Kirúgta a Hertha Petry Zsoltot, miután arról beszélt, hogy konzervatív

Training prelude Hertha BSC Sports soccer Bundesliga Hertha Workout Coaches
03 January 2019, Berlin: Zsolt Petry, goalkeeper trainer, at the training start of the Hertha BSC team. Photo: Britta Pedersen/dpa-Zentralbild/dpa
Vágólapra másolva!
A Bundesligában szereplő Hertha Berlin kirúgta kedden magyar kapusedzőjét, Petry Zsoltot, mert elmondta véleményét a Bundesligában indított "szivárványkampánnyal", Gulácsi Péter erről szóló nyilatkozatával és a migrációs válsággal kapcsolatban. A Hertha szerint ezt nem tehette volna meg, mert a klub hivatalos véleménye más.

A klub által kiadott közlemény az 54 éves szakember menesztését a Magyar Nemzetben megjelent interjúval indokolja, ami a Hertha beleegyezése nélkül készült.

Mint írják, a Hertha korábban aláírta a Sokszínűségi Chartát, Petry nyilatkozata pedig szembemegy "a klub által vállalt és vallott értékekkel".

"Petry Zsolt munkáját mindig elismertük a Herthánál töltött évek során. Tapasztalt, nyitott, toleráns és segítőkész embert ismertünk meg a személyében, aki soha nem nyilvánult meg homofób vagy idegengyűlölő módon" – állnak a közleményben a klub igazgatójának, Carsten Schmidtnek a szavai, aki azt írja, hogy a magyar lapban a klub beleegyezése nélkül jelentek meg Petry szavai, amelyek nem egyeztethetőek össze a Hertha értékrendjével.

"Szeretném leszögezni, hogy sem homofób, sem idegengyűlölő nem vagyok – olvashatóak ugyanitt Petry Zsolt szavai. – Nagyon sajnálom, amit a bevándorláspolitikáról mondtam, egyúttal szeretnék bocsánatot kérni valamennyi bevándorlótól, akit megbántottam. Nagyon szerettem a Herthánál dolgozni, és tiszteletben tartom a klub döntését. Mindenkinek sok sikert kívánok a klubnál a jövőben!" – mondta a korábbi magyar válogatott szakember.

Petry Zsolt eltávolítása azért megdöbbentő, mert nyilatkozatában egyáltalán nem bírálta Gulácsi Pétert a véleményéért, sőt, azt mondta, joga van a véleményéhez. Mindössze annyit mondott: az ő helyében nem beszélne olyan dolgokról, amik megosztják a szurkolókat. Petry szavai: