Vágólapra másolva!
Egy újabb mozgalmas héten estünk túl, ami még erősebb indok arra, hogy átláthatóbbá tegyük azt. Ismét összeszedtük a legfontosabb eseményeket. Komoly változások jöhetnek a Blizzardnál, hiszen távozott a Hearthstone direktora. A Counter-Strikeban az Astralis ismét felért a csúcsra, miközben Oroszországban sem maradnak esport nélkül, hiszen folytatódik a Dota 2: Epicenter XL.

Hearthstone

A Hearthstone direktora otthagyja a Blizzardot. A kártyajáték rendezője nagy lépésre szánta el magát, és úgy döntött, hogy egy 15 éves munkaviszonyt követően elhagyja a cégóriást. Ben Brode eredetileg pizzafutárként dolgozott, majd egy szerencsés kiszállításnak köszönhetően bekerült a Blizzardhoz, ahol később dolgozott a Warcraft 3: The Frozen Throne kiegészítőn, az a World of Warcrafton, és végül a Hearthstone legfőbb emberévé vált. Brode azonban nem terv nélkül áll tovább. Reményei szerint saját céget alapít majd, ahol minden bizonnyal tovább folytatja játékkészítői karrierjét designerként és programozóként.

illusztráció Forrás: Blizzard

Counter-Strike: Global Offensive

Óriási harcok árán jutott be az ESL Pro League helyszíni döntőjébe a HellRaisers. Április 26-án, csütörtökön, a kvalifikációs időszak utolsó napján küzdöttek meg a North csapatával, a tét pedig nem kevesebb, mint az offline fináléba való bekerülés volt. A pontok állását szemrevételezve a hét elején még a North volt a két csapat közül esélyesebb a bejutásra.

Az A csoport 7. helyén álltak, vagyis a bejutáshoz szükséges peremen táncoltak, ám a HellRaisers parádés játékkal csavart egyet az álláson.

A két mérkőzésből álló forduló végül Dead Foxék javára dőlt el, miután az utolsó utáni pillanatban sikerült a maguk javára fordítani a mérkőzést. A HR 39 ponttal végezve előre került a 7. helyre, míg a North 37-es egyenleggel zárva a napot, és lecsúszott a 9. helyre. Az ESL Pro League 7. szezonjának döntője május 14 és 20 között Dallasban fog lezajlani, ahol nem kevesebb, mint 750 ezer dollár lesz a tét.

illusztráció Forrás: AFP/Andrzej Grygiel

Az Astralis nyerte a DreamHack Masters Marseille-t. A finálét a Natus Vincere ellen játszották, és meglepő fölénnyel, 2-0-s eredménnyel zártak. A rangadót követően a HLTV által számontartott világranglistán újra megkezdődtek a mozgolódások.

A FaZe Clan lecsúszott az általuk eddig stabilan tartott első helyről, és helyükre a dán Astralis került.

A csapatnak azonban nem újkeletű a magaslati kilátás, hiszen 2016 második felétől hosszú hónapokon át a világ tetején csücsültek. A szerencséjük 2017 közepén fordult meg, és habár azóta is előkelő helyet foglaltak el a tabellán a mostani eredményük biztosan nagyobb elégedettséggel tölti el őket.

Dota 2

Az LGD Gaming partneri kapcsolatra lépett egy párizsi futball klubbal. A kínai esport együttes és a Paris Saint-Germain együttműködése különös kohéziót hozhat magával, hiszen nem csak arról van szó, hogy a két szóban forgó felet egy világ választja el egymástól, de azt is érdemes számításba venni, hogy foci klubbok a számukra érdekes kiegészítésként felfogható esport játékokat preferálják, mint amilyen az EA FIFA sorozata, vagy a Konami PES szériája.

Éppen ebből kifolyólag remek döntés egy már létező és elismert esport csapattal összedolgozni ahelyett, hogy maguk látnának neki egy önálló csapat toborzásának. Az LGD játékosai mostantól nem csupán a klubbot népszerűsítő mezeket fogják hordani offline mérkőzések alatt, de annak logóját is egybeolvasztották a sajátjukkal.

Dota 2 Epicenter Forrás: Shutterstock

PlayerUnknown's Battlegrounds

Júliusban megrendezésre kerül a PUBG Global Invitational, a PUBG Corp első saját, külső segítség nélkül szerveződő esport rendezvénye. A verseny, ahogy azt a neve is mutatja, meghívásos alapon működik majd, és összesen 20 csapatot várnak a szervezők, akik a 2 millió dolláros nyereményalapért szállnak ringbe. A meghívottak kiléte egyelőre ismeretlen, főleg mivel jelenleg nincsen egy stabilan kialakult mag, és a játékosok is folyamatosan mozgásban vannak, cserélődnek, ám akadnak olyan csapatok, akiket érdemes szemmel tartani. Ilyen például a Natus Vincere nemrégiben megalakult PUBG felállása, akik múlthéten vasárnap megnyerték a Global Loot liga első szezonját.

illusztráció Forrás: Facbook/PUBG

FIFA

Április 27-én, pénteken 20:30-tól kerül megrendezésre a FIFA18 Pro Clubs Magyar-Román barátságos mérkőzés. A hazánkat képviselő válogatott tagjai a Honvéd Akadémián fognak összegyűlni a meccs erejéig, vagyis a játékosok egy közös légtérben fognak tartózkodni a meccs lefolyása alatt, ezzel megkönnyítve a csapattagok közöti kommunikációt.

A mérkőzést DigiSport is közvetíteni fogja, ahol pénteken indul el a csatorna online közvetítési felülete, vagyis a „Digi eSport".

A Fortnite tovább menetel

Habár mint azt korábban írtuk a Fortnite még nem lépett hivatalosan az esportok mezejére azért a héten mégis történt egy nagyobb horderejű megmozdulás. A Twitch legsikeresebb streamere, Ninja a hétvége alatt házigazdája volt egy Las Vegasban tartott amatőr tornának, ahol a legjobb Fortnite játékosok csaptak össze.

Tyler "Ninja" Blevins, a Fortnite legnépszerűbb játékosa Forrás: Getty Images/Ethan Miller

Összesen 9 mérkőzést folytattak le a félprofi játékosokból és amatőr rajongókból álló sereg, és az esemény alatt befolyt pénzösszeget Ninja jótékony célokra fordította. További érdekesség, hogy a közvetítést 680 ezer ember követte egyidejűleg, ezzel pedig a fiatal streamer megdöntötte a saját maga által felállított nézettségi rekordot.