Egyre mélyül a Lineker-botrány: a BBC már elnézést kért a nézőktől, az ügy megrengette Angliát

775634338 Horizontal
BBC TV presenter Gary Lineker prepares to broadcast inside the make-shift television studio ahead of the English FA Cup quarter-final football match between Leicester City and Manchester United at King Power Stadium in Leicester, central England on March 21, 2021. (Photo by Oli SCARFF / POOL / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
A napokban függesztette fel Gary Lineker műsorvezetői megbízatását a BBC brit közszolgálati tévétársaság, miután az egykori futballsztár minapi Twitter-bejegyzésében éles szavakkal marasztalta el a konzervatív párti brit kormány által beterjesztett bevándorlási törvénytervezetet. A BBC brit közszolgálati tévé- és rádiótársaság szinte összes sportműsora műsorvezető és stáb nélkül maradt, miután a munkatársak sorra visszaléptek a szerepléstől. Emiatt bocsánatot kért Tim Davie, a brit közszolgálati tévé- és rádiótársaság (BBC) főigazgatója a nézőktől. (Az ügy ismertetésénél tegyük - egyelőre - zárójelbe, hogy Lineker hogyan próbált megfelelni a baloldali véleményterrornak, és azt is, hogy a tökéletesnek lódított BBC milyen diktatórikus módszerekkel dolgozik.)

A BBC döntését komoly felzúdulás követte, és a cég több más világszerte ismert sportműsorvezetője közölte, hogy szolidaritásból távol marad a hétvégi műsoroktól.

A brit kormány a héten új törvénytervezetet terjesztett elő, amelynek értelmében jogilag kötelező lesz mindazok kitoloncolása, akik biztonságos országok - például Franciaország - érintésével illegálisan érkeznek brit területre. A készülő brit törvényszigorítás alapján azoknak, akik illegálisan lépik át a brit határt, véglegesen megtiltják, hogy valaha is visszatérjenek Nagy-Britanniába, és ha menedékjogi kérelmet nyújtanak be, az külön elbírálás nélkül érvénytelennek minősül.

Gary Linekert felfüggesztette a BBC Forrás: AFP/Oli Scarff

Gary Lineker, aki futballkarrierje során 80-szor szerepelt az angol válogatottban és élvonalbeli klubok - köztük az Everton, a Barcelona és a Tottenham Hotspur - színeiben is játszott, jelenleg a BBC televízió csaknem hatvan éve futó hétvégi futballmagazinja, a Match of the Day műsorvezetője.

Az egykori futballsztár azonban a Twitteren e héten megjelent bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy a brit kormány új bevándorlási törvénytervezete "felmérhetetlenül kegyetlen", mivel a leginkább veszélyeztetett emberek ellen irányul, és nyelvezete "nem különbözik a harmincas évek Németországában alkalmazott nyelvezettől".

Az ügyben pénteken megszólalt Suella Braverman brit belügyminiszter, a törvénytervezet előterjesztője is, aki az ITV brit kereskedelmi televízió hírműsorában "felelőtlennek" nevezte Lineker megnyilvánulását.

A BBC péntek este hivatalos közleményben tudatta:

felkérte Gary Linekert, hogy lépjen vissza a Match of the Day műsorvezetésétől mindaddig, amíg nincs "egyértelmű álláspont" arról, hogy Lineker "miként használja" a közösségimédia-felületeket.

A közlemény szerint a BBC soha nem mondta, hogy Linekernek nem lehet saját véleménye olyan ügyekben, amelyek számára fontosak, azt viszont kérte, hogy a műsorvezető "messze kerülje" az állásfoglalást pártpolitikai ügyekben és vitatott politikai kérdésekben.

A közlemény azonnal komoly felzúdulást keltett. A Match of the Day két másik egykori futballsztár műsorvezetője, Ian Wright és Alan Shearer péntek este szinte egyidejűleg bejelentette, hogy szolidaritásként Lineker iránt ők sem vállalják a fellépést

a szombaton esedékes következő műsorban.

Alan Shearer is szolidaritást vállalt Gary Linekerrel Forrás: AFP/Owen Humphreys

A legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt pénteki közleményében "gyáva döntésnek" nevezte Lineker felfüggesztését és azzal vádolta a BBC-t, hogy politikai nyomás hatására támadást intézett a szólásszabadság ellen.

"Azokat a tory politikusokat,

- áll a Labour közleményében. A párt a döntés újragondolására szólította fel a BBC-t.

Szombatra a BBC brit közszolgálati tévé- és rádiótársaság szinte összes sportműsora műsorvezető és stáb nélkül maradt, miután a munkatársak sorra visszaléptek a szerepléstől.

A Premier League, az angol labdarúgó-bajnokság első osztálya bejelentette: kezdeményezés indult arra, hogy a játékosok és az edzők ezúttal ne adjanak interjúkat a mérkőzések után a BBC sportriportereinek.

A brit újságíró szövetség (National Union of Journalists, NUJ) főtitkára, Michelle Stanistreet szombati nyilatkozatában "hatalmas öngólnak" minősítette Lineker felfüggesztését.

Hozzátette: a BBC "ostoba és veszélyes" módon jár el, amikor ilyen mértékben enged a politikai nyomásnak.

A televíziós és rádiós újságírók külön érdekvédelmi szervezete (Bectu) "mélységesen aggasztónak" nevezte a BBC eljárását. A szervezet szerint a történtek azt a benyomást keltik, hogy a brit közszolgálati médiatársaság engedett a politikai nyomásnak, amelyet kormánytagok fejtettek ki olyasvalaki eltávolítása végett, aki nem ért egyet a jelenlegi kormány politikájával.

Sir Keir Starmer, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője szombati nyilatkozatában kijelentette: az nem pártatlanság, ha a BBC enged a Linekerre panaszkodó konzervatív képviselők nyomásának, sőt ez éppen ellentétes a pártatlansággal.

Tim Davie elnézést kért a nézőktől Forrás: AFP/Oli Scarff

A brit közszolgálati tévé- és rádiótársaság (BBC) főigazgatója, Tim Davie bocsánatot kért a nézőktől, amiért nem tudták a szokott módon közvetíteni a sportműsorokat szombat este.

Elmondta, nehéz napon van túl a BBC, de a probléma kiküszöbölésén dolgoznak.

amelyet, mint mondtam, sajnálom, hogy nem tudtunk biztosítani" – mondta a BBC Newsnak adott interjúban a főigazgató. Hozzátette, kész felülvizsgálni az olyan szabadúszó alkalmazottakra vonatkozó pártatlansági szabályokat, mint a Lineker.