Vágólapra másolva!
Óriási tét mellett, a budapestihez hasonlóan felfokozott hangulatban a Ferencváros Pozsonyban  fantasztikus mérkőzésen 4-1-re legyőzte a szlovák bajnok Slovan Bratislavát, és továbbjutott a Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulójába, ahol az azeri Qarabag lesz az ellenfele a magyar bajnoknak.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Pozsonyból.

A két, hazája bajnokságát sorozatban egyaránt négyszer megnyerő csapat éppen egy hete mérkőzött meg egymással először, és a Fradi hiába játszott jobban a mérkőzés nagy részében, és szerezte meg a vezetést Kristoffer Zachariassen révén, a rutinos szlovák csapat meg tudta fordítani a mérkőzést. Így egyértelműen a hazaiak várhatták kedvezőtt helyzetből a mérkőzést, amit Sztanyiszlav Csercseszov, a Fradi edzője is elismert.

Ugyanakkor az orosz szakember egy nappal a meccs előtt a szokásos higgadtságával jelentette ki, hogy tanultak az első meccs hibáiból, készen állnak, hogy megfordítsák a párharcot, amihez megvannak a megfelelő játékosaik.

Vladimir Weiss, a Slovan edzője, aki volt játékosa Csercseszovnak Moszkvában, és barátjaként tekint orosz kollégájára ugyancsak azt mondta, hogy nem dőlt el semmi az első 90 perc során, és nem hagyja, hogy elaltassák a Fradi edzőjének az esélyekről szóló szavai.

Egy hete még úgy nézett ki, hogy szégyenszemre foghíjasak lesz a pozsonyi új Nemzeti Stadion (a rosszemlékű régi Téglamezei-stadion helyén épült, 2019-ben átadott 22500 férőhelyes létesítmény), azonban az első meccs kedvező eredménye után megélénkültek a hazai drukkerek, és

a kezdésre telt ház előtt vonulhattak ki a csapatok.

A Fradi játékosai sem érezhették magukat teljesen elveszve: a vendégszektor megtelt, miután a zöld-fehér drukkerek pillanatok alatt elkapkodták a számukra fenntartott mintegy 1100 belépőt.

A Fradi-szurkolók megérkeztek Pozsonyba Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Fradi-drukkerek többsége délután érkezett Budapestről vonattal a Nové Mesto vasútállomásra, ahonnan buszok vitték őket a stadionhoz. Az UEFA kockázatos besorolásúnak minősítette a mérkőzést, ennek megfelelően fokozott volt a rendőri készültség. Ez egy kisebb hadseregnyi egyenruhást jelentett a stadion körül, ami sokakban felidézhette az 1992-es rettenetes emlékű pozsonyi mérkőzést.

A Fradi-szurkolók végül rendben megérkeztek a stadionba, ahol az egyik kapu mögötti oldal felső szektorának a felét kapták meg. A rendezők egy zöld szúnyogháló kifeszítésével igyekeztek elejét venni a dobálásoknak. Legalább nem lila volt a háló, ez már dicséretes odafigyelésről tanúskodott.

A magyar szurkolók hangja először akkor zengett fel igazán, amikor a Fradi játékosai még civilben tettek egy sétát a pályán hét óra körül. Hazai oldalról ekkor még elég erőtlen válasz érkezett.

A kezdés előtt bő egy órával Sztanyiszlav Csercseszov szerdai kezdőcsapatára is fény derült. Az orosz szakember két helyen változtott az egy héttel korábban látott tizenegyen: a védelemből Henry Wingo és Adnan Kovacevic maradt ki, helyükre, Botka Endre, és a nyáron igazolt Mats Knoester került a csapatba.

A Slovan edzője, Vladimir Weiss tulajdonképpen tartotta a szavát, de azért egy helyen ő is változtatott a budapesti kezdőn: fia, ifjabb Vladimir helyére a Groupamar Arénában csereként pályára lépő Csakvetadze került a csapatba.

