Élő közvetítés
Olaszország
ÉLŐ
Albánia

Szenzációs világcsúcsot hozott a vasárnap délelőtt a belgrádi világbajnokságon

athletics Horizontal Yulimar Rojas atlétika hármasugrás
Venezuela's Yulimar Rojas celebrates after setting a new world indoor record in the women's triple jump final on the third day of The World Athletics Indoor Championships 2022 at the Stark Arena, in Belgrade, on March 20, 2022. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
A belgrádi fedett pályás világbajnokság délelőtti programja rögtön egy magyar érdekeltségű versenyszámmal kezdődött. Szeles Bálint 60 méteres gátfutásban mérettette meg magát. Yulimar Rojas a valaha volt legnagyobbat ugrotta a nők között hármasugrásban.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Belgrádból.

Szeles Bálint a harmadik futamban kapott helyet a 60 m gát első körében, ami a nevezési listák alapján egy igencsak kiegyenlített szűk nyolc másodpercnek ígérkezett.

Az egyes előfutamokból az első három hely jelentett biztos továbbjutást a vasárnap délutáni elődöntőbe. Az EVSI atlétája a 6-os pályán haladva vehette szépen sorban a gátakat és 7.81 másodperces idővel az ötödik helyen ért célba.

Szeles Bálint élete első felnőtt világbajnokságán vehetett részt Forrás: MASZ

A 23 éves magyar atléta futamának első három pozíciójában záró versenyzője egyaránt 7.66 alatt teljesítette a távot, Mikdat Sevler 7.70-es új török csúccsal zárt Szeles Bálint előtt.

– foglalta össze szombat délelőtti versenyzését az összesítésben 35. helyen záró atléta.

„Bár úgy jöttem ki Belgrádba, hogy ez legyen egy örömfutás, de azért voltak persze céljaim is, mint az egyéni csúcsom megdöntése, vagy esetleg az elődöntőbe jutás. Innentől elkezdjük az alapozást, a célom a nyári Európa-bajnokság lesz, ahol szintén szeretnék majd minél jobb eredményt elérni" – tekintett előre a 2022-es szabadtéri szezonra Szeles Bálint.

A legjobb időt a világrekorder Grant Holloway futotta az előfutamokban. Az amerikai klasszis 7.40-es idejével 15 századmásodpercet vert mindenkire. A valaha volt legjobb idő, amit tavaly ért el (7.29), még akár az is meglehet neki az esti folytatásban.

Yulimar Rojas a valaha volt legnagyobbat ugrotta hármasugrásban Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Vele szemben a két másik világsztár, Yulimar Rojas és Gianmarco Tamberi már délelőtt az érmekért küzdhetett. A hármasugrás és a magasugrás aktuális olimpiai bajnoka egyidőben versenyezhetett. Ez a szép az atlétikában, hogy néha akár egyszerre három izgalmas esemény is tud zajlani a szemeink előtt - a 4x400 méteres váltók selejtezőivel kiegészítve most is ez volt a helyzet.

Rojas már elsőre egy olyan 15,19 métert ugrott, ami a teljes mezőny számára megközelíthetetlennek bizonyult. A 2016 és 2018 után ismét fedett vb-címet ünneplő venezuelai innentől kezdve 15,43-as beltéri világrekordjának megjavításáért ugorhatott. Hatodik, utolsó kísérletére össze is jött az emberfeletti 15,74 méteres világcsúcs a számára.

Az ukrán Maryna Bekh-Romanchuk bevállalta, hogy a távolugrás mellett elindul hármasugrásban is, amit a hatodikra ugrott 14,74 méteres egyéni legjobbjával ezüstérmet nyerve tett emélkezetessé.

Az atlétika egyik legnagyobb showmanjének számító Tamberi 2,24 méteren váratlan hibával kezdett, majd a 2,28 elsőre való abszolválása után a közönség erejét is bevetve másodikra vitte át a 2,31 métert. Ez a magasság az olaszon kívül még négy riválisának is meglett.

Közülük a dél-koreai Woo Sang-hyeok volt az egyetlen, aki a 2,34 métert átugrotta. Az ezüstérem a svájci Loic Gasch, a bronzérem pedig Tamberi és az új-zélandi Hamish Kerr birtokába került. Igen, Tamberi ezúttal "sem bírta ki", hogy ne osztozzon valakivel az érmén...

Woo Sang-hyeok legyőzte az olimpiai bajnok Gianmarco Tamberit a belgrádi fedett vb-n Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A férfiak 3000 méteres versenyének döntőjében a szokásos kenyai-etióp párharcba a spanyolok és a britek is szerettek volna beleszólni. Ez Marc Scottnak annyira jól sikerült, hogy a két kenyait sikerült is emberfeletti teljesítménnyel lehajráznia és bronzérmes helyen befutnia.

A kettős etióp győzelmet hozó fináléból Selemon Barega került ki győztesen, aki 7:41.38-at futva lett aranyérmes Lamecha Girmát megelőzve.

A már emlegetett 4x400 méteres selejtezőkből a nőknél az USA (3:38.82), a férfiaknál Spanyolország (3:06.98) jutott tovább az esti fináléba a legjobb idővel.

Az esti programban is garantált a sztárparádé, hiszen Jakob Ingebritsgen (1500 méter), Grant Holloway (60 m gát) és Armand Duplantis (rúdugrás) is ekkor lesz érdekelt. A magyarok közül Nguyen Anasztáziát láthatjuk már csak, aki távolugrásban képviseli a piros-fehér-zöld színeket.

Mindent egy helyen az Eb-ről