Életbevágóan fontos lenne két pontot szerezni a svédek ellen

Landskamp handboll Sverige Ungern Horizontal
Sweden's Fredric Pettersson (C), Hungary's Bence Banhidi (L) and Patrik Ligetvari vie during a friendly handball match between Sweden and Hungary at Kinnarp Arena, Jonkoping, Sweden, on January 6, 2018. (Photo by Mikael FRITZON / various sources / AFP) / Sweden OUT
Vágólapra másolva!
A magyar férfi kézilabda-válogatott csütörtökön este Svédország ellen zárja a dán-német közös rendezésű olimpiai kvalifikációs világbajnokság csoportkörét. A kétszer harminc perc alatt megszerezhető két pontnál sokkal többről lesz szó 20 óra 30-tól a koppenhágai Royal Arenában.

Kiküldött munkatársunk jelenti Koppenhágából.

Az Egyiptom elleni döntetlennel biztossá vált, hogy a mieink a legrosszabb esetben is a csoport második helyén jutnak tovább a herningi középdöntőbe. A négy találkozó után sérülésekkel sújtott, egyre fáradó csapatunknak a csoportot eddig hibátlanul vezető svédekkel kell megmérkőzniük. A skandinávok Telekom Veszprémben játszó kiváló beállója, Andreas Nilsson, csapatuk szerdai, Katar elleni győzelme után nem hagyott kétséget afelől, hogy a mieink ellen is győzni szeretnének, hogy négy ponttal kezdhessék meg a középdöntőt (a csoportokból továbbjutó három-három csapat az egymás elleni eredményeket viszi magával).

Minden erőnkre szükségünk lesz az utolsó csoportmeccsen Forrás: AFP/Mikael Fritzon

Fáradtság ide vagy oda, nekünk sincs más választásunk, mint célba venni a győzelmet és az érte járó két pontot, ami létfontosságúnak bizonyulhat a következő napokban. A forgatókönyv első pillantásra bonyolultnak tűnhet, de valójában nem az.

A magyar csapat egy pontot biztosan magával visz a középdöntőbe, miután délután Egyiptom 33-28-ra legyőzte Angolát, ezzel bebiztosította a harmadik helyet a csoportban.

A csoport állása pedig jelenleg így néz ki: 1. (és már továbbjutott) Svédország 8 pont, 2. (és már továbbjutott) Magyarország 6, 3. (és már továbbjutott) Egyiptom 5, 4. Argentína 3, 5. Katar 2, 6. Angola 2.

Ha legyőznénk a svédeket, akkor az egymás elleni eredményeknek köszönhetően mi végeznénk a csoport élén, ebben az esetben 3 pontot vinnénk magunkkal!

A pontok mellett azonban van még egy roppant fontos részlet: a középdöntős meccsek sorrendje. A C csoportból Dánia, Norvégia és Tunézia jut tovább, a legvalószínűbb forgatókönyv szerint ebben a sorrendben. Amennyiben mi csoportmásodikként végzünk, úgy a Koppenhágából Herningbe költözéssel töltött szünnap után,

azaz január 19-én rögtön a házigazda dánokkal kellene meccselnünk,

akik már eddig is Herningben játszottak. Nem is részleteznénk, hogy ezt miért lenne jó elkerülni. Másnap, január 20-án játszanánk Tunéziával azt a meccset, ami eldöntené, hogy játszhatunk-e a hetedik helyért, amivel kivívhatjuk a jövő áprilisi olimpiai kvalifikációs tornán való részvétel jogát. Majd két pihenőnap után, január 23-án mérkőzhetnénk meg Norvégiával.

Nagyon nem mindegy, hogy Dánia vagy Tunézia jön-e előbb Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Viszont, ha csoportgyőztesként utazunk Herningbe, akkor 19-én Tunéziával kezdünk, és egy győzelemmel szinte biztossá tehetjük, hogy negyedik helynél hátrébb nem végzünk a csoportban, azaz 26-án játszhatunk a 7. helyért (de akár még az 5.-ért is). És bónuszként a második és a harmadik középdöntős meccs előtt is kapnánk egy nap pihenőt.

Szóval, a tét, mint írtuk, sokkal nagyobb annál, mint, hogy megnyerjük-e az utolsó csoportmeccsünket – lehet, hogy a tokiói szereplés múlik rajta!

A Magyarország–Svédország világbajnoki csoportmérkőzést 20 óra 30 perctől élő szöveges tudósítás formájában követhetik az Origón.