Közös WC-be ültették be a sakkozás két világbajnokát

CHESS-KRAMNIK V DEEP FRITZ Horizontal CHESS PORTRAIT
Russian world chess champion Vladimir Kramnik poses on a giant chessboard in London 31 July 2001. Kramnik said he was looking forward to a battle of wits against artificial intelligence when he takes on the world's most powerful chess computer from 12 October to 01 November in Manama, in the Gulf state of Bahrain. Kramnik said he hoped his intuition would help him outwit supercomputer Deep Fritz in a series of eight games over eight days. AFP PHOTO Odd ANDERSEN (Photo by ODD ANDERSEN / AFP)
Vágólapra másolva!
A négyszeres olimpiai ezüstérmes sakkozót, lapunk szakíróját, Verőci Zsuzsát arra kértük, írja meg a sakktörténelem 10 legnagyobb hatású mérkőzésének történetét. Olyan partikat elevenítünk tehát fel, amelyek vagy megváltoztatták a sakkvilágot, vagy a mai napig a sportág klasszikusai között tartják őket számon. A 6. rész főszereplője az orosz Vlagyimir Kramnyik.

6. rész: Vlagyimir Kramnyik (orosz) – Garri Kaszparov (orosz), Grünfeld-védelem [D85]. Világbajnoki döntő, 2. játszma. 2000. október 10. London.

A sakkozás tizennegyedik világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik a januári Wijk aan Zee-i balsikeres szereplése után jelentette be a profi sakkozástól való visszavonulását.

Kramnyik egykori mentorát, Garri Kaszparovot 2000-ben fosztotta meg a világelsőségtől, hét évvel később az indiai Viswanathan Anand hódította el tőle a címet.

Az orosz válogatottal háromszor olimpiai aranyérmes, világkupa és Grand Slam-győztes, kétszeres Oscar-díjas Kramnyikot a FIDE elnöke, Arkadij Dvorkovics tanácsadónak kérte fel.

A fiatal Vlagyimir Kramnyik 1989-ben Forrás: Sputnik/RIA Novosti/Dmitryi Donskoy

A sakkvilágot a világbajnok Magnus Carlsen hetedik Wijk aan Zee-i elsősége nyűgözte le, két nappal később sokkolta Vlagyimir Kramnyik bejelentése, hogy felhagy profi sakkozói pályafutásával, visszavonul.

Vlagyimir Kramnyik 1975. június 25-én született Tuapszében, a Fekete-tenger partján. Tehetsége korán kibontakozott, 16 évesen nyert ifjúsági világbajnokságot. Garri Kaszparov minden idők legtehetségesebb sakkozójaként emlegette, és a világbajnok határozott óhajára

Kramnyik 17 évesen már tagja volt az 1992-es manilai sakkolimpián aranyérmes orosz válogatottnak.

A bemutatkozása frenetikus sikert hozott, 9 játszmájából 8,5 pontot szerzett.

A debreceni Európa-bajnokságon is remekelt, aranyérmes az orosz csapattal, megkapta a nagymesteri címet. Még kétszer, 1994-ben és 1996-ban volt tagja olimpiai bajnok válogatottnak, 2013-ban a csapat-világbajnokságon első együttesnek.

Bejelentette visszavonulását a Guinness-rekorder sakklegenda Forrás: Alina L'ami

1993-ban a svájci rendszerű bieli zónaközi döntőn kilencedikként harcolta ki a világbajnok-jelöltséget, sőt a PCA (Profi Sakkozók Szövetsége) világbajnoki ciklusában is kandidátus lett, egyszerre két vasat tarthatott a tűzben.

A FIDE világbajnoki címéért vívott küzdelemben az izraeli Borisz Gelfand győzte le, a PCA szervezte sorozatban meglepetésre 5,5-1,5-re kikapott az amerikai Gata Kamskytól.

Az 1995-ös New Work-i, Viswanathan Anand elleni döntőn Kaszparov stábjának tagja volt. Sikeres címvédése után Garri Kaszparov a PCA szervezésében újabb döntőt szeretett volna létrehozni az indiai nagymesterrel, mesés díjalapról álmodozott, 3 millió dollárról szóltak a hírek. A szép terv azonban nem valósult meg, "engedélyezte" a spanyol Alekszej Shirov és Kramnyik párharcát. 1998-ban a kihívó jogáért meccseltek, meglepetésre a mérkőzést Shirov 5,5-3,5-re megnyerte.

