Vágólapra másolva!
Hamarosan kezdődik a 2020-ról 2021-re halasztott tokiói olimpia. A július végi rajt előtt végigvesszük, melyik napokon kikért szurkolhatunk azok közül, akik komoly esélyesei lehetnek egy-egy éremnek vagy olimpiai bajnoki címnek. Kezdésként nézzük a játékok első négy napját.

A kardozók adhatják az első érmesünket

A megnyitó utáni első versenynap július 24-e, szombat lesz, amikor magyar idő szerint éjszaka elkezdődnek majd a küzdelmek. Érdemes lesz a vívócsarnokra figyelnünk majd, ugyanis

az egyéni küzdelmekben ott lesz három magyar is, Szilágyi Áron, Szatmári András és Decsi Tamás.

Szilágyi Áron kétszeres olimpiai címvédőként érkezik a japán fővárosba, a legfrissebb világranglistán a negyedik helyet foglalja el. A még mindig csak 31 éves sportoló a vívók között egyáltalán nem számít idősnek, ugyanakkor elképesztő rutinja van a Vasas vívójának. A világ- és Európa-bajnok sportoló nagy ellenfele lehet a dél-koreai Oh Szanguk, az amerikai Eli Derschwitz, az olasz Luca Curatoli, a német Max Hartunk és persze az orosz versenyzők. De ne feledkezzünk meg a friss világranglistán 12. helyen álló Szatmári Andrásról sem.

Szilágyi Áron és Szatmári András Forrás: MTI/EPA/Filip Singer

Szatmári 2017-ben Lipcsében világbajnoki címet szerzett, majd két évvel később Budapesten egyéniben és csapatban is ezüstérmes lett. Akkor a döntőben a dél-koreai Oh Szanguk győzte le és a csapat is az ázsiaiakkal szemben maradt alul, így rájuk kell majd vélhetően a legjobban figyelni. Magyar idő szerint hajnali 3-kor kezdődnek majd a küzdelmek, de reméljük, hosszú napja lesz a magyar vívóknak, a döntőt délután 3 óra körül rendezik majd.

Az első nap még lehetnek meglepetésemberek. A női légpuskások között a mindössze 18 éves Mészáros Eszter lesz érdekelt vagy az országúti kerékpárban Valter Attila, aki a mezőnyversenyben indul, de a rutin inkább talán a cselgáncsozó, Csernoviczki Éva oldalán van.

A 34 éves dzsúdós már a 2012-es, londoni olimpián bronzérmet szerzett, de van világbajnoki bronzérme is és többszörös Európa-bajnok. Csernoviczki hétszer volt eddig az év magyar cselgáncsozója. Talán a magyar sportoló mellett szól, hogy az esélytelenek nyugalmával készülhet, ugyanis 2020 végén egy edzőtáborban térdszalag-szakadást szenvedett, ami után meg is kellett műteni.

Csernoviczki Éva a 2017-es világbajnokságon Foto: Csudai Sándor - Origo

Csernoviczki hosszú rehabilitáció után a budapesti cselgáncs-világbajnokság 48 kilogrammos küzdelmeiben tért vissza. A tatabányai versenyző az első fordulóban gyönyörű ippont érő válldobással búcsúztatta az üzbég Gulnur Muratbajevát, ám edzőjével és édesapjával, Csernoviczki Csabával úgy döntöttek, a második fordulóban már nem lép szőnyegre a világranglista-vezető koszovói Distria Krasniqi ellen.

- mondta Csernoviczki Éva, aki talán Tokióban lep majd meg mindenkit.

Igazi aranyesély a második napon

Reményeink szerint július 25-én hajnalban 4:49-kor Hosszú Katinka (és persze Mihályvári-Farkas Viktória) is ott lesz majd a 400 vegyes tokiói döntőjében. A szám olimpiai bajnoki címvédője, a világcsúcstartója, ötszörös világbajnoka és a számban valaha úszott tíz legjobb időből hétnek a tulajdonosa Hosszú Katinka, így az elmúlt egy év kálváriáját tekintve is a szám elsőszámú esélyesének tekinthető.

