Vágólapra másolva!
Bemutatjuk a Real Madrid legnagyobb ígéreteit, akik a 2019-20-as szezonban kölcsönben, Európa-szerte gyűjtik a játékperceket. Tizenegy játékos, akik a következő idényben - néhányan BL-rutinnal felvértezve - térhetnek vissza Madridba. Azt is elmondjuk, miért jutott számukra ez a sors és miért nem futballvakok dolgoznak a spanyol fővárosban.

Andrij Lunyin

A 20 éves ukrán a 2019-es U20-as világbajnokság legjobb kapusa volt. Csapata, az ukrán válogatott nélküle nem nyerte volna meg a világbajnokságot, ugyanis hét mérkőzésen csak négy gólt kapott. A 2018-19-es szezonban a Leganésnál volt kölcsönben, az U20-as vb-t követően a Real Valladolid csapatához került. Lunin dolgai nem alakultak jól Valladolidban, ugyanis eddig mind a nyolc spanyol bajnokin riválisa, Jordi Masip védett.

Andrij Lunyin generációja legtehetségesebb kapusa Forrás: AFP/Alik Keplicz

Achraf Hakimi

Második szezonját kezdte Dortmundban, és már kirobbanthatatlan a Bundesliga egyik legjobb csapatából. Csapata legutóbbi két mérkőzésén egyaránt főszereplő volt. Előbb a Slavia Praha elleni BL-mérkőzésen duplázott, majd a szombati Freiburg elleni bajnokin ő szerezte csapata második gólját. Tette ezt jobbhátvédként. Fiatal kora ellenére a 2018-as világbajnokágon már stabil tagja volt a marokkói válogatottnak.

Jesús Vallejo

Zaragoza és Frankfurt után ezúttal a Premier League-ben legutóbb a Manchester Cityt legyőző Wolverhampton csapatában játszik. 2015-ben az U19-es, 2019-ben pedig az U21-es spanyol válogatott csapatkapitánya volt. Bár Zidane a 2018-19-es szezonban néhányszor megadta neki a lehetőséget a Real Madrid felnőtt csapatában, mégis a kölcsönadás mellett döntöttek.

Javi Sánchez

A 20 éves középső védő - Lunyinhoz hasonlóan - szintén a Real Valladolidhoz került erre a szezonra, ám a brazil Ronaldo tulajdonában lévő csapatban ő sem tudott eddig pályára lépni.

Sergio Reguilón Sevillában játszik kölcsönben Forrás: AFP/Josep Lago

Sergio Reguilón

Amíg Santiago Solari volt a Real Madrid edzője a 2018-19-es szezon közepén, átmenetileg kiszorította Marcelót a kezdőből. Amint Solarit menesztették, és visszajött Zidane a kispadra, a francia edző visszatért a brazil balhátvédhez. A nyáron Marcelo maradt, és érkezett Ferland Mendy is, így Reguilón részéről logikus lépés volt az ideiglenes távozás. A Sevillában rögtön első mérkőzésén gólt lőtt az Espanyol otthonában, azóta is stabil kezdő Julen Lopeteguinél.

Dani Ceballos

Angliában ódákat zengnek róla, Spanyolországban Zidane-on kívül senki sem tudja, miért kellett kölcsönadni az Arsenalnak. A védekező középpályás Unai Emery csapatának mind a nyolc Premier League-mérkőzésén pályára lépett, abból ötször kezdőként. Gólja még nincs, de két gólpasszt már kiosztott a 23 éves spanyol. Vallejóhoz hasonlóan ő is U19-es és U21-es Európa-bajnok.

Martin Ödegaard visszatalált a jó útra Forrás: NurPhoto/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

Martin Ödegaard

Alig 16 évesen a Real Madrid három millió eurót adott érte a norvég Strömsgodsetnek érte. Ekkorra már - 15 évesen és 253 naposan - túl volt bemutatkozásán a norvég felnőttválogatottban. Egy mérkőzésen kapott lehetőséget a Real felnőtt csapatában, majd a nem megfelelő hozzáállása miatt a Castillából is távoznia kellett. Ödegaardnak még éppen időben jött ez a pofon, az előző két szezont Hollandiában töltötte. A nyáron visszatért Spanyolországba, és eddig két gól és két gólpassz a mérlege a Real Sociedadban.

Kubo Takefusa

A 18 éves japán játékos a Mallorcánál szerepel kölcsönben, és már be is mutatkozott a spanyol bajnokságban. Eddig kétszer a kezdőben kapott helyet, négyszer pedig csereként szállt be. 2019-ben már a japán válogatottban is bemutatkozhatott.

Kubo Takefusa sebessége már 18 évesen is félelmetes Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Keita Iijima

Óscar Rodríguez

Második szezonját kezdte meg a 21 éves támadó középpályás a délnyugat-madridi kiscsapatban. A spanyol bajnokság utolsó helyén álló Leganés nélkülözhetetlen tagja, ugyanis ha ő nem lenne, akkor a Leganés pont nélkül állna a bajnokságban. Mindkét eddigi döntetlenje alkalmával Rodríguez szerezte csapata egyenlítő gólját előbb a Valencia, majd az Athletic Bilbao ellen.

Dani Gómez

A 21 éves csatár az egyetlen, aki nem első osztályú csapat tagja. A Tenerife a spanyol másodosztály 16. helyén áll, de csak öt pont választja el az osztályozót érő 6. helytől. Gómeznek eddig egytelen gólja van a szezonban.

Borja Mayoral

A 2016-17-es szezont a Wolfsburgnál töltötte, majd egy évet a Real kispadján, végül 2018 nyarán került a Levantéhoz. A 22 éves U19-es és U21-es Európa-bajnok támadó szezonbeli egyetlen gólját pont a Real Madridnak lőtte szeptember 14-én.

Nem futballvakság, tudatos építkezés

2018 nyarán új fejezet kezdődött a Real Madrid történetében. Távozott a 2013-18 közötti sikerkorszak két legmeghatározóbb személye, Cristiano Ronaldo és Zinadine Zidane. Florentino Pérez egyetlen "galaktikust" sem igazolt Ronaldo helyére, a kispadon pedig előbb Julen Lopetegui, majd Santiago Solari bukott bele az elnök tétlenségébe. Pérez végső kétésgeesésében a kispadra Zidane-t hívta vissza,

akinek egyben szabad kezet is adott minden tekintetben, többek között játékosvásárlásban.

Zidane 300 millió euró értékben szerződtetett olyan játékosokat, akikkel már a közeljövő problémái is megoldhatók. Ha pedig ezek a játékosok csődöt mondanak, még mindig ott van az általunk csak "C" csapatnak hívott fiatal kölcsönjátékosok sora, akik a stabil játéklehetőség reményében szerződtek egy-két évre kölcsönbe. Tehát egyáltalán nem futballvakság, hanem tudatos építkezés mindaz, amit a Real csinál. Az már más kérdés, hogy a BL-ben eddig két meccsből egy pontot szedtek össze. A spanyol bajnokságban viszont listavezetők.