Vágólapra másolva!
Nem tud annyi fiatal magyar kézilabdázó kiöregedni, hogy ne legyen tele velük a legnagyobb tehetségeket összegyűjtő 15-ös listánk. Sőt, a tavalyi esztendővel szemben ezúttal nem öt, hanem hat hazai játékosnak is helyet adtunk rajta. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindannyiuktól azt kell várni, hogy tutira ők lesznek a világ legjobbjai, csak azt szeretnénk jelezni, hogy továbbra is félelmetes potenciál van a magyar női kézilabdában.

A legtehetségesebb 22 éven aluliak listáján az 1999. május 10. után született játékosok közül válogattunk. A tavalyihoz képest csupán öt helyen változott a felsorolás, közülük Háfra Noémi, Klujber Katrin, Jaroszlava Frolova és Henny Reistad már „túl öregnek" bizonyulnak, hogy bekerüljenek, Valeria Maszlova pedig egy rosszul elsülő klubváltás miatt került ki a körből.

Mivel 2019 nyara óta nem rendeztek utánpótlás-világeseményeket, így jó néhány játékoshoz már csak a klubjában mutatott fejlődése miatt is ragaszkodtunk. A magyar válogatottak korábban letarolták ezeket a tornákat, így adja magát, hogy továbbra is a mieink legyenek „túlsúlyban", akik közül mindannyian bizonyítottak már a továbbra is a világ egyik legjobb bajnokságának számító NB I-ben is.

Az NB I mellett a dán bajnokság nevezhető a világ legerősebb nemzeti versenysorozatának, nem véletlen, hogy ebből a ligából is felkerült jó néhány tehetség. Az irányító poszt továbbra is meghatározó, de a három beálló, aki bekerült a 15 fiatal közé, szintén páratlan tehetségnek mondhatja magát.

15) Nikita van der Vliet

Hollandia, beálló, 21 éves, Nyköbing (tavalyi helyezés: 12.)
Mivel a világbajnoki címvédő országában nincsen profi bajnokság – ez még inkább felértékeli a Japánban elért eredményt -, ezért a holland tehetségeknek nincs más választásuk, mint nagyon fiatalon külföldre menniük. A játékstílusuk leginkább a dán bajnoksághoz passzol, ezért a legutóbbi U18-as világbajnokság gólkirálynője is itt talált magának csapatot.

Nikita van der Vliet számos holland honfitársához hasonlóan Dániában fejlődik hétről hétre Forrás: Twitter

Nincs rossz szezonja a fiatal hollandnak, 14-gyel több gólt lőtt a bajnokságban, mint poszttársa, a rutinos Johanna Forsberg – 84-et. A decemberi Európa-bajnokságon Emmanuel Mayonnaide még nem igazán számolt vele, de hosszú távon ő lehet a megoldás beállóban az egyik legújabb „sztárválogatott" szinten tartásában.

14) Song Hye-Soo

Dél-Korea, irányító, 21 éves, Incheon (10.)
Song az összes ázsiaiakra jellemző jó tulajdonságot magáénak tudhatja: félelmetesen gyorsan cselez, fürgén mozog, az irányváltásai lekövethetetlenek. Magyarul Oh Seong-Ok tökéletes reinkarnációja. Nagyon kell a sportágnak egy jó dél-koreai csapat, hogy ne legyen ennyire Európa-központú. Erre hosszú idő után ismét láthatunk egy kis reményt.

A 2018-as U20-as világbajnokság legértékesebb játékosa – nagy meglepetésre – nem kapott lehetőséget a legendás Kang Jae-Won szövetségi kapitánytól a 2019-es vébén. Annak ellenére sem, hogy az 1989-ben a világ legjobb férfi játékosának megválasztott szakember 2017-ben, alig 17 évesen már bizalmat szavazott neki.

Gyanítjuk, ezen a nyáron már semmi sem menti meg őt a rivaldafénytől, előbb a tokiói olimpián bizonyíthat, majd az augusztus végi Ázsia-bajnokságon hívhatja fel magára az európai klubok figyelmét.

13) Kuczora Csenge

Magyarország, irányító-átlövő, 21 éves, Váci NKSE (13.)
Kiváló testfelépítése és fantasztikus játékintelligenciája Nikola Karabaticot juttatja az eszünkbe. A Vasas-nevelésű játékos már túl van pár komoly sérülésen, ami miatt ki kellett hagynia a három évvel ezelőtti debreceni U20-as vébét. Kárpótlásul 2019-ben az ország másik végében, Győrben az aranyérem mellett megválasztották az U19-es Európa-bajnokság legjobb védőjének.

