Vágólapra másolva!
Szerdán délelőtt a Szolnokon zajló kajak-kenu országos bajnokságon 11 számban avattak bajnokot. A verseny utolsó napján megtörtént az, amire eddig nem volt példa: a korábbi hat versenyszámából hatot megnyerő olimpia bajnok Csipes Tamarát kétszer is legyőzték az idei ob-n.

A szerda reggeli program 200 és 1000 méteres előfutamokkal indult, majd délelőtt 10 órakor került sor az első döntőre. Az olimpiai K-1 200 méteres versenyszámot a kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok Tótka Sándor nyerte. Az Újpesti Torna Egylet kajakosa fél másodperccel előzte meg a szegedi Kuli Istvánt és a Fémalk Bomba AVSE versenyzőjét, Apagyi Leventét.

Tótka Sándor magabiztos győzelmet aratott Fotó: Csudai Sándor - Origo

A férfi C-1 200 méteres versenyszámban papírforma eredmény született, három válogatott versenyző végzett az első három helyen. Az aranyérmet a vb-ezüstérmes Hajdu Jonatán nyerte, második helyen Korisánszky Dávid végzett, a bronzot pedig Hajdu párostársa, Fekete Ádám szerezte meg.

Ezt követően olyan történt az ob-n, amire az elmúlt két napban még nem volt példa: Csipes Tamara nem nyert aranyérmet a futamában. Az olimpiai bajnok kajakos kedden azt mondta, hogy úgy érzi, a szerdai nem az ő napja lesz, mert olyan versenyszámokban is rajthoz áll, amelyek lutrik.

Csipes Tamara először nem nyert döntőt az ob-n Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az országos bajnokságon eddig hat számban elinduló és hat aranyérmet nyerő Csipes a negyedik helyen végzett a női K-1 200 méteres olimpiai versenyszámban, első pedig a 21 éves Lucz Anna lett, aki a tavalyi szegedi világbajnokságon bronzérmet nyert párosban Kiss Blanákval, aki ezúttal a harmadik helyen ért célba. A győztes újpesti kajakos közel fél másodpercet vert rá a vb-győztes Gazsó Dorkára, aki a második helyen végzett a futamban.

„Nem számítottam a győzelemre, csak próbáltam kihozni magamból a maximumot. Megpróbáltam egy jó pályát menni, és most így sikerült

– mondta a 21 éves versenyző, aki a következő szezonban komoly hangsúlyt fektet majd erre az olimpia versenyszámra. – A nővérem (a kétszeres Európa-bajnok Lucz Dóra – a szerk.), Kozák Danuta és Csipes Tamara is elég erős kétszázas, úgyhogy komoly ellenfeleim vannak, ami nagy motiváció a jövőre nézve" – tette hozzá az újpesti kajakos.

Gazsó Dorka, Lucz Anna és Kiss Blanka Fotó: Csudai Sándor - Origo

A negyedik szerdai döntőben a női kenus szakág két legjobbja, Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső csapott össze. A 200 méteres futamban utóbbi kapta el jobban a rajtot, végül 17 századdal végzett a párostársa előtt, akivel a tavalyi nyári szegedi világbajnokságon ezüstérmet nyert C-2 500 méteren és C-2 200 méteren is.

„Úgy éreztem, nagyon jól kijöttem a rajtból, de Kincső meglógott és már nem tudtam befogni. A keddi futamok sokat kivettek belőlem, kicsit fáradtan jöttem le a pályára. Tanulságos volt ez a kétszáz méter. Van még mit javulnom – mondta az Origónak Balla Virág, aki elárulta, hogy egyáltalán nem furcsa a társa ellen versenyezni, mert az edzéseken már megszokta, hogy többnyire egymás mellett mennek, és most is egymás mellett melegítettek. – Azért nyertem, mert nagyon jól elkaptam a rajtot, és ezt az előnyt tudtam tartani.

– mondta Devecseriné Takács Kincső, aki egy órával később már C-2 200 méteren döntőzött Balla Virág párjaként.

Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső és a bronzérmes Seres Fanni Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ezt követően a férfi C-2 200 méteres versenyszám döntőjében a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám páros győzött, majd a női mezőnyben a verhetetlen kenus páros, a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső egység aratott papírforma győzelmet.

