Társoldalunk:

Kivizsgálják az elcsalt riói birkózómeccseket

2016.09.14. 08:55

A nemzetközi szövetség kiáll az olimpián csúnyán megveretett magyar birkózó mellett, és hogy a jövőben ne fordulhasson elő ilyesmi, többek között magyar szakértővel kivizsgálják az olimpiai eseteket.

A Nemzetközi Birkózó Szövetség a franciaországi junior világbajnokság alatt tartotta kongresszusát, amelyen természetesen a Magyar Birkózó Szövetség küldöttsége is részt vett, méghozzá igen aktívan. Egyrészt azért, hogy szabályváltozásokkal tegye látványosabbá, közérthetőbbé a sportágat, másrészt a Lőrincz Viktort a riói olimpián ért méltánytalanság, több erősen vitatható bírói ítélet után ígéretet tett arra, hogy teljes mellszélességgel kiáll honfitársunk mellett.

Ennek megfelelően hivatalos levelet írt és küldött az UWW legfelsőbb döntéshozó testületének, a bürónak, illetve javaslatokat tett arra, a jövőben hogyan lehetne elkerülni a hasonló eseteket, csökkentve a bírók szerepét, és támogatva az akciózó birkózókat. 

Lőrincz ViktorForrás: MTI/Kovács Tamás

Ezek jegyében az UWW többek között úgy döntött – ahogy azt a kongresszust követő hírlevelében is jelezte –, hogy jelentős pénzt fektet be a mérkőzésvezetők és a bírók képzési programjába. Az pedig friss hír, hogy Nenad Lalovics, az UWW elnöke több magasan kvalifikált független szakértőt kért fel az inkriminált riói esetek kivizsgálására, és egyikük az MBSZ ügyvezető alelnöke, az egykori olimpikon birkózó, későbbi olimpikon nemzetközi bíró, Bacsa Péter lesz! 

Túl nagy a bírók szerepe a birkózásban

A felelősségteljes feladat előtt álló sportvezető így kommentálta a megbízást: "Rendkívül megtisztelő a felkérés, de egyben nagy felelősség is, hisz nemcsak az olimpián történt esetek kivizsgálása lesz a feladatunk, hanem ajánlásokat kell megfogalmaznunk a bírók szerepének csökkentése és objektivitása tekintetében. Bízom benne, hogy a munkánk eredményeképp javul a sportágunk megítélése és a bírók teljesítménye."

A kongresszuson egyelőre nem született döntés a 2018-as felnőtt-világbajnokság megrendezéséről, mert ugyan Budapest esélyes pályázó, de mivel a 2024-es olimpia házigazdaságára is kandidál, az UWW-nek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) etikai bizottságával is egyeztetnie kell az elbírálás menetéről. Nenad Lalovics – aki tavaly óta a NOB tagja – azt ígérte a magyar vezetőknek, hogy két-három hét múlva hivatalos levélben értesíti őket a remélhetően számunkra kedvező döntésről.