Vágólapra másolva!
Meglepetésre egy eritreai menekült, a nyolc éve Nagy-Britanniában élő Tsegai Tewelde szerezte meg az egyik brit kvótát a riói olimpia maratonfutó számában.

Ugyan az indulók többségéről a június 24–26. közötti, birminghami brit bajnokság dönt, a maraton kivételt képez. A 42 195 méteres távon ugyanis a London Marathon két-két legjobb hazai női és férfi futója vehet részt.

A vasárnapi versenyen a nőknél Alyson Dixon és Sonia Samuels érdemelte ki ezt előbbi 2:31:52 órás idejével a 13., utóbbi 2:32:00-val a 14. lett összesítésben. A férfiaknál a legjobb brit Callum Hawkins a 8. helyen ért célba (2:10:52), Tsegai Tewelde a 12. lett (2:12:23), így fél percet vert a másik Hawkins fiúra, Derekre.

"Nyolcéves koromban szörnyű baleset ért, egy akna mellettem robbant fel. Súlyos sérüléseket szenvedtem, a testemben öt helyen is repeszdarabok voltak, és a fejemen még mindig látszik egy heg. Nagyon-nagyon fáradtnak érzem magam, de kaptam egy esélyt, és megpróbálom a legjobb formámat hozni Rióban” – nyilatkozta a verseny után zokogva a 25 éves, eritreai születésű Tewelde.

Tsegai Tewelde Forrás: Facebook

A sportoló 2008-ban, az edinburgh-i mezeifutó-világbajnokságon szökött meg csapatától, mert nem akarta, hogy otthon besorozzák a hadseregbe. Ezért menedékjogot kért és kapott Nagy-Britanniában öt társával együtt.

„Megszöktünk a szállásról, és megkérdeztük valakitől, hol van a legközelebbi város, ahová olcsón eljuthatunk. Pénzünk ugyanis nem volt. Így jutottunk el Glasgow-ba” – mesélte a Mirrornak. A skót városban egyenesen a rendőrségre mentek, és menedékjogot kértek. A helyi Menekültügyi Tanács megadta nekik, sőt, még a helyi atlétikai klubbal is kapcsolatba léptek.

Tewelde története nagyon hasonlít a kétszeres olimpiai és ötszörös világbajnok Mo Farah sztorijához, ő nyolcévesen hagyta el Szomáliát, és vált világhírű atlétává Nagy-Britanniában.