Vágólapra másolva!
Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke szerint ambiciózus, de elérhető, hogy Rio de Janeiróhoz hasonlóan 160 magyar sportoló legyen jelen a július 23-án kezdődő tokiói nyári játékokon, melyen 13 érem megszerzése a reális cél.

A sportvezető az MTI-nek pénteken úgy nyilatkozott: "jó érzés látni, hogy megalapozottan gondolkoztak a kollégáim, amikor másfél évvel ezelőtt azt mondtuk, hogy a riói résztvevői létszámot Tokióban is elérhetjük". Hozzátette, heteken belül lezárul az olimpiai kvalifikációs időszak, és úgy tűnik, hogy a 160 fős sportolói küldöttség változatlanul reális, egy-két versenyzővel akár több is lehet.

- jelentette ki Kulcsár Krisztián, aki elmondta, bár a koronavírus-járvány bizonyos értelemben befolyásolta az eredményességre vonatkozó gondolatokat, a MOB változatlanul reálisnak tartja 13 érem megszerzését Tokióban.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke 13 érmet vár a magyar csapattól Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Különleges a jelenlegi helyzet, az ottani emberek gondolkodását ugyanis mi, a saját nyugat-európai felfogásunkkal nehezen tudjuk megérteni" - mondta a MOB elnöke. "Az elővigyázatosság, az óvatosság, a tartózkodás az egész olimpia ideje alatt jelen lesz Tokióban, de abban mindenki biztos lehet, hogy ezt az olimpiát meg fogják rendezni, mert a japánok nagyon a magukénak érzik, és azt akarják, hogy aki onnan hazajön, az jó érzésekkel tegye."

Kulcsár Krisztián szerint a tokiói kormányzat "végletekig elkötelezett" a rendezéssel kapcsolatban, és elérkezik majd az a pillanat is, amikor maguk a japánok is "imádni fogják" a nyári játékokat.
Az 50. születésnapját tíz nap múlva ünneplő MOB-elnök kiemelte, hogy a karanténszabályok minden beutazóra, így azokra is vonatkoznak, akik csak az olimpia miatt utaznak Tokióba.

"Ünnepelni még itthon, szűk családi és baráti körben fogok, és csak július 19-én utazom el a helyszínre, ahova a MOB operatív vezetése már július elején megérkezik" - nyilatkozta Kulcsár Krisztián, aki azt reméli, hogy teljesül az olimpiai bizottság előrejelzése a magyarok részvételét és eredményeit illetően.

"Szeretnénk, ha azok a sportolók, akik ennyit áldoztak a tokiói részvételért, boldogan és elégedetten jöhetnének haza" - jelentette ki a sportvezető hozzátéve, abban bízik, hogy mindenki egészségesen kijut Japánba, ahol tisztességesen helyt tud állni. "Nagyon örülnék neki, ha mindenki tiszta lelkiismerettel tudna visszatekinteni, pontosan úgy, ahogyan felkészült".

A pandémia miatt egy évvel elhalasztott tokiói olimpia július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart.