ha van támogatás, ha elszántak vagyunk, akkor a világ bármely, nálunk nagyobb népével versenyképesek vagyunk, legyen az tudomány, kultúra, vagy éppen sport."

Önbecsülés nélkül sem az üzlet, sem a politika nem működik, amire szükségünk van, az a nemzeti önbecsülés, és ez Magyarországon a sportból jöhet, mert

- mondta Orbán Viktor, megemlítve azt is: nem lehet a sportot - ami nemzeti ügy - pártalapon művelni.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

"Akármelyik párthoz is tartozunk, mindannyian magyarok vagyunk, és mindannyian abban vagyunk érdekeltek, hogy a magyarok sikeresek legyenek” - tette hozzá.

Szólt arról is, hogy a futball nem a pénzhez, hanem a sporthoz tartozik, a sportnak, ami a kultúra része, pedig az a lényege, hogy nemzedékről nemzedékre öröklődik - utalt a DVTK egykori, legendás játékosaira, akik közül többen jelen voltak az eseményen. Orbán Viktor rájuk tekintve azt mondta: ahol nincsenek sikeres és tiszteletben tartott, megbecsült volt játékosok, ott sosem lesznek sikeres, jelenbeli csapatok sem.

Kiemelten beszélt arról a miniszterelnök, hogy egyesek időnként megtámadják a sportfejlesztéseket, mondván, aránytalanul sok jut a közpénzből sportra. Miskolc példáját hozva fel erre azt mondta: a város 2010 és 2014 között 136 milliárd forintot fordíthatott fejlesztésekre, a kormány 31 milliárd forint adósságot vállalt át, ezen pénzek 10-13 százaléka jutott a sportra, az új, megépülő stadionnal együtt

„Szerintem ez helyes arány, és semmi nem tántorít el bennünket attól a céltól, hogy a sport továbbra is stratégiai ágazat legyen” - jelentette ki.

Orbán Viktor

a Diósgyőrt modern európai klubnak, a labdarúgócsapatot az európai középmezőnybe tartozónak nevezte.

Szerinte ez Leisztinger Tamás tulajdonosnak és társainak köszönhető elsősorban. Mint mondta, szükség van arra, hogy ezek az emberek, akárhová is tartozzanak, akár kivel is szimpatizálnak, higgyenek a közös magyar jövőben.

Átadták a DVTK új edzőközpontját Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A kormányfő elmondta, hogy 2016 őszén megkezdődik az új, 15 ezer férőhelyes labdarúgó-stadion építése Diósgyőrött, ugyanakkor további fejlesztések is megvalósulnak itt, elsősorban az utánpótlás-nevelés területén.

A gyerekeknek, fiataloknak azt üzente Orbán Viktor: aki nem sportol, az nagyon nehezen viszi sokra az életben. Beszédét azzal zárta: "Hajrá Diósgyőr!"

Szabó Tamás, a DVTK ügyvezetője az edzőközpont átadásán arról beszélt, hogy a DVTK életében egy új korszak kezdődik, a létesítmény a 21. század sportolási követelményeinek megfelelő. Mint mondta: a DVTK-nak az a stratégiai célja, hogy az észak-magyarországi régió utánpótlási rendszerét összefogja.

Az edzőközpont csaknem 900 millió forintba került, a beruházás 70 százalékát TAO-forrásból, 30 százalékát pedig önerőből finanszírozta a klub. A több füves és műfüves pálya mellett megépült háromszintes épületben sporthelyiségek - gyógytorna, rehabilitáció, konditermek; gyúrószoba, szauna-kryo-jégkád terem; orvosi szoba, dopping szoba, pszichológus szoba, szertár, mosoda, cipőmosó -, öltözők, irodák, raktárak, étterem, konyha, társalgó, tárgyaló terem, s multifunkciós terem találhatók.