Kuczora Csengét az idei szezonban nem sokszor láthattuk sérülése miatt Forrás: Váci NKSE

Kuczora 2018-ban igazolt Vácra, és amikor nem a térdével bajlódik, akkor remek teljesítménnyel segíti csapatát. Szilágyi Zoltán tavaly október közepe és május eleje között egyáltalán nem számíthatott fiatal játékosára, a váciak mégis harcban állnak a dobogóért az NB I-ben. Talán Kuczora lesz az, akinek visszatérésével sikerül a harmadik helyet megszerezni.

12) Amelie Berger

Németország, jobbszélső, 21 éves, Bietigheim (14.)
A nemzetközi mezőny legtehetségesebb jobbszélsője már vébén, Eb-n és a BL-ben is megmutathatta magát. A mostani szezonban 32 gólt dobott a legrangosabb európai kupában, ahonnan a Győr ejtette ki őket a nyolcaddöntőben. Legeredményesebb meccse is ehhez a párharchoz kötődik, a visszavágón hatszor vette be a magyar sztárcsapat kapuját.

Amelie Berger előtt is nagy jövő állhat Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Firo Sportphoto/Weening / Orange

11) Pál Tamara

Magyarország, irányító, 20 éves, MTK Budapest (-)
A fiatal, mosolygós irányító már 16 évesen bemutatkozhatott az első osztályban, és rögtön az első, Budaörs elleni mérkőzésén két gólt dobott. Tette ezt a legjobb győri utánpótláskorú kézilabdázónak járó Görbicz Anita-ösztöndíj kétszeres nyerteseként. 2016 novemberében már BL-gólja is volt, a Rosztov-Don kapuját vette be.

Nem véletlenül tartják a legendás győri irányító utódjának, igaz, ez a kitüntetett figyelem a még mindig csak 24 éves Tóth Gabriellának korábban nem hozott szerencsét. Minden esetre az MTK-ban kölcsönben szerepelve Golovin Vlagyimir kezei alatt szépen fejlődik, és könnyen lehet, hogy az utóbbi évek legfiatalabb NB I-es gólkirálynője lesz. Nem kérdés, hogy Stine Oftedal után merre kell majd nézelődnie az ETO-nak.

Pál Tamara 20 évesen, több mint 150 gólt dobva vezeti az NB I góllövőlistáját Forrás: Pál Tamara, Instagram

10) Valentina Klemencic

Szlovénia, beálló, 19 éves, Krim Ljubljana (11.)
Listánk egyetlen 2002-es születésű játékosa már tavaly is szerepelt rangsorunkban, és azóta sem lett rosszabb játékos. Tavaly februárban, alig három nappal a 18. születésnapja után hatszor is betalált a Buducnost Podgorica kapujába a BL-ben, előtte pedig a szlovén válogatottban is megszerezte első vb-gólját, aminél az idei Eb-n háromszor többet dobott.

A következő szezonra megerősödő Krim Ljubljana egyik legnagyobb értéke lehet hosszú távon. A 2020-21-es idényben pedig olyan játékostól tanulhat majd, mint a posztján még mindig a világ egyik legjobbnak számító Dragana Cvijic, valamint olyan klasszisoktól kaphatja a bejátszásokat, mint amilyen Andrea Lekic vagy Tjasa Stanko.

9) Herczeg Lili

Magyarország, kapus, 20 éves, Mosonmagyaróvár (9.)
Igazából őt és az MTK-ban védő kortársát, Suba Sárát is kiválaszthattuk volna, de a tavalyi évhez hasonlóan maradtunk Herczegnél. A Gyurka János irányításával a szezon meglepetését produkálva a dobogóhoz is közel álló Mosonmagyaróvár vele és Szemerey Zsófival remek kapuspárost tudhat a magáénak. Ez egészen a nyárig fog tartani, mert Herczeg az újjáalakuló Siófokban folytatja pályafutását.

Egy – akkor – 18 éves kapustól ritkán látunk olyan fantasztikus teljesítményt, mint amilyet az U19-es Európa-bajnokság döntőjében bemutatott. A hollandok ellen 27-20-ra megnyert finálé során 48%-os teljesítménnyel védett, ami gyaníthatóan minden idők legjobb védési hatékonysága egy ifjúsági Eb-döntőben.