A találkozó előtt a pálya közepén köszöntötték azt a ma már 46 éves Daniel Antosíkot, aki 1992-es párharc visszavágóján egyedüli Slovan-drukkerként ült a vendégszektorban. A napjainkban Argentínában élő helyi hős kapott egy új mezt, és kiadós ünneplést a stadion hazai drukkereitől. Búcsúzóul integetve köszönt el a közönségtől, még a fradistáknak is oda intett, és a mozdulatban a legkisebb gúnyt sem lehetett felfedezni.

Daniel Antosík (kék mezben) a mai napig hős a Slovan-drukkerek szemében Forrás: Origo

Kezdés előtt egy szlovák dallal igyekeztek hangulatot varázsolni, majd jött az ígért egész stadionos koreográfia, ami világoskék és fehér lapok fej fölé emelését jelentette. A magyar szektor természetesen piros, fehér, zöldbe öltözött. A két tábor egy időben énekelte a himnuszokat, így nem tudták azt kifütyülni. Bár a magyar Himnusz végére azért csak jutott a szlovák füttyszóból...

Első félidő

A Fradi kezdte a mérkőzést, ami meglehetősen paprikás hangulatban rajtolt el. Eldar Civic előbb felrúgta az első meccsen győztes gólt szerző Barszegjant, majd a 3. percben Aissai Laidouni kapott sárgát, aki előbb Medvedevet, majd Juraj Kuckát rúgta fel.

Gyorsan kialakultak a párharcok a meccsen Fotó: Csudai Sándor - Origo

Volt azért foci is, ráadásul az helyzet a Fradi előtt adódott, az 5. percben Traoré beadás után Botka lőtt nem sokkal a léc fölé. Egy perccel később viszont már Dibusznak kellett lehúznia egy jobbról betekert szabadrúgást.

A 8. percben ijesztő jelenet játszódott le: Civic lódult meg a baloldalon, Medvedev elé csúszott, a Fradi játékosa próbálta átugrani a cseh védőt, de eltalálta annak a fejét. A Slovan játékosát percekig ápolták, majd hordágyon vitték le a pályáról.

Jurij Medvedev csak tíz percet tölthetett a pályán Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 14. perc végén ismét felszökött a vérnyomásunk: szlovák labdaszerzés után Barszegjan ugratta ki Szaponjicsot, a szerb csatár lövésébe az utolsó pillanatban blokkolt bele Knoester. Óriási mentés volt!

Hogy aztán a 20. percben Franck Boli talpra ugrassza a magyar tábort: megint Civic ment el a balszélen, beadása lepattant az ötösön, ami annyira megzavarta Chovan kapust és De Marcót, hogy amíg egymásra vártak, addig a Fradi csatára a hálóba passzolta a labdát (0-1). Összesítésben így 2-2 volt az állás.

Franck Boli tökéletes ütemben érkezett a Slovan kapuja elé Fotó: Csudai Sándor - Origo

Két percet kellett várni a Slovan válaszára, Barszegjan találta telibe a felső lécet az ötös bal sarkáról. Minden esetre kicsit megnyugodhatott a Fradi, de nem annyira, hogy ismét magára húzza a szlovák csapatot, mint egy héttel korábban.

Nem is maradt adós a támadásokkal a szlovák bajnok, de a Fradi most ügyelt rá, hogy ne tudják átvenni a hazaiak a meccs irányítását. Ez olyan jól sikerült nekik, hogy a 30. percben

az egy héttel korábban is gólt szerző Kristoffer Zachariassen megszerezte a magyar bajnok második gólját!

A szlovák kaputól mintegy 30 méterre jutott szabadrúgáshoz a Fradi, a beadás ugyan nem túl jó, de Abena nagyon rosszul találja el a labdát, ami pont Zachariassen fejére érkezik, a norvég támadónak pedig már nem volt nehéz dolga. 2-0 a Fradi javára, és máris továbbjutásra áll a magyar bajnok!

Kristoffer Zachariassen oda-vissza bevette a Slovan kapuját Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 37. perc végén Szaponjics dobta el magát Sammy Mmaee mellett a Fradi tizenhatosán, az olasz bíró azonban nem ette meg a szerb színészkedését. A Fradi továbbra sem hagyta kibontakozni és igazán lendületbe jönni a Slovant, sőt a megszerzett labdákkal rendre veszélyes támadásokat vezetett. Igaz a 43. percben Esiti eladott labdájából könnyen baj lehetett volna, de Laidouni az utolsó pillanatban bele tudott lépni Barszegjan cselébe.