A győztes Hosszú Katinka ünnepel a 100 méteres hátúszás döntője után a riói nyári olimpián Forrás: MTI/Illyés Tibor

A világcsúcsot éppen a legutóbbi olimpián, Rióban úszta Hosszú Katinka, az egy 4:26.36-os elképesztő idő volt. A háromszoros olimpiai bajnok felkészülését alaposan megnehezítette a világjárvány, miután az ő legfőbb felkészülése éppen a folyamatos versenyzésből állt az elmúlt években és a pandémia miatt pont utazgatni, versenyezni nem lehetett.

A 2021-es budapesti Európa-bajnokságon kedvenc számában aranyérmet nyert, 200 pillangón ezüstöt, 200 vegyesen pedig bronzot. Budapesten 4:34.76-tal nyert, mögötte pedig Mihályvári-Farkas Viktória lett a második 4:36.81-gyel.

A 2020-21-es időszakot alapul véve az ausztrál Kaylee McKeown, az amerikai Emma Weyant és Hali Flickinger, valamint Melanie Margalis is úszott jobb időt, mint Hosszú Katinka az idei Eb-n, de ha 2019-ig visszamegyünk, akkor a japán világkupán úszott 4:32.30-as idejénél azóta nem úszott senki jobbat.

Ez a verseny lesz az, amikor biztosan igaz lesz, hogy a háromszoros olimpiai bajnoknak saját magát kell legyőznie. Ha ez sikerül, és úgy úszik, ahogy tud, akkor nem háromszoros bajnokként érkezik majd haza.

Vasárnap is érdemes lesz a vívócsarnokra is figyelni, ugyanis pástra lép egyetlen kvalifikált párbajtőrözőnk, Siklósi Gergely.

Siklósi Gergely világbajnokként érkezik Tokióba Fotó: Csudai Sándor - Origo

A tapolcai versenyző 21 éves korában a düsseldorfi Európa-bajnokságon bronzérmes lett a párbajtőrcsapat tagjaként, az egy hónappal később Budapesten rendezett olimpiai kvalifikációs világbajnokságon pedig egyéniben szerzett világbajnoki címet. A versenynap folyamán legyőzte többek közt az aktuális Ázsia-bajnokot, a 2016-ban olimpiai bajnok Pak Szangjongot, az elődöntőben az olimpiai és Európa-bajnoki ezüstérmes olasz Andrea Santarellit, majd a döntőben 15–14 arányban az Európa-bajnok orosz Szergej Bidát is. Siklósi 2020 januárjában Heidenheimben Világkupa-versenyt nyert.

Siklósi a szakág kvalifikációs sorozatát záró kazanyi világkupán ezüstérmes lett, a világranglistán pedig ezzel a harmadik helyről az elsőre ugrott és innen várja a tokiói küzdelmeket is. A még mindig csak 23 éves sportolónak ez lesz az első olimpiája.

Az olimpia pedig olimpia. Persze mindegyiknek nagy tétje van. De én akkor tudok jól vívni, ha mindezt elengedem, nem görcsölök rá, jól érzem magam a páston és az adott versenyen" – mondta áprilisban a Nemzeti Sportnak a fiatal klasszis.

Karakas Hedvig nagy napja lehet a hétfői

Magyar idő szerint hajnalban lép majd tatamira az 57 kilósok között a cselgáncsozó Karakas Hedvig. A Honvéd 31 éves klasszisa Európa-bajnok és világbajnoki bronzérmes, 2020-ban az év magyar női sportolója lett, miután Európa-bajnoki címet szerzett.

A nyári, budapesti világbajnokságon a brazil Ketelyn Nascimentóval került össze, akivel a dzsudósportban maratoninak számító, 16 percig tartó küzdelmet vívott. Az aranypontos hosszabbításban a 10. perc után járva már mind a ketten két-két intéssel rendelkeztek, a küzdelem 14. percében járva a brazil leszorította a BHSE versenyzőjét, aki még a tizedik másodperc lejárta előtt ki tudott szabadulni a szorításból, így állásból folytatták a küzdelmet, amelyet végül Karakas Hedvig a 15. percben egy karfeszítéssel nyert meg – hatalmas lelkierőről tanúbizonyságot téve.