A csalódott Kramnyik 1999-ben elindult a FIDE kieséses rendszerű világbajnokságán Las Vegasban. Először a holland Szergej Tyivjakov, majd Viktor Korcsnoj ellen győzött 1,5–0,5-re, a nyolcaddöntőben a bolgár Veszelin Topalovot verte 3–1-re.

A legjobb nyolc között azonban 4–2-es vereséget szenvedett az angol Michael Adamstól.

A világbajnok Garri Kaszparov meggondolta magát, a szponzorok felé eladhatatlannak ítélte Shirovval a mérkőzést. Kaszparov végül Londonban, 2000 októberében a világranglista második Kramnyikkal mérkőzött meg, már a Braingames volt a névadó szponzor.

A Kramnyik-Kaszparov világbajnoki döntő 2000-ben Londonban Forrás: AFP/Hugo Philpott

Kevesen hittek abban, hogy Vlagyimir Kramnyik megnehezítheti Garri Kaszparov újabb címvédését. A 25 éves kihívó a 16 játszmásra tervezett világbajnoki döntő előtt ígéretet tett, hogy az „életéért" fog küzdeni. A párharc békés döntetlennel indult, majd Kramnyik vezetést szerzett. A második játszmában a kihívó újítása már rádöbbenthette a világbajnokot, hogy ellenfele jól felkészült a döntőre. Kaszparov tőle szokatlan hibákat követett el. Sorozatban hét döntetlen következett, a tizedik összecsapás pedig egyenesen katasztrófát jelentett a címvédő számára, a 25. lépésben feladásra kényszerült. A hajrában Kramnyik vált kissé bizonytalanná, de kétpontos előnyét megőrizte,

8,5-6,5-ös győzelemmel elnyerte a profi világbajnoki címet, Kaszparov 15 éves uralkodásának végére tett pontot.

Az 1927-ben játszott Capablanca-Lasker döntő óta nem fordult elő, hogy a címvédő még játszmát sem tudott nyerni. Kramnyik igen bölcsen, visszafogottan nyilatkozott, Kaszparov már a veresége pillanatában reményének adott hangot, hogy lesz esélye visszavágó mérkőzésre, de ezt a döntő szabályzatára hivatkozva a világbajnok visszautasította, és többször is javasolta riválisának, hogy a kvalifikációs meccsen harcolja ki a kihívói jogot.

Vlagyimir Kramnyik és a sakktábla Forrás: AFP/Odd Andersen

Kramnyik 2004 őszén Brissagóban Lékó Péterrel mérkőzött meg a világbajnoki címért.

A 14 játszmás párbaj első partiját nagymesterünk világossal elvesztette, az ötödikben egyenlített, majd briliáns győzelmet aratott a nyolcadik játszmában.

Lékó vezetését remikkel a 14. partiig őrizte, de Kramnyik nagyon összeszedte magát a döntő ütközetre, nyert, és a 7-7-es eredmény címe megvédését jelentette. Kramnyik komoly egészségi problémái miatt öt hónapos kényszerpihenőre szorult, a torinói sakkolimpián játszott ismét, és kitűnő eredményt ért el, nem rajta múlott, hogy az első helyen kiemelt orosz válogatott csak hatodik lett. A világbajnoki döntő előtti főpróbája is sikeres volt, Dortmundban éppen Lékót legyőzve végzett az élen.

Címegyesítés Topalov ellen

A Kalmük Autonóm Köztársaság fővárosában, Elisztában rendkívül izgalmas, fordulatokban gazdag rapid rájátszással fejeződött be a címegyesítő világbajnoki döntő. A klasszikus sakkozás világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik a rapid párharcban 2,5-1,5-re legyőzte a FIDE világelsőjét, a bolgár Veszelin Topalovot, és összesítésben 8,5-7,5-ös győzelmével

a sakkvilág immár egyedüli világelsőjeként köszönthettük.

