Vágólapra másolva!
Szerencse, hogy már nincs tétje a magyar férfi kosárlabda-válogatott utolsó mérkőzésének a 2023-as világbajnokság selejtezőjének első csoportkörében. A mieink már múlt hét pénteken kiharcolták a továbbjutást, így a reptéri káosszal nehezített, körülményes utazás után tulajdonképpen mindenféle teher nélkül léphetnek pályára a világ egyik legjobb csapatának, a francia válogatottnak az otthonában.

A magyar csapat a tervek szerint vasárnap délelőtt indult volna Amszterdamon keresztül Nantes-ba, ahonnan busszal jutottak volna el a hétfőn este 20.30-kor kezdődő találkozónak otthont adó Mouilleron-le-Captif nevű faluba. A reptéri sztrájkok és egyéb, mostanában már-már mindennaposnak számító események azonban keresztülhúzták a számításokat. A csapat nem tudott vasárnap elutazni, és a magyar szövetség (MKOSZ) közlése szerint végül csak valamikor hétfőn indult útnak, és jóformán úgy fog beesni a találkozóra.

"Hajnalban kaptuk a jelzést, hogy a KLM Budapest-Amszterdam járata jelentős késéssel indul csak el a Liszt Ferenc reptérről – mondta a Hunbasket.hu-nak Plézer Gábor, a válogatott menedzsere. – Így viszont nem tudtunk volna átszállni Nantes felé. Minden követ megmozgattunk, szerveztünk, egyeztettünk, végül sikerült megoldanunk, hogy a mérkőzés napján el tudjunk indulni."

"Nem volt könnyű feladat, de sikerült megoldani, hogy ott legyünk a mérkőzésen – mondta Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány. – Köszönet érte a munkatársainknak, a szövetségnek! Mi reggel hat órakor indulunk Kecskemétről, s tulajdonképpen éppen beesünk a mérkőzésre. Szerencsénk van, hogy a továbbjutásunkat már pénteken biztosítottuk, így most nem egy élet-halál mérkőzés vár ránk Franciaországban."

Olykor egészen váratlan dolgokkal is meg kell küzdenie egy szövetségi kapitánynak Fotó: Koncz Márton - Origo

A legrosszabb forgatókönyv pedig az volt, hogy elmarad a meccs, a franciák játék nélkül megkapják a két pontot, nekünk pedig akár még egy büntetőtpont is kinézhet, ami lenullázná az esélyeinket a selejtező második csoportkörében.

Kis faluban nagy meccs

Mouilleron-le-Captif a francia nyelvű Wikipedia-oldala szerint közel 5000 lakosú, és a Loire-régió Vendée megyéjében található, nagyjából 60 km-re az ország hatodik legnépesebb városától, Nantes-tól.

A város (falu) egy nagy ipartelep mellett a 2012-ben átadott Vendéspace sportcsarnokról híres.

A 7000-es csarnokban rendeztek már tenisz Davis-kupa meccset, és többször megfordult már ott a francia kosárlabda-válogatott.

A Vandespace, Mouilleron-le-Captive büszkesége Forrás: Wikipedia

Pedig az olimpiai ezüstérmes, és a legutóbbi két világbajnokságon (2014, 2019) egyaránt bronzérmes francia válogatott elleni fellépésre mindenki ünnepként gondolt. Nem abban az értelemben, hogy mindent eldobva, önfeledten játsszon csapat, aztán lesz, ami lesz, hanem sokka inkább abban az értelemben, hogy itt igazán lemérheti egy csapat, hogy hol tart az építkezésben. A portugálok ellen kiharcot győzelemmel már biztossá vált, hogy a mieink ott lehetnek az európai selejtezők második csoportkörében - ahol várhatóan Litvánia, Csehország és Bosznia-Hercegovina vár rájuk -, így a legsúlyosabb teher nélkül utazhattak a mieink Franciaországba.

Vojvoda Dávid tör kosárra a portugálok elleni meccsen Fotó: Koncz Márton - Origo

Ahhoz a csapathoz, amelyről mint fentebb írtuk, amelyik a legutóbbi két vb-n egyaránt bronzérmes lett, míg a tavaly nyári tokiói olimpián pedig úgy lett ezüstérmes, hogy a csoportkörben 83-76-ra legyőzte a későbbi győztes Egyesült Államokat! A 2017-es Eb 12. helyét nyugodta nevezhetjük egy kisiklásnak, a riói olimpia 6. helyézese utáni aféle erőgyűjtésnek. A jelen vb-selejtezős sorozatban négy meccsen aratott négy győzelemmel tulajdonképpen biztossá vált a továbbjutás és a csoportelsőség is, így, ha kellemes nem is volt, de még az is belefért, hogy pénteken 70-69-re kikaptak Montenegrótól Podgoricában.

