Vágólapra másolva!
Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára szerint egészen nagyszerű a jövő pénteken kezdődő tokiói olimpia kedden megnyílt sportolói faluja, amely egy mesterséges sziget 44 hektáros területén 21, egyenként 14, illetve 18 emeletes házból áll.

- mondta a MTI-nek a sportvezető, aki a keddi nyitás után át is vette a magyarok szobáit, igaz, az első sportolók csak pénteken költöznek be.

- tette hozzá.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke is dicsérte az olimpiai falut Forrás: MTI/Kovács Tamás

Vékássy elárulta, a japánok precizitását jól mutatja, hogy mindössze két WC-kefe hiányzott és egyetlen kulcs nem működött, de ezeket a problémákat is azonnal orvosolták a szervezők.

- mondta Vékássy, aki arról is beszámolt, hogy a magyarok a 19-es számú házban laknak majd, a csapatvezetői iroda a 14 emeletes épület második emeletén van,

és a fölötte lévő további két szintet csak a magyarok foglalják el, de mivel a vártnál nagyobb lett az indulói létszám, így még az ötödiken is lesznek honfitársak.

Az olimpiai faluval nagyon elégedettek a magyarok Forrás: MTI/Kovács Tamás

Vékássy szerint kifejezetten jó, hogy az alsóbb szinteket sikerült lefoglalniuk, mert azok árnyékosak és liftezni sem feltétlenül kell. Felettük a marokkóiak és a svájciak laknak majd.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke is dicsérte az olimpiai falut. Szerinte a japánok fantasztikus munkát végeztek az előkészületek során és Tokió a "legjobban felkészült" házigazda, ami különösen figyelemre méltó a pandémia okozta nehéz körülmények miatt, ezért az ország máris "büszke lehet" arra, amit eddig elért. A német sportvezető azt viszont hozzátette, hogy rengeteg munkát kell még elvégezni a tíz nap múlva esedékes megnyitóig, a szervezők feladata pedig csak akkor fejeződik be, amikor a sportolók elhagyták Tokiót.

A versenyzők - a kiváló körülmények ellenére - más légkörre számíthatnak, mint a korábbi játékokon Forrás: MTI/Kovács Tamás

A versenyzők - a kiváló körülmények ellenére - más légkörre számíthatnak, mint a korábbi játékokon, mivel nekik is tartaniuk kell egymástól a kétméteres távolságot,

viselniük kell a maszkot, az étteremben egyedül étkezhetnek, alkoholt nem vihetnek a szobájukba, az edzőteremben pedig plexifallal választották el egymástól a gépeket.

Minden sportoló a fellépése előtt öt nappal költözhet be a faluba és versenye után két nappal el kell hagynia azt.