Társoldalunk:

A miniszterelnök is megerősítette Róma visszalépést

2016.09.23. 09:39

Matteo Renzi olasz miniszterelnök lezárt ügynek nevezte az olasz főváros visszalépését a 2024-es olimpiai jelöléstől és kizárta, hogy a kormány szembemenjen a római főpolgármester döntésével - írta a Corriere della Sera olasz napilap pénteken.

Az újság Matteo Renzit idézve hangsúlyozta, hogy Virginia Raggi római főpolgármester döntését az olasz kormány és az olasz olimpiai bizottság (CONI) is tudomásul vette és senki nem rendez olimpiát a főpolgármesterrel szemben.

Az olasz főváros vezetője szerdán vonta vissza Róma jelölését. Felelőtlenségnek nevezte a szerinte Róma adósságait csak növelő játékokra való pályázást. A jelölés visszavonásáról a római önkormányzati testület a tervek szerint jövő szerdán szavaz.

Matteo RenziForrás: AFP/ANDREAS SOLARO/Andreas Solaro

Luca Cordero di Montezemolo a 2024-es római jelölést kidolgozó bizottság elnöke a Corriere della Serának nyilatkozva hangsúlyozta, hogy Virginia Raggi döntése után már késő népszavazást tartani Rómában. Montezemolo hozzátette, a főpolgármesterasszony bejelentése benne azt a benyomást keltette, hogy Virginia Raggi "diktálás alatt" beszélt – vagyis a mögötte álló 5 Csillag Mozgalom ellenzéki párt vezérének, Beppe Grillónak engedelmeskedik.

Elszalasztott alkalom

A Ferrari volt elnöke úgy fogalmazott, a római városháza rendkívüli lehetőséget utasított vissza, mivel elszalasztotta az alkalmat, hogy bizonyítsa, az 5 Csillag Mozgalommal az olasz főváros képes az átláthatóság és a törvényesség jegyében működni. Luca Cordero di Montezemolo megjegyezte, hogy hiába valószínűtlen, ő az utolsókig reménykedik abban, hogy mégiscsak Róma rendezheti a 2024-es játékokat.

Giovanni Malago a CONI elnöke kijelentette, "igazságtalannak" találja Virginia Raggi döntését, de semmilyen B-tervet nem léptetnek életbe ez ellen.

Raggi bejelentése nyomán Budapest mellett már csak két város - Los Angeles és Párizs - maradt versenyben. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság jövő szeptemberben Limában dönt a
2024-es helyszínről.