„Így, hogy már volt túl voltunk az ötszázas futamon, a kétszáz az lelkileg könnyebb. Nagyon jó volt a futamunk, meg tudtuk csinálni, amit ez elején megbeszéltük. Jó volt a rajtunk, aztán végig uralni tudtuk a pályát – mondta az Origónak Devecseriné Takács Kincső.

Ezt már a bemelegítésnél sikerült összerakni, úgyhogy onnan már csak eveztünk" – tette hozzá Balla Virág.

Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső és Murphy, aki ellopta a show-t Fotó: Csudai Sándor - Origo

A délelőtti döntők újabb szenzációját az újpesti kajakos lányok okozták a Séra Miklós emlékversenyen. A 200 méter egyesben aranyérmes Lucz Anna és a bronzérmes Kiss Blanka párosa 39 századdal volt jobb a Csipes Tamara, Medveczky Erika kettősnél, így az olimpiai bajnok Csipes második futamát is elvesztette Szolnokon, és biztossá vált, hogy nem döntheti meg Takács Tamara 2017-ben felállított kilenc aranyérmes rekordját.

"Nem az volt a célunk, hogy keresztbehúzzuk Tami terveit,

de nagyon örülünk a győzelemnek. Kíváncsi voltam, hogy mire elég a teljesítményem egy ilyen teljesítmény után. Nagyon örültem a győzelemnek egyesben, és annak is, hogy Blankának meglett a dobogó – mondta az Origónak Lucz Anna, aki az egyesben nyert aranyérme után azonnal Kiss Blanka nyakába vetette magát.

Lucz Anna és az édesanyja öröme Fotó: Csudai Sándor - Origo

Én csak Anna győzelmének örültem, mert nem tudtam, hogy harmadik lettem, a célfotó után derült ki – folytatta Kiss Blanka.

Szeretnénk a világkupán is jól teljesíteni, aztán jövőre pedig megcélozzuk az olimpiát. Távoli célként ez eddig is ott lebegetett előttem. Mindenképpen szeretnék kijutni jövőre vagy azután, de nincs rajtam teher – folytatta Lucz Anna, akinek komoly konkurenciája van 200 méteren, hiszen Kozák Danutának is ez az egyik száma, tavaly pedig a tesvére, Lucz Dóra indult K-1 200 méteren a szegedi világbajnokságon.

– tette hozzá az Újpesti TE kajakosa.

Medveczky Erika és Csipes Tamara az aranyérmes párossal Fotó: Csudai Sándor - Origo

A C-4 200 méteres vegyes döntőjében a Hajdu Jonatán Dániel, Slihoczki Ádám, Pető Ákos Zsolt, Kovács Máté négyes győzött. Az futamban elindult a Kaszás Klaudia Kata, Molnár Rebeka, Serban Andrada, Mile Sára alkotta négyes is, akiket pályaelhagymás miatt kizártak.

Ezt követően a férfi K-2 200 méteres döntőjében a kétszeres világbajnok Balaska Márk és társa, Csizmadia Kolos végzett az élen 12 századdal megelőzve a Birkás Balázs, Nádas Bence duót. Érdekesség, hogy a 2017-ben és 2018-ban K-2 200 méteren világbajnokságot nyerő Balaskának mindkét alkalommal az a Birkás volt a párja, aki ellen most diadalmaskodott.

Csizmadia Kolos és Balaska Márk párosa Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ez után a verhetetlen, Hagymási Réka, Csipes Tamara, Medveczky Erika és Pupp Noémi alkotta női kajaknégyes szállt vízre, és magabiztos, közel egy másodperces előnnyel nyerte a futamát, így Csipes Tamarának meglett a hetedik aranyérme az idei ob-n – Medveczky Erika pedig ötnél jár.

