Szédületesen gyors német csapat ellen vívhatjuk ki a csoportelsőséget

MÁRTON Gréta magyar női kézilabda-válogatott világbajnokság
Llíria, 2021. december 4. Márton Gréta, a magyar válogatott játékosa a spanyolországi női kézilabda-világbajnokság E csoportjának második fordulójában Csehország ellen játszott mérkőzésen a llíriai sportcsarnokban 2021. december 4-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A csoportelsőség ténye mellett az eddig megszerzett kettő mellett újabb két pont a tét a magyar női kézilabda-válogatott számára hétfőn este a spanyolországi világbajnokságon. Golovin Vlagyimir szerint Németország legfőbb erényei a rutin és a sebesség, ezért ahogyan az Origo Sportnak vasárnap délután elárulta, kulcskérdés lesz, hogy sikerül-e megfékezni a rivális támadásait. A párizsi felkészülési meccsekkel együtt már több mint egy hete együtt lévő társaság nemcsak szerintünk, de a játékosok saját elmondása szerint is egységes csapat benyomását kelti továbbra is.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Valenciából.

Márton Gréta pozitív személyisége minden kézilabda-rajongó számára nyílt titok. A Fradi balszélsője eddig mind a hat helyzetét gólra váltotta, és a második legtöbb időt töltötte a pályán.

- mondta az élet minden területén pozitív személyiséggel bíró fiatal kézilabdázó az Origo Sportnak. Ebben hasonlít két ferencvárosi csapattársára, Emily Bölkre és Alicia Stolléra, akikkel hétfő este a pályán ellenfélként találkozik majd.

Márton Gréta pozitív személyisége a többiekre is át szokott ragadni Forrás: MTI/Illyés Tibor

„Mindkettejüket nagyon kedvelem, és a játékukat is nagyon szeretem. Már ők is nagyon rutinosnak számítanak, nagyon sokat tudnak a kézilabdáról, amit hétről hétre testközelből is megtapasztalok" – beszélt a németek két kiváló játékosáról.

„A német kapusokat nagyon erősnek gondolom, így ezúttal kiemelten fontos jelentősége lesz a mérkőzés előtti videózásnak, hogy megtalálják a gyenge pontjaikat"

- Márton bízik benne, hogy ez lesz a magyar csapat egyik legjobb mérkőzése, amit igyekszenek majd élvezetessé tenni a játékukkal.

Tóth Eszter a 2020-as Európa-bajnokság után szerepel ismét világeseményen a nemzeti csapatban, aki nagyon örül, hogy Golovin Vlagyimir irányítóként számít rá. Ötből öt lövése góllal zárult, viszont védekezésben eddig a játékvezetők háromszor is kiállították.

- az irányító így elemezte, hogy szerinte miben kell hátul javulnia.

Ahogyan Márton Gréta, úgy Tóth Eszter sem hibázott lövést az első két mérkőzésen Fotó: Koncz Márton - Origo

A mosonmagyaróvári játékos edzője, Gyurka János és a szövetségi kapitány játékfelfogása közötti különbségről is beszélt: „Egy kicsivel másabb, mint amit Gyurka János otthon elvár tőlem. De ez nem új, hiszen Vovával az MTK-ban négy éven át már együtt dolgoztam. Talán csak egy nagyon kicsit vissza kellett zökkennem a régmúltba, de ezzel nem volt gondom."

Az irányító szerint a magyar válogatott az előnyére tudja majd fordítani azt, hogy hiába összeszokott a támadósora a németeknek, a magyar bajnokságból a többségüket ismerik már.

– mondta Bordás Réka, aki beállóként Golovin Vlagyimir egyik alapemberének számít mind támadásban, mind védekezésben.

„Örülök, hogy ennyiszer sikerült helyzetbe kerülnöm, és tudtam is nagyjából értékesíteni őket. Beállóként az a feladatom, hogy a nehezebb labdákat is összeszedjem, úgy gondolom, hogy eddig ez össze is jött."

