Vágólapra másolva!
Nehezen lehet szavakba önteni azt a csodát, amelyet a magyar férfi kézilabda-válogatott szombaton este csinált a svédországi Kristianstadban. A csoport favoritjának gondolt izlandi csapat ellen az utolsó negyedórában káprázatos védőmunkával és őrült támadójátékkal fordítottuk és nyertük meg a mérkőzést 30-28-ra. Ezzel a magyar csapat nagyon kedvező helyzetben, a csoport első helyéről várhatja a hétfői portugálok elleni zárómeccset a D-csoportban.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 28. férfi kézilabda-világbajnokságról, Kristianstadból.

Húsz perc volt hátra az Izland elleni meccsből és az északi csapat 6 góllal vezetett. Az addig látottak alapján, valamint a skandináv csapat játéksebességét elnézve egy fabatkát sem adtunk volna a győzelemért.

Mintha az izlandiak más dimenzióban mozogtak volna.

Kapusuk mindent védett, amit csak lehetett, a két francia bírónő az első félidőben meg úgy támogatta őket, hogy arra nem voltak leírható jelzők. Kezdtük már fogalmazni az újabb sajnálkozó mondatokat, hogy nem sikerült, hogy az izlandiak törnek a csoport első helyére, hogy távolodik a nyolc közé jutás lehetősége.

A magyar férfi kézilabda-válogatott örömtánca Izland legyőzése után Forrás: AFP/Johan Nilsson/Tt

Ám egyszer csak történt valami. A magyar védőfal elkezdett összeállni. Az izlandiak lassan kezdtek elfáradni a saját maguk által diktált gyilkos tempótól.

A magyar kapus, Mikler Roland az előtte egyre jobban dolgozó védőfal mögött elkezdett védeni. Egyszer, kétszer, sokszor.

Ilyet még nem láttunk. Iletve igen, de az nem ma volt, hanem 2007-ben, Kielben, Németországban. A helyzet ott is olyan volt, mint itt. Akkor a dánok vezettek ellenünk 6 góllal, akkor Nenad Puljezevics védett úgy, ahogy most Mikler Roland. A sors fura fintora, hogy azelőtt a vb előtt Mikler volt a magyar válogatott tartalékkapusa, aki végül nem utazott el a németországi vb-re. 2007-ben megvertük Dániát egy góllal, szombaton meg Izlandot kettővel.

Ancsin Gábor és Lékai Máté is óriásit játszottak Izland ellen Forrás: AFP/Johan Nilsson/Tt

A magyar válogatott minden egyes tagján látszott, hogy az életét adná a sikerért. Érdemes volt nézni az arckifejezéseket. Amikor a francia bírók másodszor is kiállították Sipos Adriánt, a magyar játékos nem akart hinni a szemének. Mi sem.

Amikor a meccs végén az izlandi csapat játékosai dühükben a falat rugdosták és bánatukban ordítottak a sajtóközpont mellett elhelyezett vegyes zónában, akkor sem hittük el, hogy ez velünk megtörténik.

Pontosabban ők nem hitték el, hogy velük megesett mindez. Hiszen már megint Svédországban voltunk, már megint úgy verte el őket Magyarország, hogy a meccs nagy részében Izland vezetett. 2020. január 15-én, szinte napra pontosan három évvel ezelőtt történt mindez Malmöben. Akkor az eleve esélytelennek hitt magyarok a félidőben háromgólos hátrányban voltak, majd a végén 6 góllal nyertek a magyarok. Szerintem az izlandiak már lassan hülyét kapnak, ha meglátnak bennünket, de jól is van ez így.

Pedig a szünetben sugárzott róluk a nagyképűség. 17-12-re vezettek, amikor a Twitteren ez jelent meg:

Az Izlandi Krikettszövetség nagyképű és pofátlan üzenete a Twitteeren Forrás: Twitter

„Félidőhöz érkezett Izland második mérkőzése a kézilabda-világbajnokságon Magyarország ellen. Gulyást csinálunk belőlük! SIMÁN, öttel vezetünk. 17–12" – fogalmazott az izlandi krikettszövetség posztja az Izland–Magyarország kézilabda vb-meccs szünetében.

Az ész megáll, komolyan.

Mekkora maflás lehetett ezeknek a kriketteseknek az, ami az utolsó negyedórában történt. A meccs végén már nem jött újabb poszt a derék krikettesektől.

Mikler Roland káprázatos védései ellen az izlandiaknak nem volt esélyük Forrás: AFP/Johan Nilsson/Tt

Rosta Miklós csodagólja

A 45. percben Szita Zoltán lövése után a labda kipattant az izlandi kapusról, de pont oda, ahol Rosta Miklós állt. A magyar beálló zseniálisan ismerte fel a helyzetet, a levegőben úszva, hihetetlen mozdulattal bokszolta be a kapuba a labdát. Ez volt a jeladás, mert a magyar csapat játéka innentől varázsütésre változott meg.

Az izlandi sajtó rögtön

a meccs után nekiesett a játékosoknak,

de különösen a szövetségi kapitányt, Guðmundur Guðmundssonnak, mert az újságírók szerint az izlandi kapitánynak nagy szerepe volt abban, hogy a csapat elvesztette a már megnyertnek hitt meccset.

"Természetesen csalódottak vagyunk a vereség miatt, ez a mérkőzés kicsit fekete-fehér volt számunkra. Ötvenhárom percen át jól játszottunk, de a második félidőben sok volt a technikai hibánk, a végén pedig sok tiszta helyzetet hibáztunk el" – nyilatkozta a magyar válogatott elleni vereséget követően az izlandiak szövetségi kapitánya, Gudmundur Gudmundsson. Így folytatta:

tette hozzá

Bánhidi Bence így nyilatkozott a meccs után az Origónak:

Most pedig hallgassák meg Mikler Rolandot és Sipos Adriánt.

"Elképesztő, ahogyan nyertünk!

nyilatkozta az MTI-nek a lefújás után Rodríguez Vaquero magyar szövetségi kapitány. Hozzátette, számára nagyon fontos, hogy játékosai a meccs végéig küzdöttek és csinálták a dolgukat, akkor is, amikor hátrányban voltak. "A srácok hittek magukban és a csapatban, mert olyanok vagyunk, mint egy család" - szögezte le.

Chema Rodriguez szövetségi kapitány, a győztes hadvezér Forrás: AFP/Johan Nilsson/Tt

A magyar válogatott ezzel a győzelemmel a csoport élén áll 4 ponttal. A portugál csapat legyőzte Dél-Koreát, így a portugáloknak és az izlandiaknak 2-2 pontjuk van, Korea 0 pontos. A hétfői zárókörben a magyarok a portugálokkal, míg Izland Dél-Korea ellen lép pályára.

Ha a magyar válogatott Portugáliát is legyőzi, akkor 4 pontot visz be a göteborgi középdöntőbe, ahova csoportelsőként juthat be.

A portugálok számára is ki-ki meccs lesz a magyarok elleni ütközet, hiszen az egymás elleni eredményeket figyelembe véve még ők is lehetnek csoportelsők. Egy biztos, a magyar csapat most tényleg nagyon kedvező helyzetben van és a vasárnapi pihenőnap után abszolút a saját kezében van a sorsa. Ugyanakkor fel kell arra is készülni, hogy a több ezer izlandi drukker a magyar-portugál meccsen nem nekünk, hanem a portugáloknak fog szurkolni. De ez a csodálatos csapat ezt a feladatot is meg tudja oldani.