Az utolsó délelőtti döntőben az olimpiára készülő férfi kajaknégyes, vagyis a Kuli István, Nádás Bence, Molnár Péter, Tótka Sándor alkotta egység diadalmaskodott 200 méteren. A futamon elindult a Séra Miklós emléknégyes is, amelynek hajójában Horváth Gábor olimpiai bajnok, a Honvéd kajak-kenu szakosztály vezetője, Boros Gergely, az MKKSZ szakmai igazgatója, Sík Márton, az NKM Szegedi Vízisport SE szakmai vezetője, valamint a magyar bajnok férfi négyes edzője, Hüvös Viktor ült be. Ez a négyes meglepetésre a hatodik helyen futott be.

Szerdán délután az 200, az 1000 és az 5000 méteres döntőkkel zárul a szolnoki ob.

A szerda délelőtti dobogósok:
férfiak:
K-1 200 m:
1. Tótka Sándor (UTE) 34.003 mp
2. Kuli István (NKM Szegedi VSE) 34.543
3. Apagyi Levente (Fémalk Bomba AVSE) 34.643

K-2 200 m:
1. Balaska Márk, Csizmadia Kolos (Budapesti Honvéd SE, Fémalk Bomba AVSE) 31.906
2. Nádas Bence, Birkás Balázs (NKM Szegedi VSE) 32.026
3. Apagyi, Nikodém Patrik (Fémalk Bomba AVSE) 32.456

K-4 200 m:
1. Kuli, Nádas, Molnár Péter, Tótka (NKM Szegedi VSE, Budapesti Honvéd SE, UTE) 28.861
2. Balaska, Apagyi, Csizmadia, Dávid Zoltán (Budapesti Honvéd SE, Fémalk Bomba AVSE) 30.756
3. Kirkov Valentin, Keresztes Kristóf, Tomori Gergely, Kovács Márk (FTC Rekontir Kajak-Kenu, DELTA Szabadidő) 30.921

C-1 200 m:
1. Hajdu Jonatán (Dunaferr) 39.735
2. Korisánszky Dávid (Budapesti Honvéd SE) 40.705
3. Fekete Ádám (UTE) 41.015

C-2 200 m:
1. Hajdu, Fekete Ádám 37.336
2. Takács Mihály, Szőke Attila (Graboplast Győri VSE, UTE) 37.701
3. Balla Levente, Hajnal Jenő (Graboplast Győri VSE) 39.771

C-4 200 m:
1. Hajdu, Slihoczki Ádám, Pető Ákos, Kovács Máté (Dunaferr) 35.504
2. Besenyei Ádám, Hodován Dávid, Koleszár Zoltán, Kollár Kristóf (Merkapt-Mekler László SE, Atomerőmű SE) 36.244
3. Fekete, Korisánszky, Török Aurél, Szőke (UTE, Budapesti Honvéd SE) 36.344

nők:
K-1 200 m:
1. Lucz Anna (UTE) 40.001
2. Gazsó Alida Dóra (KSI SE) 40.481
3. Kiss Blanka (UTE) 40.491

K-2 200 m:
1. Lucz A., Kiss 36.694
2. Csipes Tamara, Medveczky Erika (Budapesti Honvéd SE) 37.084
3. Katrinecz Rita, Csikós Zsóka (Szolnoki Kajak-Kenu Klub) 38.179

K-4 200 m:
1. Hagymási Réka, Csipes, Medveczky, Pupp Noémi (Budapesti Honvéd SE, Atomerőmű SE) 35.527
2. Sólyom Dóra, Simon Rebeka, Katrinecz, Csikós (Vasas, Merkapt-Mekler László SE,
Szolnoki Kajak-Kenu Klub) 35.617
3. Gazsó, Biben Karina Klaudia, Bakó Olga, Szendy Lilla Katalin (KSI SE) 36.622

C-1 200 m:
1. Devecseriné Takács Kincső (Graboplast Győri VSE) 46.506
2. Balla Virág (Graboplast Győri VSE) 46.676
3. Seres Fanni Barbara (UTE) 48.851

C-2 200 m:
1. Balla, Devecseriné Takács 44.475
2. Bragato Giada, Kisbán Zsófia (Tiszaújvárosi KKSE, Lágymányosi Spari Vízisport)45.750
3. Horányi Dóra, Lakatos Zsanett (UTE) 46.380

Az újpesti kajakos lányok meghódítottak Szolnokot - képek

Az országos kajak-kenu bajnokság utolsó napjának legjobb képei.