Vágólapra másolva!
Már az őszi szezon végén is biztosnak látszott, hogy a Ferencváros és a Videoton között dőlhet el a bajnoki cím sorsa. Mára annyi változott, hogy csak ennek a két csapatnak van esélye a végső győzelemre a labdarúgó NB I-ben, ugyanis a mögöttük lévő szakadék kisebb kanyonná változott. A két együttes azonos teljesítménnyel – a Fradinak hárommal jobb a gólkülönbsége –, 18 ponttal előzi meg a még dobogós Debrecent. Innentől kezdve csak az a kérdés, hogy nyolc fordulóval a vége előtt mi dönthet az egyik vagy a másik csapat javára.

Nehéz különbséget tenni a két csapat között, nemcsak a pontszámot tekintve áll fej-fej mellett a Ferencváros és a Videoton. Ezért is mondják sokan, hogy bár még hátravan nyolc forduló a bajnokságból,

a május 5-i egymás elleni mérkőzés dönthet a bajnoki cím sorsáról.

A két együttes játékerejét és jelenlegi formáját tekintve szinte elképzelhetetlen, hogy akár a fővárosi, akár a székesfehérvári együttes komolyabban lemaradjon a másiktól egy rosszabb széria miatt. Persze, egy-két rosszabb meccs, és így a pontvesztés benne van a pakliban mindkét oldalon, de ez hosszútávon kiegyenlítheti egymást.

A múlt a Fradi mellett szól

A múlt egyértelműen a Ferencváros mellett szól, és nem csak azért mert a fővárosi zöld-fehérek 29. bajnoki címnek örülhettek, míg a Videoton eddig kétszer ült fel az NB I trónjára (2010-11 és 2014-15).

A két csapat egymás elleni mérkőzései egyértelmű Fradi-fölényt mutatnak,

igaz a székesfehérváriak számára is lehet némi kapaszkodót találni a két csapat májusi rangadója előtt. Felcsúton eddig négy alkalommal találkoztak a felek és egy döntetlen mellett háromszor a Vidi tudott nyerni.

SorozatMérkőzésFTC-győzelemDöntetlenVideoton-győzelemGólkülönbség
NB I94432625148-104
Magyar Kupa54-112-5
Szuperkupa11--3-0
Ligakupa31117-4
Egyéb hazai mérkőzések511312-13
Összesen108502830182-126

A két csapat egyik legemlékezetesebb csatájáért az 1975/76-s bajnoki szezonig kell visszatekinteni. Az akkori bajnokság végeredményét eldöntő Ferencváros-Videoton mérkőzésen már egy gombostűt sem lehetett leejteni, még a lépcsőkön is ültek a szurkolók. A mérkőzést megelőzősen a Ferencvárosnak 43, a Videotonnak 41 pontja volt. Lássuk, mi történt ezen a drámai meccsen. A 29 percben a Videoton csatára, Szalmásy kihasználta Bálint László késlekedését, és 17 méterről laposan a jobb alsó sarokba lőtt - ezzel a góllal vezetett a Videoton. A dráma a 65. percben következett a Videoton számára. Egy Fradi-szabadrúgás megítélése után Májer Lajos dühösen elrúgta a labdát, a meccset vezető Müncz György azonnal kiállította a fehérvári játékost. ("Teljesen igaza volt Müncz Györgynek" - írta korabeli összefoglalójában a Borbély Pál, Németh Gyula kettős a Népsportban. "Mindenki tudja, hogy nálunk a sípszó után tilos elrúgni a labdát, aki mégis megteszi, annak számolnia kell a kiállítással. Tehát még egyszer: jogos volt a szigorú bírói ítélet, csak ezen a mérkőzésen nem Májer rúgta el egyedül a labdát a sípszó után.") Innentől kezdve várható volt, hogy a Videoton nem fogja tudni kihúzni a meccs végéig. A 79. percben Mucha verekedte be magát a tizenhatoson belülre. Szorongatott helyzetből az alapvonal közeléből laposan berúgta a labdát. A Videoton kapusa, Kovács kivetődött, de hiába, mert a szemfüles Pusztai László három lépésről a hálóba lőtt. Az 1-1-es végeredmény a Fradinak kedvezett, hiszen az utolsó forduló előtt megmaradt a budapesti csapat kétpontos előnye az üldöző Videotonnal szemben.