Bordás Réka (jobbra) nemcsak a védekezés alapembere, de támadásban is ő az egyik legfontosabb játékosa a válogatottnak Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az eddigi tíz lövéséből hatszor betaláló debreceni játékosnak az olimpia után ez a második világeseménye, amelyen a körülményeket eddig hasonlónak tartja az általa Tokióban tapasztaltakhoz. Elmondása szerint a csarnokban uralkodó hidegebb körülmények sem tudták kizökkenteni eddig a mieinket, amit a szlovákok ellen aratott 35-29-es győzelem és a csehekkel szemben elért 32-29-es siker is jól mutat.

Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitánya szerint pár dolgot azért mindenféleképp ki kell javítania a csapatunknak.

A szakember a németek egyik legnagyobb erősségének a rutint és a gyorsaságot tartja, szerinte Xenia Smits vezérszerepe nagyon fontos, amikor ott van a pályán, akkor ő határozza meg a németek stabilitását. "Azon leszünk, hogy a mérkőzés a végjátékban dőljön el" - mondta Golovin.

Golovin Vlagyimir szerint kulcskérdés lesz, hogy meg tudjuk-e állítani a németek gyors játékát Forrás: MTI/Illyés Tibor

Míg nálunk Márton Gréta és Tóth Eszter lőttek hibátlanul a csehek és a szlovákok ellen, addig a németeknél ez a valaki Alina Grijseels volt. A 25 éves irányító eddig hozza azt a teljesítményt, amit a Bajnokok Ligája őszi mérkőzésén is láthattunk tőle: tíz lövésből tíz gól, mellette öt gólpassz és számos kulcspassz.

A BL góllövőlistáját 63 találattal vezető játékos góljainak a fele egy-egy remek csele után betörésből született, de a hétméteresek értékesítéséből és a gyors indulások eredményes befejezéséből is kivette a részét.

Utóbbira azért volt lehetősége, mert a németek védekezése remekül működött eddig az első két találkozójukon.

A pálya közepén, hármasban védekező ferencvárosi, Emily Bölk, és az éppen aktuális párja is stabilan teljesített a torna bevezető szakaszában. A balátlövő a bombagóljait talán pont a mieink ellen tartogatja, mert három találata mellett a többi lehetőségét inkább gólpassz formájában leosztotta vagy a beállóknak, vagy Xenia Smits és Julia Maidhof javára. Hét előkészítése volt eddig, ami megegyezik Smits ugyanezen mutatójával.

Alina Grijseels a világbajnokságra is átmentette a Bajnokok Ligájában látott nagyszerű formáját Forrás: IHF

A másik Fradista, Alicia Stolle formája egyelőre nem volt az igazi, így Henk Groener inkább Maidhofra, vagy a jobb kezes Smitsre számított jobbátlövőben. A németek góljai egyébként szépen megoszlottak mindkét meccsükön, a két szélsőre, Antje Laurenroth-ra és Amelie Bergerre szintén ugyanúgy oda kell majd figyelni, ahogyan a szlovákok ellen parádésan játszó Meike Schmelzerre, vagy éppen Luisa Schulzéra.

A kapusaik közül Katharina Filter töltött több időt a pályán, és a védési hatékonysága is neki volt jobb eddig. 42 lövésből 19-et megfogott, ami 45%-os hatékonyságot jelent. Szombaton a második félidőben parádésan védett, bőven volt szerepe abban, hogy Szlovákiának egy percig ne legyen esélye a felzárkózásra és egy szoros hajrára.

A ferencvárosi Emily Bölk számára nincs lehetetlen Forrás: IHF

Dinah Eckerlében szintén benne van egy extra teljesítmény, de ezen a poszton mi sem panaszkodhatunk. Szikora Melinda már 15 védésnél jár a tornán, Szlovákia és Csehország ellen kritikus időszakban tudott bravúrokkal segíteni együttesén.

A csapatkapitány Bíró Blanka eddig csak 21 percet játszott, de bízzunk benne, hogy az ő formája is javulni fog a világbajnokság legjavára.

Mert ahogyan programozó ismerősömtől már annyiszor hallottam, a java még hátra van. A világbajnokság igazából hétfő este 20.30-kor kezdődik a magyar és a német válogatott számára is. Ha egy kicsit előrébb merünk tekinteni, akkor a nyolc közé jutás szempontjából is kulcsfontosságú összecsapás előtt állunk.