A magyar fociválogatott lett az év csapata, Milák Kristóf az év sportolója

ROSSI, Marco
Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya (b) veszi át az év edzője díjat Fabio Capello legendás olasz futballtrénertől
Vágólapra másolva!
A Magyar Sportújságírók Szövetsége hétfő este 65. alkalommal választotta meg az év legjobbjait. Az Év Sportolója Gálán tizenegy kategóriában díjazták a mögöttünk hagyott esztendő legkiválóbb sportteljesítményeit, illetve a rendezvényen életműdíjat is átadtak. A férfiaknál a világcsúcstartó úszó Milák Kristófot, a nőknél pedig Kozák Luca gátfutót választotta meg a 2022-es év sportolójának a MSÚSZ.

Az elmúlt hét évvel ellentétben idén nem a Nemzeti Színház, hanem a frissen felújított budapesti Operaház adott otthont a rangos eseménynek, amely évek óta már a magyar sport legnagyobb ünnepe.

Idén összesen 423-an adták le a voksukat, és volt miből, illetve kiből választani, hiszen remek évet zárt a magyar sport, tündököltek a magyar sportolók.

Az idei gálának több díszvendége is volt, többek között díjat adott át Magyarország köztársasági elnöke, Novák Katalin, a 11-szeres bajnok felvidéki parasíző, Farkas Henrietta, de a gála kedvéért két legendás futballedző, Fabio Capello és Zlatko Dalic is Budapestre utazott, mint ahogy az aranylabdás német futballikon, a magyar labdarúgó-válogatott egykori szövetségi kapitánya, Lothar Matthäus is.

A gálát természetesen a Himnusz nyitotta meg, amit a népszerű énekesnő, Kocsis Paulina énekelt el.

Az év férfi sportolója kategóriában Liu Shaoang rövid pályás gyorskorcsolyázó, Milák Kristóf úszó és a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron kardvívó került be az első háromba. A díjat pedig 2019 után ismét Milák Kristóf vehette át, aki a budapesti vizes vb-n világcsúccsal győzött 200 méter pillangón, majd 100-on is diadalmaskodott, a római Eb-n pedig a két pillangószám mellett a 4x200-as gyorsváltóval is aranyat nyert.

"Sokat gondolkoztam azon, hogy amennyiben engem ér ez a megtiszteltetés, akkor mi az az üzenet, amit tovább tudok adni, mint élsportoló..." – mondta Milák Kristóf a díj átvétele után, majd elakadt a hangja, s a beszédet azzal zárta, hogy megköszönte a támogatást.

A nőknél a müncheni Multisport Európa-bajnokságon 100 méter gátfutásban ezüstérmet szerző Kozák Luca lett a győztes. Rajta kívül még Gulyás Michelle öttusázó, és az Európa-bajnok tornász, Kovács Zsófia került be a kategória első három helyezettje közé.

Az év edzőjének a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányát, Marco Rossit választották, akinek honfitársa, a Bajnokok Ligája-győztes olasz Fabio Capello adta át a díjat. Rossi elsősorban játékosainak, a stábjának és az MLSZ-nek mondott köszönetet az elismerésért.

Marco Rossi (b) veszi át az év edzője díjat Fabio Capello legendás olasz futballtrénertől Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az év csapata címre a hagyományos csapatsportágakban a férfi labdarúgó-válogatott, a Ferencváros labdarúgócsapata és az Euroliga-győztes Sopron Basket női kosárlabdacsapata pályázott. Az elismerést végül Gulácsi Péter, Kalmár, Nagy Zsolt, Laczkó Zsolt és Marco Rossi képviseletében a magyar fociválogatott vehette át.

Szeretnénk a csapat többi tagja nevében is megköszönni ezt a díjat!

– mondta Gulácsi Péter.

Az év csapata az egyéni sportágakban a Battai Sugár Katinka, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállítású női kardválogatott lett, amely tavaly világbajnoki címet szerzett Kairóban.

Kozák Luca olimpikon gátfutó lett az év női sportolója Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az év fogyatékos női sportolója Papp Bianka paraúszó lett, megelőzve a szintén paraúszó Konkoly Zsófiát és Szvitacs Alexandra paraasztaliteniszezőt. A férfiaknál Kiss Péter Pál parakajakos nyert, aki immáron harmadszor vehette át a díjat, míg a kategória első három helyzettje közé került még Gelencsér Róbert szervátültetett atléta és Osváth Richárd kerekesszékes vívó.

Az év fogyatékkal élő csapata a női kerekesszékes vívóválogatott lett, amely 2015 óta immár ötödször nyert. Az év e-sportolója díjra a Magyar E-Sport Szövetség (HUNESZ) javaslata alapján Birgány Adrián „Raisy", Tóth Dávid és Torzsás Ádám „Torzsi" volt esélyes, a díjat pedig utóbbi kapta.

Az év sportpillanatának szűkített, hármas listája a szurkolók több mint 12 ezer szavazata alapján alakult ki, végül a győztest a szakmai zsűri választotta ki, amely Kristoffer Zachariassen Monaco elleni Európa-liga-mérkőzésen szerzett gólja lett, amivel a Ferencváros megnyerte a csoportját, és ezzel kiharcolta a tavaszi kupaszereplést.

Kubatov Gábor, az FTC elnöke vette át az év sportpillanatáért járó díjat Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az év szabadidősport-rendezvénye a Balaton-átúszás lett. Továbbá jelölt volt még a Jégpályák Éjszakája, és a Kárpát-medencei Egyetemek Kupája.

Az MSÚSZ életműdíját az olimpiai ezüstérmes legendás kajakozó, mesteredző, Fábiánné Rozsnyói Katalin kapta. Az eseményen a résztvevők felállva, vastapssal köszöntötték a páholyban helyet foglaló, 102. születésnapját ünneplő Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornászt, a világ legidősebb olimpiai aranyérmesét.