Kramnyik két nyeréssel kezdte a párharcot, Topalov az első partiban túlerőltette az állást, a második játszmában kölcsönös sakkvakságok is jellemezték a két világklasszis játékát. Két döntetlen után Kramnyik 3-1-es vezetésénél Topalovék támadásba lendültek, és megvádolták Kramnyikot, hogy túlzottan gyakran látogatja a mellékhelyiséget. A zsűri úgy döntött, hogy

a két nagymesternek közös WC-t kell használniuk. A döntés felháborította az orosz világbajnokot,

tiltakozásul nem játszotta le az ötödik partit, játék nélkül vesztett. Nagy bonyodalmak, diplomáciai csatározások után végül Kramnyik folytatta a meccset, két remit követően azonban Topalov kettős győzelemmel magához ragadta a vezetést. A sakkozás 14. világbajnoka remek sportemberi tulajdonságokat csillogtatott meg, kiegyenlített, és az izgalmas tie-break során jobban koncentrált, megérdemelt győzelmet aratott.

Veszelin Topalov (balra) és Vlagyimir Kramnyik. Viharos címegyesítő meccset vívtak egymással Forrás: Sputnik/Bembinov Mergen

Garri Kaszparov igen éles kritikákat fogalmazott meg.

Úgy ítélte meg, hogy a Kalmükiában történtek azt jelentik, hogy a professzionalizmus teljesen eltűnt a sakkból. Bírálta a FIDE elnökét, Kirszan Iljumzsinovot, hogy a címegyesítő mérkőzésre nem talált más helyszínt, illetve a FIDE-vel egyetlen komoly szponzor sem kíván együttműködni. Kaszparov élesen kritizálta Iljumzsinovot a zsűri összetétele miatt, s ebben egyetértett Anatolij Karpovval.

Az exvilágbajnok nem kímélte Kramnyikot sem, aki nem adott módot számára a visszavágóra a 2000-ben elszenvedett vereségéért.

Elkeseredettségének adott hangot, hogy a Nemzetközi Sakkszövetség vezérkara és a vezető nagymesterek az utóbbi időben bántóan kevés intellektust mutattak. Ennek fizetik meg az árát, kicsinyességük és illetéktelenségük lett a témája az újságoknak szerte a világon.

jegyezte meg az orosz exvilágbajnok.

Vlagyimir Kramnyik és Garri Kaszparov Forrás: Sputnik/Fedorenko Vladimir

Vlagyimir Kramnyik 2006. december 30-án házasodott össze Marie-Laure Germon francia újságíróval. 2008-ban született Daria nevű lányuk és 2013-ban fiuk, Vadim. Kezdetben Párizsban éltek, 2014-től Genfben van az otthonuk. Kétszer kapta meg az Oscar-díjat, a két sikerrel megvívott világbajnoki döntőjének évében.

Vereség Mexikóban

Vlagyimir Kramnyik hosszas tárgyalások után elindult a mexikói vb-n, elfogadta azt a privilégiumot, amit ajánlottak számára. A szabályzatban az szerepelt, ha Kramnyik végez az első helyen, akkor Veszelin Topalovval vívott volna „visszavágó" meccset. Kramnyik holtversenyben második volt az izraeli Borisz Gelfanddal, de megkapta a jogot, hogy megmérkőzhet a győztessel, így jött létre Viswanathan Ananddal a döntője.

Csalódással élte meg, hogy elvesztette világbajnoki címét, de már az első interjúban kifejtette véleményét, hogy Anandot csak akkor tekinti igazi világelsőnek, ha legyőzi őt a visszavágó páros mérkőzésen.

Vereség Bonnban

Egy évvel trónfosztása után Kramnyik alulmaradt a bonni párharcban is, Viswanathan Anand 6,5-4,5-ös győzelemmel megőrizte koronáját. Anand sikere teljesen megérdemelt volt. Jobban térképezte fel ellenfele gyenge pontjait. A partik többségében rákényszerítette akaratát kihívójára. Két sötéttel elért győzelme sorsdöntőnek bizonyult. Stratégiája tökéletesen bevált, olyan állásokat vállalt, ahol a finom pozíciós játék nagymestere eltévedhetett a bonyodalmakban.

A nagy harcos nem adta fel. Saját bevallása szerint is „őrültként" rengeteget, mintegy hat hónapot készült 2011-ben a világbajnokjelölti páros mérkőzésekre.

– mondta a New In Chess-nek adott interjújában.

Úgy gondolom, hogy a régi metódus, egyes pozíciók túlzott mélységekig történő elemzése már nem fontos. Megőrizni az energiát, a sakkéhséget napjainkban jóval fontosabb" – értékelte kazanyi balsikeres szereplését.