Második félidő

Tokmac jó csele volt az első emlékezetes akció, de a norvég támadó beadását blokkolni tudták a hazai védők. A 47. perc elején Kankava rúgott akkorát Laidouni bokájába, hogy sajtótribünön is hallani lehetett a csattanást. Az 50. perc végén Boli indult meg jó cselekkel, majd a szlovák kaputól 20 méterre Zachariassent próbálta megjátszani, a norvégnak azonban elhúzták a lábát, a jó helyről megítélt szabadrúgást Civic tekerte a kapu fölé.

A játékrész első negyedórájában egyértelműen kézben tartotta a meccset a Fradi, rendre jól szereztek labdát a középpályán, amiből veszélyes támadásokat tudtak vezetni. A Slovan most korántsem tűnt olyan magabiztosnak, mint az első meccsen, viszont azt is láthattuk, hogy

a Fradi játékosai ezúttal jóval keményebben fociztak, mint egy héttel korábban,

belevetődtek a labdákba, és nem féltek sárga lapot kapni, ha azzal lehetett megállítani egy-egy szlovák akciót. Az 58. percben Boli akár a továbbjutást is eldönthette volna, de kissé elhamarkodott lövése az oldalhálóban landolt.

Botka Endre meghálálta Csercseszov bizalmát Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 61. percben Szaponjics esett nagyot egy labdáért felugorva a Fradi ötösén, az összes hazai drukker tizenegyest látott, Di Bello játékvezetőt azonban ezúttal sem lehetett átverni.

A 65. percben Tokmac lőhetett volna gólt, a Fradi támadójának labdájába azonban az utolsó pillanatban bele tudott kapni a kapus, majd Traoré lövése zárta le a zöld-fehér tűzijátékot. Jó lett volna megszerezni a harmadik gólt, mert a 70. percben egy szöglet után (Civic rossz hazaadását nem érte el Dibusz) De Marco maradt teljesen egyedül a Fradi ötösén, és megszerezte a Slovan szépítő gólját (1-2).

A találattól érthetően lendületbe jött a Slovan, most kellett nagyon észnél lennie a Fradinak. A magyar bajnok nem is adta át az írányítást, igyekezett továbbra is támadólag fellépni inkább.

Sztanyiszlav Csercseszovnak ismét nem volt könnyű estéje az oldalvonal mellett Fotó: Csudai Sándor - Origo

Talán már a hosszabbításra készülve kettőt cserélt a Slovan, a kis szünet pedig jól jött a Fradinak, hiszen rögtön ezt követően Laidouni beadásából Adama Traoré megszerezte a Fradi harmadik gólját! Sőt a ráadásban, amikor Hajnal Tamás már azt mutatta a bírónak, hogy fújja le a meccset, a labdával meginduló Laidouni 20 méterről óriási gólt lőtt, így a Fradi 4-1-re nyert Pozsonyban!

A Ferencváros óriásit focizva idegenben harcolta ki a továbbjutást a BL-selejtező harmadik fordulójába!

Eredmény, BL-selejtező, 2. forduló, visszavágó:
Slovan Bratislava - Ferncváros 1-4 (0-2)
Pozsony, Tehelné pole, 21 500 néző
v.: Marco Di Bello (olasz)
Ferencváros: Dibusz - Botka, S. Mmaee, Knoester, Civic - Laidouni, Esiti, Zachariassen - Tokmac (Thelander 90+2.), Boli (Vécsei B. 63.), A. Traoré
Slovan Bratislava: Chovan – Medvedev (Green 14.), Kasia, Abena, De Marco – Barszegjan, Kucka (Holman 90+2.), Kankava (Agbo 90+2.), Pauschek (Weiss 87.), Csakvetadze – Szaponjics (Csavrics 87.)
gól: De Marco 70., ill. Boli 20., Zachariassen 30., Traoré 88., Laidouni 90+4.
Továbbjutott: Ferencváros 5-3-as összesítéssel.

A Fradi a következő fordulóban az azeri bajnok Qarabag együttesével játszik, az első meccsre Azerbajdzsánban kerül sor a jövő héten.