Egy gól, amelyről akkor az egész ország beszélt Forrás: tempofradi.hu

A lefújás után a nézők már bajnokként ünnepelték a csapatot, bár mindenki tudta, hogy ehhez még az utolsó fordulóban, Zalaegerszegen pontot kell szerezni az FTC-nek. Egerszegen a félidőben még döntetlen volt az állás, de a másodikban 5 perc alatt lőtt hármat a Fradi, ezzel 1968 után újra bajnok lett. Ez volt a Ferencváros 22. bajnoki címe.

Kiélezett küzdelem a bajnoki címért

Elsőként érdemes pár mondat erejéig visszatekinteni az őszi szezon alakulására. A Ferencváros a nagy hajrájának, illetve a Videoton visszaesésének köszönhetően állt az élre az őszi idény végén. A 7. fordulót követően már hétpontos előnye volt a székesfehérvári csapatnak a Ferencváros előtt, ám a fővárosi együttes az utolsó tíz fordulóban sokkal jobban szerepelt a riválisánál, így hárompontos előnnyel ment a szünetre.

A tavasz eddig viszont a Vidinek sikerült jobban, Marko Nikolics legénysége a hat tavaszi meccsen csak a Puskás Akadémiával nem bírt (0-0),

míg az FTC az Újpest elleni gólnélküli döntetlen mellett kikapott a Diósgyőrtől. Így jutottak el odáig a csapatok, hogy 25 fordulót követően csak a gólkülönbség dönt a Ferencváros javára. A bajnokság végén azonban nem ez lesz az első dolog, ami pontazonosság esetén dönt, hanem a több győzelem.

A jelenleg is zajló bajnokságban eddig kétszer találkozott egymással a két csapat: előbb a Videoton nyert 3-1-re Felcsúton, majd ugyanilyen arányban a Ferencváros a Groupama Arénában.

Az 1984–1985-ös UEFA-kupa kiírásban a Videoton a döntőbe jutott, ahol előbb Székesfehérváron 3-0-a kapott ki a Real Madridtól, majd a visszavágón 1-0-ra nyerni tudott a Santiago Bernabéuban, így bár összesítésben elvesztette a finálét, így is hatalmas bravúrt ért el. A nagy menetelés egyik meghatározó alakja, Csuhay József volt, aki az elődöntőben a szarajevói Zseljeznyicsar ellen a 88. percben szerezte a továbbjutást jelentő gólt. A Vidivel 1984-ben magyar bajnoki bronzérmet szerző kőkemény védő az Origónak beszélt a Fradi-Vidi versenyfutásról.

„A futball egyszerű játék, az a csapat lesz a bajnok, amelyik több pontot szerez. Természetesen azért ennél többről van szó. Ha a papírforma szerint

Az AS Roma háromgólos hátrányból ejtette ki a Barcelonát, míg a Juventus másodpercekre volt a hosszabbítás kiharcolásától a Real Madrid ellen, hasonlóan nagy hátrányból."

Csuhay József (középen) az UEFA-kupa döntőig menetelt a Videotonnal Forrás: vidi.hu

Senkit nem fog meglepetésként érni, hogy a két világbajnokságot is megjárt – 1982-es spanyolországi és 1986-os mexikói – 11-szeres magyar válogatott labdarúgó melyik csapat végső sikeréért szorít.

„Jelenleg külföldön dolgozom, de az interneten természetesen követem az NB I-et, azt gondolom, hogy

A cikk itt még nem ért véget, lapozzon a következő oldalra a folytatásért!