Dráma Londonban Magnus Carlsen ellen

2013-ban Londonban drámai utolsó fordulóval fejeződött be a világbajnokjelölti döntő, amelyet végül több győzelmének köszönhetően Magnus Carlsen nyert meg, s lett a világbajnok Viswanathan Anand kihívója. A befejező játéknapon Carlsen és Kramnyik is vereséget szenvedett. Az első félidőben csak hét döntetlent ért el, de a második körben fokozatosan dolgozta le hátrányát. Levon Aronjan legyőzésével Kramnyik átvette a vezetést, majd a befejező játéknap előtt Carlsennel holtversenyben állt az élen.

Kramnyik egy tragikus tie-break szabály miatt vesztett, amely sokakat jobban emlékeztetett a szerencsejátékra, a győzelmek száma döntött.

Vlagyimir Kramnyik és Magnus Carlsen felejthetetlen összecsapása Forrás: --

Vlagyimir Kramnyik nem mondott le a világbajnoki cím visszaszerzésének esélyéről.

Mindenki kiteregette az összes kártyáját, motiváltak voltak... És emellett meg tudtam mutatni, hogy megnyerhettem volna versenyt, első lehettem volna. Van még tartalékom, pontosan tudom, hogy bizonyos dolgokat jobban is csinálhatok..." – értékelte a londoni történéseket.

Tromsø-i diadal a Világkupán

A 38 éves Vlagyimir Kramnyik győzelmével ért véget a norvégiai Tromsøben az V. Világkupa. Honfitársával, a 23 esztendős Dmitrij Andrejkinnel vívta a döntőt, 2,5–1,5-re megnyerte a párharcot.

Ez a cím még hiányzott a 2000-2007 között világbajnok, háromszoros olimpiai bajnok, Grand Slam-győztes, oly sok szuperverseny első helyezettjének a gyűjteményéből.

Győztesként lett ismét világbajnokjelölt, s ezzel a 23 éves Szergej Karjakin számára biztosította a részvételi jogot a világbajnokjelölti versenyen.

A vb-jelölti döntőben Hanti-Manszijszkban meglepetésre Kramnyik három partit is vesztett, a győztes Viswanathan Anandtól másfél ponttal elmaradva ötven százalékkal, holtversenyben harmadikként végzett. A balsiker mély nyomott hagyott a jobb eredmény elérésen bízó exvilágbajnokban. A 2016-os év sem hozta meg az oly régen várt tornagyőzelmet. A bakui sakkolimpián átengedte az első táblát Szergej Karjakinnak, nagy elánnal játszott a másodikon, 8-ból 6,5 pontot ért el, de a csapat csak a harmadik helyet szerezte meg.

Vlagyimir Kramnyik, a legendás sakkozó Forrás: IVANMUDROV.COM/Nick Dunaevsky

Tavaly szabadkártyával játszhatott a berlini világbajnokjelölti döntőben.

Nem sikerült történelmet írnia, hiába nyert oly zseniális partit Levon Aronjan ellen, s többször is kést szorított Fabiano Caruana torkára, holtversenyben ötödik lett.

Batumiban a sakkolimpián taktikai okokból a harmadik táblán játszott, fatális hibákkal vesztett a lengyelekkel vívott meccsen, sokan látták nem kis megdöbbenéssel, hogy oly gyakran látogatta a dohányosoknak kijelölt termet. Saját tábláján ezüstérmesként láthatóan nem volt boldog. Wijk aan Zee-i utolsó helye tett pontot karrierje végére.

Vlagyimir Kramnyik legmagasabb Élő-pontszáma 2817 volt,

ezt a 2016. októberi listán érte el. Visszavonulásakor a 14. helyezettként jegyezték 2753 ponttal. Kramnyik stílusát joggal nevezzük univerzálisnak, képes volt viharos támadásokra, remek stratégiai teljesítményekre, művészi végjátékokra.