Karakas Hedvignek az olimpián jöhet ki igazán a lépés Forrás: MTI/Kovács Tamás

- nyilatkozta Karakas Hedvig, aki aztán a legjobb nyolc közé jutásért rendezett mérkőzésen kiesett.

Karakas rutinos versenyző, 2012-ben és 2016-ban is járt már olimpián, előbb az ötödik, majd a hetedik helyen végzett. Karakas jelenleg a 12. helyen áll a világranglistán, de egy kedvező sorsolással messzire juthat. A 31 éves versenyzőnek nem lesz ismeretlen a terep, ugyanis rendre hosszú hónapokat tölt a sportág őshazájában, Japánban edzőtáborozással.

A vívócsarnokban három magyarért szoríthatunk majd, pástra lép a női kardozók között Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta és a csapat is Battai Sugárral kiegészülve. A hölgyek közül talán Márton Anna juthat a legtovább, aki ötödik helyen áll a világranglistán. A 26 éves sportolónak egyéniben van világbajnoki bronzérme és kétszer vívott Európa-bajnoki döntőben is, egyéniben és csapatban is. Márton ott volt a riói játékokon is, ahol a második fordulóban búcsúzott.

Pusztai Liza, Márton Anna, Katona Renáta és Battai Sugár Katinka utazhat majd az olimpiára Forrás: MTI/Illyés Tibor

A világranglista hetedik helyén áll Pusztai Liza, aki még mindig csak 20 éves, de már van Európa-bajnoki ezüstérme a csapattal, egyéniben pedig egy bronzérme. A juniorok között csapatban nyert világbajnokságot, egyéniben Európa-bajnokságot és kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok, egyéniben már kétszeres magyar bajnok, így a jövő mindenképp az övé, de már Tokióban is érhet el szép eredményt.

A meglepetések meglepetése lenne a negyedik napon az éremszerzés

A nap magyar indulói közül erre talán a Mészáros Eszter és Péni István párosnak van a legnagyobb esélye a légpuskások vegyes csapatversenyében. A fiatal páros júniusban megnyerte az Eszéken zajló sportlövő világkupaversenyt. A magyar páros a pénteki előcsatározásokat követően a rangsoroló hetedik helyén jutott a legjobb nyolc közé, ahol a szombati folytatásban előbb első helyen végezve jutott a döntőbe, amelyben aztán 17:13-ra múlta felül a Julija Karimova, Szergej Kaminszkij orosz kettőst.

Mészáros Eszter nagy meglepetést okozhat Forrás: http://olimpia.hu

A mindössze 19 éves Mészáros a jövő nagy reménysége lehet, aki fiatal kora ellenére már nyert világkupát és Európa-bajnokságot is. Az olimpián két egyéni számban is indul. A sportlövők között Péni is fiatalnak számít 24 évesen, nyert már Eb-t, világkupát, lőtt már világcsúcsot is, és ő is további két egyéni számban indul majd.

Özbas Szofi ifjúsági olimpiai bajnok Forrás: judoinfo.hu

Az olimpia negyedik napján fog versenyezni a fiatal cselgáncsozó, a 19 éves Özbas Szofi. A 63 kilós versenyző nyert már U23-as Európa-bajnokságot, junior világbajnokságot és Európa-bajnokságot, valamint ifjúsági olimpiát is. Özbas 2020 októberében a hazai rendezésű olimpiai kvalifikációs Grand Slamen bronzérmet szerzett, 2021 júniusában a hazai rendezésű világbajnokságon 7. lett. 2019-ben pedig az év magyar cselgáncsozója volt. Ez az első, de vélhetően nem az utolsó olimpiája, egy kiugró eredmény fantasztikus teljesítmény lenne a fiatal versenyzőtől.