8) Emma Friis

Dánia, balszélső, 21 éves, Herning-Ikast (8.)
Listánk középső része egészen stabilnak mondható, a 7-10. helyig nem láttuk értelmét a változtatásnak. A legújabb skandináv szélsőklasszis válhat belőle, aki ugyanolyan félelemérzet nélkül viszi be a labdát még a legnehezebb helyzetekből is, mint a fiúknál a vele egyidős svéd Valter Chrintz. A gátlástalanság és a határtalan önbizalom talán a szélsőknél a legfontosabb a kézilabdában.

Aki alig 17 évesen hét gólt tud lőni egy BL-középdöntős mérkőzésen, arra könnyen mondhatjuk, hogy akár a világ legjobb játékosa is lehet belőle. Márpedig Friis 2017. február 26-án, az Esbjerg ellen pont ez tette. A 2016-os ifivébé, valamint a 2018-as juniorvébé all star tagsága alapján csak egyetlen balszélső képes felvenni vele a harcot.

Emma Friis lehet a következő skandináv szélső, akinek megmozdulásaitól tátva marad a szánk Forrás: Ritzau Scanpix

7) Kácsor Gréta

Magyarország, balátlövő, 21 éves, Váci NKSE (7.)
Nagyon kevés játékos képes alig 21 éves korára 435 gólt dobni a világ egyik legerősebb kézilabda-bajnokságában. Még kevesebben képesek 14 gólt szerezni egyetlen mérkőzésen egy nemzetközi kupameccsen. Kim Rasmussentől a 2019-es vébén még nem kapta meg a lehetőséget, de az Elek, Danyi kettőstől a 2020-as Eb-n már igen.

2018 nyarán az ifivébén ezüstérmet, a juniorvébén aranyérmet nyert a magyar válogatottal, 2019-ben pedig az U19-es Eb-arany mellett ő lett a torna legjobb balátlövője is. Háfra Noémivel félelmetes párost alkothatnak a jövő nemzeti csapatában. Szépen lassan pedig a Bajnokok Ligája-együttesek érdeklődését is felkeltheti – már ha eddig nem tette volna.

6) Dione Housheer

Hollandia, jobbátlövő, 21 éves, Nyköbing (-)
A vörös hajú lány a decemberi kontinenstornán a semmiből tűnt fel és nyújtott kiemelkedő teljesítményt egy olyan holland válogatottban, amelyik vb-címvédőként csak árnyéka volt önmagának. Ugyan tagja volt a világbajnok együttesnek is, de az első kiemelkedő teljesítményét pont a számukra kieséssel kecsegtető mieink elleni csoportmeccs második félidejében nyújtotta.

Housheer már harmadik szezonját futja a dán Nyköbingben, 101 góljával csapata egyik legeredményesebbje. Pontos, erős távoli lövései az ősztől már az Odense csapatának fognak segíteni. Két másik fiatal holland, Bo van Wetering és Kelly Vollebregt érkezésével a "leghollandabb" dán csapat lesz a vb-gólkirálynő Lois Abbinghot is a soraiban tudó együttes.

Ritka az olyan balkezes átlövő, mint amilyennek Dione Housheer számít már 21 évesen Forrás: Ritzau Scanpix via AFP/Henning Bagger/Henning Bagger

5) Larissa Nüsser

Hollandia, irányító, 21 éves, Köbenhavn HB (15.)
A fentebb említett játékosok honfitársaként Nüsser is a dán ligában lép pályára hétről hétre, aki a 2019-es felnőttvilágbajnok nemzeti csapatuk legfiatalabb aranyérmese volt. A koppenhágai irányító jó eséllyel pályázik a szezon legértékesebb játékosa címre, ugyanis 125 gólja mellett ő adta a legtöbb gólpasszt (134-et) az évadban. Ennek ellenére sem sikerült bejutniuk az elődöntőbe.

Mivel Estevana Polman sérüléssel bajlódott szinte az egész szezonban, ezért a 2020-as Eb-n a tehetségének megfelelő mennyiségű időt tölthetett a pályán. Ezzel még nem feltétlenül sikerült élnie, ennek ellenére ki merjük jelenteni, hogy kihagyhatatlan lesz a - listánkon három tehetséggel is szereplő - holland válogatottból hosszú távon.

Larissa Nüsser a világ egyik legerősebb bajnokságának számító dánban akár a szezon legértékesebb játékosa is lehet Forrás: AFP/Bo Amstrup

4) Márton Gréta

Magyarország, balszélső, 21 éves, FTC-Rail Cargo Hungária (-)
A mindig pozitív, mosolygós balszélső komoly lehetőség előtt áll a 2021-22-es szezonban: Schatzl Nadine távozásával az FTC-ben első számú balszélső válhat belőle annak ellenére is, hogy Hársfalvi Júlia sem tartozik az ügyetlenek közé. Ebben a szezonban a magyar tehetségek közül ő fejlődött a legtöbbet, és ezt nemcsak a Fradiban, de a válogatottban is bizonyította.