Kramnyik kiemelkedő sikerei

Tízszer győzött a dortmundi tornán (1995, 1996, 1997, 1998, 2000, 2001, 2006, 2007, 2009, 2011)
További első helyezései:
1994 PCA Intel Grand Prix (rapid)
1995 Horgen, Belgrád
1996 Monaco rapid, Dos Hermanas
1997 Dos Hermanas, Tilburg
1998 Wijk aan Zee, Monaco (rapid)
1999 Monaco (rapid)
2000 Linares
2001 Monaco (rapid)
2004 Linares
2007 Monaco (rapid)
2007 Moszkva Tal-emlékverseny
2009 Zürich (rapid)
2009 Moszkva Tal-emlékverseny
2010 Grand Slam-döntő
2011 Unive Hoogoven, London
2013 London világbajnokjelölti döntő hv. I., Világkupa
2014 London

A nagy klasszikus londoni játszma

Vlagyimir Kramnyik és Garri Kaszparov negyvenkilenc klasszikus játszmában mérte össze erejét. A sakkozás 14. világbajnoka a tizenharmadikkal szemben negyven döntetlen mellett 5-4-re vezet. Először szuperversenyen 1993-ban, Linaresben játszottak együtt, Kramnyik egy év múlva le is győzte mentorát. A legfontosabb győzelmét a londoni Braingames világbajnoki döntő második játszmájában aratta. Ezt elevenítjük most fel.

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2770) – Garri Kaszparov (orosz, 2849), Grünfeld-védelem [D85]. Világbajnoki döntő, 2. játszma. 2000. október 10. London.

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 d5 4.cxd5 Hxd5 5.e4 Hxc3 6.bxc3 Fg7 7.Hf3 c5 8.Fe3 Va5 9.Vd2 Fg4 10.Bb1 a6 11.Bxb7!

Vlagyimir Kramnyik újítása, pontos elemzés után leütötte a felkínált gyalogot, a bástya a hetedik soron fontos szerephez jutott. A d4 centrumgyalog elleni sötét akció nem hozta meg a kívánt eredményt. 11.Bb3 b5 12.d5 Fxf3 13.gxf3 c4 14.Bb4 Va3 15.Fd4 Fxd4 16.Vxd4 0-0 fordult elő korábban.

11...Fxf3 12.gxf3 Hc6 13.Fc4! 0-0 14.0-0 cxd4 15.cxd4 Fxd4

Világosra előnyös a 15...Vxd2 16.Fxd2 Hxd4 17.Kg2 e6 18.Bc1 változat.

16.Fd5 Fc3?! A futó hiányozna a védőállásból a [16...Fxe3? 17.Vxe3 Bac8 18.Bc1 Hb4 19.Bxc8 Bxc8 20.Vd2 e6 21.Fxe6! fxe6 22.Vh6 Bc7 23.Bb8+ folytatásban. Jobb volt a 16...Vxd2 17.Fxd2 He5 18.Fh6!? e6! 19.Fxf8 exd5 20.Fh6 Hxf3+ 21.Kg2 dxe4 22.Bfb1 Fe5 folytatás.

17.Vc1! Hd4

Kaszparovot cserben hagyta a veszélyérzete. 17...Bac8 18.Fb6 Vb4 19.a3 Vb2 20.Vxb2 Fxb2 21.a4 Fa3 22.Ba1 Fd6 jobb volt.

18.Fxd4 Fxd4 19.Bxe7 Ba7 20.Bxa7 Fxa7

Forrás: Origo

21.f4! Vd8 22.Vc3 Fb8

Kramnyik szívesen játszotta volna a végjátékot a 22...Vh4 23.Vg3 Vxg3+ 24.hxg3 Bb8 25.Fb3 Bd8 26.e5 Bd2 27.Kg2 Kg7 28.Bc1 Bxf2+ (28...Fxf2 29.Kf3) 29.Kh3 folytatásban.

23.Vf3! Vh4 24.e5 g5 25.Be1! Vxf4 26.Vxf4 gxf4

Forrás: Origo

27.e6 fxe6 28.Bxe6 Kg7 29.Bxa6 Bf5 30.Fe4 Be5 31.f3 Be7 32.a4! Ba7 33.Bb6 Fe5 34.Bb4 Bd7?! 35.Kg2 Bd2+ 36.Kh3 h5

Forrás: Origo

37.Bb5 Kf6 38.a5 Ba2 39.Bb6+ Ke7?

Vesztőlépés. Megnehezítette volna a kihívó nyerését a 39...Kg7 40.a6 Fd4 41.Bg6+ Kf8 42.Fb7! Ba5 43.Bd6 Fg1 44.Bd1! Fe3 45.Bd5 Bxd5 46.Fxd5 Kg7 47.Kg2 Kf6 48.h4 folytatás.

40.Fd5! és sötét feladta.

Verőci Zsuzsa sorozatának korábbi részeit itt olvashatja el: Ajechin, Tal, Fischer, Karpov, Kaszparov