Izland bejuthat az elődöntőbe a kézi-Eb-n

Omar Ingi Magnusson izlandi kézilabda-válogatott
Budapest, 2022. január 26. Az izlandi Ómar Ingi Magnússon (j) és a montenegrói Vuk Lazovic a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének 4. fordulójában játszott Izland - Montenegró mérkőzésen a budapesti MVM Dome-ban 2022. január 26-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Izland 34-24-re legyőzte Montenegrót a férfi kézilabda Európa-bajnokság budapesti középdöntős csoportjának szerda délutáni mérkőzésén. Gudmundur Gudmundson csapatának ezzel megmaradt az esélye a legjobb négy közé jutásra.

Helyszíni tudósítás

Az izlandi válogatott számára komoly téttel bírt utolsó középdöntős meccsük a népligeti MVM DOME-ban. Gudmundur Gudmundsson csapatának egy Montenegró elleni sikerrel még megmaradt volna az esélye az elődöntőbe jutásra. Igaz, ehhez az is szükséges volt, hogy az esti francia-dán rangadót Dánia nyerje.

Aron Pálmarsson két góljával kezdődött a meccs, majd az izlandiak sztárja bement az öltözőbe Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az északiak számára pozitív hír volt a sorsdöntő összecsapás előtt, hogy sztárjaik közül Bjarki Mar Elísson, Elvar Örn Jónsson és Aron Pálmarsson is visszatérhetett a pályára a karanténból. Ez az első percek alapján igencsak fontosnak bizonyult, hiszen első hat góljukból kettőt Pálmarsson, hármat Elísson dobott, kulcsszerepet vállalva együttesük 6-1-es korai vezetéséből.

Milos Vujovic a 12. percben csupán a balkániak második találatát dobta a találkozón, és mivel Omar Ingi Magnusson is magabiztosan értékesítette a büntetőit, illetve Viktor Hallgrímsson is stabil teljesítményt nyújtott a kapuban, igazából egy percig sem forgott veszélyben Izland győzelme.

Omar Ingi Magnussont csak szabálytalanul tudták a montenegróiak megállítani Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A 17-8-ra elveszített első félidő után a második játékrész elején a montenegrói szurkolók Nebojsa Simic minden egyes védését és Milos Vujovic összes gólját nagyon megbecsülték. A balszélső parádés teljesítményt nyújtott, a 42. percben már 11 gólnál járt.

Gudmundur Gudmundssonnak 21-16-nél időt kellett kérnie, nehogy úgy járjanak, mint kedden Norvégia a svédekkel szemben. Az ikonikus szakember szavai meg is tették hatásukat, Magnusson és Elísson újabb gólokat szerzett. (24-17)

Gudmundur Gudmundson a montenegrói válogatott ellen is győzelemre vezette Izlandot Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A találkozó hajrájára már eldőlt a győzelem sorsa, Izland 34-24-es sikerrel tartotta életben elődöntős álmait. Milos Vujovichoz hasonlóan Magnusson is 11 góllal zárta a találkozót, Hallgrímsson pedig kereken tíz védéssel segítette az északiakat.

Férfi kézilabda Európa-bajnokság, középdöntő, 4. (utolsó) forduló:
I. csoport (Budapest, MVM Dome):
Izland-Montenegró 34-24 (17-8)
később:
Horvátország-Hollandia 18.00
Dánia-Franciaország 20.30