Hiába nyerték meg az utolsó negyedet hét ponttal a fehér mezes franciák, már nem tudták megfordítani a meccset Forrás: FIBA

Persze, ez korántsem a legerősebb francia keret, azt gyorsan szögezzük le! A tokió ezüstérmes csapatból csak hárman (Andrew Albicy, Vincent Poirier, Petr Cornelie) vannak itt a keretben, míg olyan sztárok, mint Rudy Gobert (Minnesota Timberwolves), Evan Fournier (Boston Celtics), Nando De Colo (Fenerbahce), Nicola Batum (LA Clippers) vagy Thomas Huertel (ASVEL) pihenőt kaptak Vincent Collet kapitánytól. Azonban ez a keret is erősebbnek tűnik, mint az, amelyik tavaly novemberben simán nyert 78-54-re Kaposváron, úgy, hogy az első negyedben 8, míg a harmadikban 9 pontot engedélyezett csak a mieinknek.

Borzasztó nehéz volt a gyűrűig jutni a kaposvári meccsen Fotó: Polyák Attila - Origo

Petr Cornelie (Denver Nuggets) és Théo Maledon (OKC Thunder) személyében azért így is akad két NBA-játékos a keretben, olyan kiválóságok mellett, mint a Real Madriddal spanyol bajnok és Euroliga-ezüstérmes (mellesleg Hanga Ádám csapattársa), Vincent Poirier.

Ha már Hanga Ádám: a legmagasabban jegyzett magyar játékosra ezúttal sem számíthatott a pályán a szakvezetés, ugyanakkor jó hír volt, hogy a portugálok elleni ütközötet mindenki átvészelte maradandó sérülések nélkül. A kapitány három helyen változtatott a portugálok elleni győztes csapathoz képest:

kikerült Ferencz Csaba, Váradi Benedek és Eilingsfeld János, helyükre Pongó Marcell, Szabó Zsolt és Lukács Norbert lép.

"Ferencz Csaba a legidősebb a keretben, s talán az egyik legfáradtabb is, ami nem csoda, hiszen (bajnoki) döntőt játszott még pár napja. Eilingsfeld Jánost a gerincproblémái miatt kíméljük az utazástól, míg Váradi Benedek a portugál meccs utáni felmérés szerint a legrosszabb állapotban van, ami nem csoda az ötmeccses finálé után - indokolta a változásokat Sztojan Ivkovics, aki hozzátette: két feladata van a franciák elleni meccsel kapcsolatban.

A franciák ellen negatív a mérlegünk, a két csapat eddigi 37 egymás elleni meccséből csak 13-at nyertünk meg, az utolsó magyar győzelemig egészen 2002 novemberéig kell visszatekinteni, amikor Eb-selejtezőn 94-80-ra nyertünk Szombathelyen. Franciaországban pedig egyetlen egyszer sikerült nyerni, annak viszont már 50 éve: 1972. április 28-án Rouenben barátságos meccsen aratott 73-72-es sikert a magyar csapat.

A magyar válogatott kerete:
Benke Szilárd (Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely), Filipovity Márkó (HDI Sigorta Afyon Belediyesi, Törökország), Golomán György (Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely), Mikael Hopkins (UnaHotels Reggio Emilia, Olaszország), Keller Ákos (Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely), Lukács Norbert (Alba Fehérvár), Perl Zoltán (Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely), Pongó Marcell (Alba Fehérvár), Rosco Allen (Niigata Albirex, Japán), Somogyi Ádám (Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely), Szabó Zsolt (Alba Fehérvár), Vojvoda Dávid (Alba Fehérvár); szövetségi kapitány: Ivokovics Sztojan

A francia válogatott kerete:
Andrew Albicy (Gran Canaria, spanyol), Petr Cornelie (Denver Nuggets), Mouhammadou Jaiteh (Virtus Bologna, olasz), Louis Labeyrie (Valencia, spanyol), Paul Lacombe (ASVEL), Nicolas Lang (Limoges), Théo Maledon (Oklahoma City Thunder), Amath M'Baye (Pinar Karsiyaka, török), Elie Okobo (ASVEL), Yakouba Outtara (Monaco), Vincent Poirier (Real Madrid, spanyol), Terry Tarpey (Le Mans); szövetségi kapitány: Vincent Collet

A 2023-as férfi kosárlabda-világbajnokságot három országban, Japánban, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken rendezik 32 csapat részvételével. Európából 12 együttes kvalifikálhat a tornára. A pénteki továbbjutással eldőlt, hogy a mieink a folytatásban a K jelű hatosban szerepelnek, ahol - várhatóan - Litvániával, Csehországgal és Bosznia-Hercegovinával játszanak oda-vissza. A négy hatos csoportból az első három-három helyezett jut ki a vébére. A második csoportkör meccseti 2022 augusztusa és 2023 februárja között játsszák le az érintett csapatok.