Márton formája alapján szinte biztos, hogy ott lesz a 14 fős olimpiai keretben, aminél nem kell majd nagyobb visszaigazolás arról, hogy jó úton jár. Ám addig még vár rá egy bajnoki hajrá a zöld-fehérekkel, amelyben, ha nem veszít pontot csapatával, akkor hatalmas meglepetésre megnyerik az NB I-et.

Márton Gréta szintet lépett a mostani szezonban Forrás: AFP/John Randeris/John Randeris Hansen

3) Vámos Petra

Magyarország, irányító, 20 éves, DVSC Schaeffler (-)
A debreceni klub az idei szezonban minden, csak nem stabil. A csapat tagjai a szezon elején elszenvedett váratlan vereségek miatt fizetésmegvonásban is részesültek, majd rutinos edzőjük, Köstner Vilmos mondott fel február végén egy győzelmet követően. Az egyetlen stabil dolog az idényben Vámos Petra remek teljesítménye volt.

Közvetlenül azután, hogy nem vitték ki őt az Eb-re, a 2020-as év utolsó előtti napján 13 gólt dobott a Siófok ellen, szebbnél szebb akciógólokkal fűszerezve. Gyorsan cselez, jól lő, kettes védőben is megállja a helyét. Vámos alig 14 nappal fiatalabb, mint Pál Tamara, vagyis ez a poszt látszik a leginkább megoldottnak a magyar válogatott háza táján a következő évtizedre.

2) Pauletta Foppa

Franciaország, beálló, 20 éves, Brest Bretagne (-)
Talán a legnagyobb hibánk volt a tavalyi listánk összeállításakor, hogy őt még nem vettük figyelembe. Azóta a francia válogatott és a Brest Bretagne első számú beállójává nőtte ki magát, ami mellett már nem mehetünk el szó nélkül. Ezt a szintet ugyanis 20 éves korára sikerült abszolválnia – ugyanennyiszer talált be az ellenfelek kapujába az Európa-bajnokságon is.

A norvégok elleni döntőben öt góljával ő volt csapata legeredményesebbje, de a győzelem nem jött össze nekik, 22-20-ra alulmaradtak. Foppa beállómunkája nélkül a Brest biztosan nem jutott volna be a BL négyes döntőjébe, ahol szintén érdemes lesz nemcsak a támadójátékát, de a védekezését is figyelni, mert abban is kiemelkedőre képes.

1) Jelena Mihajlicsenko

Oroszország, balátlövő, 19 éves, CSZKA Moszkva (5.)
Ha a járvány miatt nem halasztották volna el a 2020-as juniorvébét, akkor ő lehetett volna az első, aki három utánpótlás-világeseményen is a legértékesebb játékos lesz. A 2018-as ifjúsági világbajnokság és a 2019-es junior-Eb MVP-címe után így nem tudta hozzátenni a harmadikat. Cristina Neagu óta nem volt olyan tehetséges balátlövő, mint amilyennek Mihajlicsenko kinéz.

Ezt a CSZKA Moszkvánál sem biztos, hogy másként gondolták, amikor a szezon előtt leigazolták. Ennek megfelelően kezdte szereplését az orosz fővárosban, ahol első öt BL-meccsén 32 gólt dobott, bemutatkozásképp hetet rámolt be a Győr kapujába. Nem csak azért ugrott volna az első helyre rangsorunkban, mert a tavaly még előtte lévő négy játékos kiöregedett. Sokkal inkább azért, mert egészen novemberben elszenvedett súlyos sérüléséig fejlődése töretlen volt.

Jelena Mihajlicsenko lehet a következő nagy világsztárja a női kézilabdázásnak Forrás: Marco Wolf/Marco Wolf/Marco Wolf

Bár a május végi budapesti BL négyes döntőben még nem láthatjuk őt, csak remélni tudjuk, hogy az ősszel ereje teljében fog visszatérni. Amit idén is fontos leszögezni egy, a magyarok számára ennyire jól csengő lista után: nem reális, hogy a következő tíz évben minden egyes világesemény után a magyar himnuszt játsszák majd.

Ugyanakkor okkal bizakodhatunk abban, hogy egy jó érzékkel kiválasztott szövetségi kapitány kezei alatt, egy jól összerakott koncepció mentén felnőtt szinten is újra a világ legjobb csapatai között köszönthessük a magyar női kézilabda-válogatottat.